Σημερινή

Παρασκευή, 14/12/2018
RSS

Οι τρεις «πληγές» της οικονομίας

| Εκτύπωση | 03 Δεκέμβριος 2017, 18:04 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, οικονομική ανισότητα μεταξύ του πληθυσμού και υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένους, προσοδοφόρους μεν, αλλά ασταθείς τομείς θεωρούνται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες τα κυριότερα προβλήματα για την κυπριακή οικονομία. Σαφώς τα επιμέρους προβλήματα είναι πάρα πολλά, όπως άλλωστε και σε κάθε οικονομία του κόσμου, όμως τα εν λόγω τρία είναι αυτά που εμποδίζουν την κυπριακή οικονομία να κάνει το επόμενο βήμα και να αναπτυχθεί βάσει των δυνατοτήτων της. Σε αυτό συμφωνούν οίκοι αξιολόγησης, οικονομικοί αναλυτές και καλοί γνώστες των μακροοικονομικών πραγματικοτήτων, στους οποίους μίλησε η «Σ», οι οποίοι φωτογράφισαν τη φύση αυτών των προβλημάτων.

Φαίνεται να ισχύει μια «πικρή» και χιλιοειπωμένη αλήθεια ότι, αν και οι αριθμοί δείχνουν να ευημερούν, οι άνθρωποι όχι


Το πρώτο πρόβλημα είναι ασφαλώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μεικτά μη εξυπηρετούμενα δάνεια για όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο και αφορούν νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σήμερα σε €21,9 δισ. ή 44% του συνόλου των δανείων και στο 120% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα τεράστιο βαρίδι στην πλάτη της οικονομίας, πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι μπορεί ν' αντέξει, και γι’ αυτό όλες οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα ξεκινούν και τελειώνουν σε αυτό το ζήτημα. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα τερματισμένα δάνεια, δηλαδή αυτά για τα οποία έχει χαθεί η ικανότητα αποπληρωμής, ανέρχονται σε €11,7 δισ., που αντιστοιχεί στο 65% του ΑΕΠ, φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο -όπως διαφαίνεται- θα συνεχίσει να υφίσταται για πολλά χρόνια.

Το «ράλι» των τραπεζών και οι στοχευμένες ενέργειές τους για μείωση των ΜΕΔ έφεραν πολύ μεγάλα αποτελέσματα, αλλά ο ρυθμός τόσο των αναδιαρθρώσεων όσο και της γενικότερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων παρουσιάζει τάσεις κορεσμού. Οι αναδιαρθρώσεις έκαναν σημαντική δουλειά, όμως μετά από ενάμιση περίπου χρόνο μαζικών αναδιαρθρώσεων, που αφορούσαν κυρίως «ώριμα» δάνεια, τα περιθώρια στενεύουν. Από την άλλη οι εκποιήσεις στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία, καθώς από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία, ελάχιστες ήταν οι πωλήσεις από τις Τράπεζες και ακόμα και αυτές δεν έφεραν τα επιθυμητά ποσά.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην "Σημερινή της Κυριακής" που κυκλοφορεί στα περίπτερα.