Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Νέα κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2018-2020 Η EBRD ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 160 ΜμΕ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΩΣ 250 ΑΤΟΜΑ

Η ΑΝΑΛΥΤΡΙΑ ΤΗΣ EBRD ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΜΕ» ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΚΑΝΤΟΥΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ «ΕΦΟΔΙΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Ν' ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ, Ν' ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΑΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Το φάσμα των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται είναι όσο το δυνατόν πιο ευρύ, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τεχνογνωσία που πρέπει να πάρουν εξωτερικά.


Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2017 και 2018, κατά 1% και κατά 0,3%, αντίστοιχα, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τη βδομάδα που πέρασε. Στην έκθεσή της για την ανάπτυξη των 37 χωρών στις οποίες έχει επενδύσει, η EBRD αναμένει τώρα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα επιταχυνθεί το 2017 στο 3,5%, από 2,5% που ανέμενε στην προηγούμενη εκτίμησή της, τον Μάιο του 2017.

Για το 2018 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, από 2,2% που εκτιμούσε τον περασμένο Μάιο. Την ερχόμενη Τρίτη, μέσω εκδήλωσης που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, θα ανακοινωθεί επίσημα στο ευρύτερο κοινό η συμφωνία την οποία η Τράπεζα υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Μάιο. Η Γαβριέλλα Καντούνα, αναλύτρια της EBRD και Υπεύθυνη του Προγράμματος «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για ΜμΕ», παρουσιάζει τα δεδομένα της Κύπρου και πώς μπορούν να επωφεληθούν οι κυπριακές εταιρείες.

Η εκδήλωση της EBRD στη Λευκωσία αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία ανάδειξης της εξαιρετικής αποκατάστασης της κυπριακής οικονομίας και των μελλοντικών προοπτικών της. Τι θέλει να αναδείξει η Τράπεζα μέσα από την εκδήλωση της ερχόμενης Τρίτης;

Η εκδήλωση της Τρίτης έχει ένα βασικό σκοπό και αυτός είναι να ανακοινωθεί επίσημα στο ευρύτερο κοινό και να γίνει περισσότερο γνωστή η συμφωνία, την οποία η Τράπεζα υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Μάιο. Με τη συμφωνία αυτή η Δημοκρατία, μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κάνει στην EBRD διαθέσιμο μέρος των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώστε αυτή να συνεχίσει στη χώρα το πρόγραμμά της «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» για τρία ακόμα χρόνια, έως και το 2020, επεκτείνοντάς το.

Επέκταση εν προκειμένω σημαίνει έναρξη περισσότερων σε αριθμό έργων ανά έτος αλλά και προσθήκη νέων εργαλείων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ευρύτερος στόχος του προγράμματος αυτού είναι να στηρίξει τον τομέα των ΜΜΕ, ο οποίος αποτελεί τον κορμό της κυπριακής οικονομίας, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στον δρόμο της υγιούς ανάπτυξης μετά την πρόσφατη κρίση.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής σας; Ποιες εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Το πρόγραμμα «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην EBRD, ωστόσο, όταν μιλάμε για μικρομεσαίες, έχουμε πάντα υπόψη μας τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δικαιούχοι μας επομένως μπορούν θεωρητικά να είναι όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα προσωπικό και σημειώνουν ετήσιο τζίρο έως 50 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 99,8% των κυπριακών επιχειρήσεων!

Υπάρχουν βέβαια και άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ότι οι εταιρείες - δικαιούχοι θα πρέπει να είναι κατά πλειοψηφία ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφού η στήριξη του ιδιωτικού τομέα είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα χειρίζεται η Ομάδα Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης ΜΜΕ της EBRD στην Κύπρο, με την οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί για περαιτέρω πληροφορίες.

Για την τριετία 2018-2020 ποιοι είναι στόχοι που υπάρχουν για την Κύπρο;

Η Ομάδα Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης ΜΜΕ στη χώρα αναμένει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα μπορέσουν να βοηθηθούν, με διάφορες δράσεις, τουλάχιστον 160 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στη Δημοκρατία. Η πλειοψηφία των πόρων που έχουν εξασφαλιστεί για το πρόγραμμα θα κατευθυνθεί προς αυτό που ονομάζουμε συμβουλευτικά έργα με τοπικούς συμβούλους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μια κυπριακή μικρομεσαία επιχείρηση, που επιθυμεί να λάβει κάποια υπηρεσία από εταιρείες συμβούλων εγκατεστημένες στη Δημοκρατία, μπορεί να απευθυνθεί στην ομάδα μας και να υποβάλει αίτηση ώστε στο έργο που θα ξεκινήσει να έχει την υποστήριξή μας και τη συμμετοχή μας σε ένα μεγάλο μέρος του καθαρού κόστους του έργου που θα κυμαίνεται μεταξύ 65% και 75%.

Το έργο αυτό μπορεί να είναι μια μελέτη σκοπιμότητας, αρχιτεκτονικά πλάνα, να σχετίζεται με την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, ή με την ανάπτυξη μια εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Το φάσμα των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρύ, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τεχνογνωσία που πρέπει να πάρουν εξωτερικά.

Στον τουρισμό η Κύπρος κατέγραψε το 2016 ρεκόρ εισδοχής τουριστών. Πώς μπορεί η EBRD να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος;

Παρότι η Κύπρος είναι μια τουριστικά ανεπτυγμένη χώρα, το προσφερόμενο προϊόν χρήζει ουσιαστικής αναβάθμισης. Οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, παρότι μεγαλύτερες κατά μέσον όρο από τις υπόλοιπες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απασχολουμένων, παραμένουν μικρομεσαίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία και άρα μπορούν και αυτές να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Τα ξενοδοχεία ιδιαίτερα αποτελούν έναν κλάδο στον οποίο προκύπτουν συνεχώς ανάγκες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, χρειάζονται να αναβαθμίζουν τα συστήματα κρατήσεών τους, τις κουζίνες τους, να κάνουν ανακαινίσεις ή επεκτάσεις, έχουν μεγάλο ενεργειακό κόστος να διαχειριστούν και άρα πρέπει να βρουν λύσεις κ.λπ. Τα ξενοδοχεία επομένως μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας να δουλεύουν με τοπικούς συμβούλους με τη δική μας υποστήριξη σε όλους τους παραπάνω τομείς. Περαιτέρω μπορούν να επωφεληθούν του άλλου εργαλείου που προσφέρεται στο πλαίσιο του προγράμματος, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από διεθνείς εμπειρογνώμονες, ειδικούς στον τομέα του τουρισμού συγκεκριμένα.

Με την πείρα σας από τις εργασίες της EBRD σε άλλες χώρες, σε ποια πεδία η Κύπρος θέλει άμεσες αλλαγές;

Αυτό που ενδεχομένως διαφοροποιεί την Κύπρο σε σχέση με άλλες αγορές στις οποίες η EBRD δραστηριοποιείται είναι το μικρότερο σχετικά μέγεθος της οικονομίας της. Αυτό το μικρό μέγεθος και η σχετική γεωγραφική απομόνωση κράτησαν τις επιχειρήσεις πίσω σε ό,τι αφορά το πόσο ανταγωνιστικές είναι. Πολλές από αυτές σήμερα, μετά την πρόσφατη κρίση, βλέπουν την εξωστρέφεια σαν μονόδρομο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Δεν έχουν όμως τα «εφόδια» για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν επιτυχώς σε διεθνές επίπεδο, για να ανοίξουν ξένες αγορές και να εξαγάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Εδώ ερχόμαστε να βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους και κυρίως με το πρόγραμμα που αναφέρθηκε παραπάνω. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες με τους οποίους η EBRD μπορεί να συνδέσει τις επιχειρήσεις μπορούν να τις βοηθήσουν κυρίως σε αυτούς τους τομείς, στο να σχεδιάσουν επιτυχημένες εξαγωγικές στρατηγικές, να αναπτύξουν τα προϊόντα τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ανταγωνιστικά διεθνώς, να διαλέξουν τις αγορές στις οποίες είναι πιο σωστό να στοχεύσουν αλλά και να κάνουν χρήση των καταλληλότερων χρηματοοικονομικών εργαλείων προκειμένου να κάνουν εμπόριο με άλλες χώρες.