Σημερινή

Κυριακή, 09/12/2018
RSS

«Το κράτος δεν μπορεί να αποζημιώσει κουρεμένους»

| Εκτύπωση | 05 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΚΡΥΒΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΕΝΩ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΑ €9,5 ΔΙΣ. ΕΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΤΑ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

Το ΑΚΕΛ επέκρινε τα δύο κόμματα για το ότι η πρότασή τους κατατέθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και για το ότι έχει αντισυνταγματικότητες


Φωτιές άναψε η κοινή πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Συμμαχίας Πολιτών τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, για δημιουργία ταμείου με στόχο τη σταδιακή αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών. Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, να σημειωθεί, απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου στην παρούσα φάση κρύβει προεκλογικές σκοπιμότητες, καθώς αυτή κατατέθηκε πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, το ποσό που θα απαιτηθεί ενδεχομένως να ανέλθει στα €9,5 δισ. εάν ληφθεί υπόψη το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, τα αξιόγραφα και οι μετοχές.

Για το θέμα τοποθετήθηκε δημόσια σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Πάφο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού ανέφερε αρχικά πως δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα τόσο υπέρ, όσο και κατά της πρότασης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους τραπεζικών αξιογράφων και πως ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμπεριλάβει κάτι τέτοιο στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Τι προβλέπει η πρόταση

Με βάση την κοινή πρόταση των δύο κομμάτων, στόχος της δημιουργίας ταμείου στήριξης και αλληλεγγύης είναι να αποζημιωθεί σε βάθος χρόνου η μερίδα των πολιτών που υπέστη βαρύτατες οικονομικές απώλειες από την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα το 2013. ΔΗΣΥ και Συμμαχία ξεκαθαρίζουν, επίσης, ότι:

- Η Βουλή δεν μπορεί να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε και με ένα σεντ.

- Η νομοθετική εξουσία έχει το συνταγματικό δικαίωμα να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο, ώστε το κράτος, όταν και εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα, να αποζημιώσει σταδιακά όσους έχουν επηρεαστεί από το κούρεμα.

- Στο ταμείο στήριξης και αλληλεγγύης θα μπορεί το κράτος να συνεισφέρει μακροπρόθεσμα από τα πλεονάσματα που θα δημιουργηθούν μέσα από την ανάπτυξη και την ορθολογιστική διαχείριση των δημοσίων εσόδων.

- Το ταμείο θα αφορά μόνο κατοίκους Κύπρου, που πληρώνουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Επιπρόσθετα ξεκαθαρίστηκε ότι η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αλλά εάν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση από το κράτος, θα μπορεί να ενισχύσει το ενεργητικό του ταμείου είτε με ακίνητη περιουσία είτε με κρατικές μετοχές.

Πρόταση-φούσκα υποστηρίζει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ επέκρινε τα δύο κόμματα για το ότι η πρότασή τους κατατέθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και για το ότι έχει αντισυνταγματικότητες. Χαρακτήρισε παράλληλα την πρόταση ως φούσκα χωρίς αντίκρισμα και ότι εντάσσεται σε μια προεκλογική προσπάθεια.

«Η πρόταση δεν λέει ξεκάθαρα πού θα βρεθούν τα χρήματα και, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι θα πρέπει το κράτος να συνδράμει από δικούς του πόρους με επιστροφή χρημάτων, χωρίς όμως το κράτος να είναι ενήμερο, καθώς και ότι θα παρθούν χρήματα από την πώληση φυσικού αερίου. Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι πολίτες να φορτωθούν άλλα και δεν μπορεί τεχνηέντως να ανοιχθεί μια συζήτηση, η οποία είναι στην ουσία ανοικτή εδώ και τεσσεράμισι χρόνια», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Προεκλογικό πυροτέχνημα

Η «Σ» επικοινώνησε και με οικονομολόγους, ζητώντας τους να τοποθετηθούν για την κοινή πρόταση των δύο κομμάτων. Ο οικονομολόγος και πρώην ανώτερο τραπεζικό στέλεχος Ιωάννης Τελώνης χαρακτήρισε την πρόταση ως «προεκλογικό πυροτέχνημα» με συνταγματικά προβλήματα. «Είναι ξεκάθαρο πως η πρόταση έχει προβλήματα από πλευράς οικονομικής βάσης.

Δεν μπορεί το κράτος να αποζημιώσει πολίτες για μια ιδιωτική συμφωνία, την οποία συνήψαν, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες αποζημιώσεις. Με αυτόν τον τρόπο καταργούμε το κράτος δικαίου, καθώς υπάρχουν αρκετές ανοικτές δικαστικές υποθέσεις. Μόνο εάν αποδειχθεί στα Δικαστήρια ότι ευθύνεται το κράτος, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών.

Αυτήν την πρόταση έπρεπε να τη βάλουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας και όχι πολιτικά κόμματα, καθώς εάν εγκριθεί από τη Βουλή θα δεσμεύσουν τον νέο Πρόεδρο να την υλοποιήσει χωρίς στην ουσία να δώσει τη συγκατάθεσή του», σημείωσε.

Υπονόμευση θεσμών της Δημοκρατίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις που έκανε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Αποστολίδης. «Αυτή η πρόταση έχει πάρα πολλά πράγματα που με ανησυχούν. Κατ' αρχάς πρόκειται για ξεκάθαρη υπονόμευση των θεσμών της Δημοκρατίας, καθώς έχουμε δικαστικές υποθέσεις ανοικτές που θα αποδείξουν ποιος φταίει. Η Βουλή δεν μπορεί να ακυρώνει τα Δικαστήρια. Αν αποφασιστεί στα Δικαστήρια ότι φταίει η Κυβέρνηση, τότε και μόνο να πληρώσει.

Επιπρόσθετα δεν μπορεί άλλα κόμματα να ζητούν οι αποζημιώσεις να δοθούν από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Το πλεόνασμα ανήκει αποκλειστικά στους φορολογούμενους, οι οποίοι στο σύνολό τους πλήρωσαν ακριβά το τίμημα των αποφάσεων που πάρθηκαν τον Μάρτιο του 2013. Θα πρέπει επίσης όλοι να αναλογιστούμε πως έχουμε ήδη ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και πως εάν αποζημιώσουμε τους κουρεμένους καταθέτες, μειώνεται η πιθανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει πιθανά παγκόσμια ρίσκα. Μπορεί τώρα να δανειζόμαστε με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, αλλά δανειζόμαστε επειδή είναι η τάση που επικρατεί σήμερα στις αγορές. Κανείς δεν εγγυάται πως αυτό θα συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

Ο Αλέξανδρος Αποστολίδης διερωτήθηκε, επίσης, ποιος θα διοικεί το μεγαλύτερο ταμείο της Κύπρου που θα δημιουργηθεί, το οποίο θα αγγίζει τα €10 δις, και τι ασφαλιστικές δικλίδες θα μπουν στο Ταμείο, ώστε να αποκλειστούν πιθανά κρούσματα διαφθοράς με αυτά τα χρήματα.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ανησυχία πως οι ξένοι καταθέτες θα κινηθούν δικαστικά, καθώς το Ταμείο θα αποζημιώνει μόνο φορολογικούς κατοίκους Κύπρου και θα έχουν εύλογα το επιχείρημα πως υπάρχει δυσμενής διάκριση.