Σημερινή

Τρίτη, 25/09/2018
RSS

Ζητούν εκατομμύρια από το κράτος

| Εκτύπωση | 05 Νοέμβριος 2017, 18:05 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΚΔΟΘΕΙΣΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Αντιμέτωπη με αποζημιώσεις εκατομμυρίων στη βάση εκδοθεισών δικαστικών αποφάσεων βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως πληροφορούμαστε, επαγγελματίες ασφαλιστές - διαμεσολαβητές, οι οποίοι κέρδισαν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, ξεκινούν από αυτόν τον μήνα να κινούνται νομικά, ώστε να αποζημιωθούν στη βάση των αποφάσεων αυτών

Από την πλευρά του το Γραφείο Εφόρου Ασφαλίσεων τόνισε στη Βουλή ότι ενήργησε βάσει του νόμου, ο οποίος του επιβάλλει να ρυθμίσει το θέμα με συγκεκριμένες οδηγίες, και αυτό έπραξε


Αναμένεται πως πάνω από 15 υποθέσεις που δικαιώθηκαν στο Διοικητικό Δικαστήριο θα προχωρήσουν, με την πρώτη εξ αυτών να καταχωρείται εντός του τρέχοντος μηνός. Πρόκειται για την περίπτωση ασφαλιστή, του οποίου, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, αδίκως του στερήθηκε η άδεια άσκησης του επαγγέλματός του από το Γραφείο της Εφόρου.

Ο ενάγων θα ζητήσει αποζημίωση από την Κυπριακή Δημοκρατία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να καταχωρισθούν άνω των δέκα τέτοιων περιπτώσεων και στην περίπτωση που οι ενάγοντες δικαιωθούν, τότε θα προκύψει τεράστιο κόστος για το κράτος. Δεν αποκλείεται αυτές οι υποθέσεις να αυξηθούν κατά πολύ, καθώς και διαμεσολαβητές που δικαιώθηκαν παλαιότερα και δεν αποζημιώθηκαν, να προσφύγουν για να πάρουν αυτά που δικαιούνται.

Αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα

Τα πιο πάνω δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της αναστάτωσης στην οποία βρίσκεται η ασφαλιστική βιομηχανία, με το σκηνικό να έχει μεταφερθεί πλέον στη Βουλή. Κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος την Τρίτη συζητήθηκε η επίμαχη Οδηγία της Εφόρου, η οποία και άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» για να βγουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ταυτόχρονα, σημαντικές υποθέσεις που αφορούν ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται ενώπιον αρχών του κράτους, όπως η Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες διερευνώνται και σύντομα θα δημοσιευτούν εκθέσεις.

Το πρόβλημα οξύνεται τη στιγμή που εφαρμόζεται η ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Φερεγγυότητα 2», η οποία πλέον αναγκάζει τις ασφαλιστικές να λειτουργούν σε πιο αυστηρώς εποπτευόμενα πλαίσια. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι σοβαρές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν διευθυντικά στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών να προβαίνουν σε σοβαρά αδικήματα.

Θέλουν προσωρινή αναστολή

Η Επιτροπή Εμπορίου, λόγω της σημαντικότητας του θέματος, θα συνεχίσει τη συζήτηση και μεθαύριο Τρίτη. Το θέμα έφερε στο φως η «Σ», η οποία και φώτισε όλες τις διαστάσεις του. Όπως πληροφορούμαστε, η συζήτηση της Τρίτης θα συνεχιστεί στην ίδια βάση, ώστε να ενημερωθεί πλήρως το Σώμα τόσο για την Οδηγία όσο και για άλλα ζητήματα που άπτονται των χειρισμών της Εφόρου Ασφαλίσεων.

Ταυτόχρονα, όπως μας έχει λεχθεί, θα γίνει προσπάθεια ώστε στη συζήτηση να συμμετάσχει η ίδια η Έφορος Ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ και όχι κάποια εκπρόσωπος του Γραφείου της, ώστε να απαντήσει ερωτήσεις επί του θέματος. Άλλες πληροφορίες επισημαίνουν ότι θα γίνει προσπάθεια όπως πειστεί το Γραφείο Εφόρου Ασφαλίσεων να αναστείλει την εφαρμογή της Οδηγίας, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2018, ώστε να κριθεί πρώτα η τύχη της στα Δικαστήρια, εναντίον της οποίας υπάρχουν προσφυγές.

Αυτό θα γίνει καθώς αν ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε δύο μήνες και μετά ανατραπεί, οι ζημιές και οι επιπτώσεις που θα έχουν οι επαγγελματίες διαμεσολαβητές ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμες και να αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Επ’ αυτού οι βουλευτές στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας της Τρίτης αναρωτήθηκαν γιατί η Έφορος δεν αναμένει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την εφαρμογή της Οδηγίας. Την ίδια ώρα από το εσωτερικό των ασφαλιστικών εταιρειών εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι τα συστήματα και τα λογιστήριά τους δεν είναι 100% έτοιμα, ώστε να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν την Οδηγία.

Η επίμαχη Οδηγία

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ξεκίνησαν αγωγές και νομικές διαδικασίες για να πλήξουν τη συγκεκριμένη επίμαχη Οδηγία της Εφόρου Ασφαλίσεων, η οποία υποστηρίζουν ότι τους εκτοπίζει από τη διαδικασία των ασφαλίσεων και αμφισβητούν τη νομιμότητά της ως προς τον τρόπο που αυτή ετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε.

Όπως καταγγέλλουν οι ασφαλιστές, η εν λόγω Οδηγία «καταστρέφει» το επάγγελμά τους και τους θέτει εκτός αγοράς, αμφισβητώντας τα χαρτοφυλάκιά τους και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ επιφέρει δραστική μείωση των εισοδημάτων τους και των προμηθειών τους. Συγκεκριμένα, η Οδηγία μεταφέρει τα χαρτοφυλάκιά τους στις ασφαλιστικές οι οποίες, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, τους θέλουν να φτιάξουν τα οικονομικά τους σε βάρος των ασφαλιστών και να τους εκτοπίσουν από το επάγγελμα.

Ταυτόχρονα, όπως ενημερωθήκαμε, έχουν δοθεί οδηγίες σε νομικούς να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγγελίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά την επίμαχη Οδηγία, οι ασφαλιστές καταγγέλλουν την Έφορο Ασφαλίσεων και θεωρούν ότι ενήργησε κακόπιστα και μεθοδευμένα και ότι η Οδηγία της είναι αποτέλεσμα υπέρβασης εξουσίας. Από την πλευρά του το Γραφείο Εφόρου Ασφαλίσεων τόνισε στη Βουλή ότι ενήργησε βάσει του νόμου, ο οποίος του επιβάλλει να ρυθμίσει το θέμα με συγκεκριμένες οδηγίες, και αυτό έπραξε.

Προσφυγή 645 προσώπων

Επισημαίνεται ότι, στις 3 Μαΐου 2017, 645 φυσικά και νομικά πρόσωπα (Εταιρείες Πρακτόρευσης) προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να πλήξουν την Οδηγία της Εφόρου. Ο ΠΣΕΑΔ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών), ο οποίος διατηρεί σήμερα 623 ενεργά μέλη, προσέφυγε πρόσφατα στο Ανώτατο Δικαστήριο αξιώνοντας την ακύρωση της Οδηγίας της Εφόρου Ασφαλίσεων. Οι προσφυγές βασίζονται σε 22 νομικά σημεία και συγκεκριμένους λόγους ακύρωσης.

Η «Σ» κατέχει την προσφυγή και οι κυριότεροι λόγοι που προβάλλουν οι οργανωμένοι ασφαλιστές είναι η υπέρβαση εξουσίας της Εφόρου Ασφαλίσεων, η παραβίαση του Συντάγματος, η καταπάτηση της διάκρισης των εξουσιών, η παραβίαση πρωτογενούς και δευτερογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου και άλλοι. Όπως καταγγέλλουν οι οργανωμένοι ασφαλιστές, η Έφορος Ασφαλίσεων αφαιρεί άδικα και καθ' υπέρβασιν εξουσίας τις άδειες από τους ασφαλιστές, στερώντας τους έτσι το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμά τους, ενώ όπως επισημαίνουν, η Έφορος αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με τις Αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Διοικητικού Δικαστηρίου.