Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Προς εργατική αναταραχή οι Ημικρατικοί

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:01 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

«ΣΤΑ ΟΠΛΑ» ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ. ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αν δεν βρεθεί η συμβιβαστική λύση στις συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκoμένων μερών στον διάλογο, και ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι κινητοποιήσεων, δεν αποκλείεται η Προεδρική παρέμβαση, όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, για να κατευνάσει τα πνεύματα


Ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά από αύριο για την εργασιακή ειρήνη. Μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις της Παρασκευής μεταξύ Υπουργού Οικονομικών και συντεχνιών που εκπροσωπούν εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλέον η κατάσταση μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται για έντονες κινητοποιήσεις, χωρίς να αποκλείονται και τα απεργιακά μέτρα.

Καλά πληροφορημένοι κύκλοι, που μίλησαν στην εφημερίδα μας, ανέφεραν ότι μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμος ο «οδικός χάρτης» των μέτρων που θα ληφθούν, κατ' αρχάς με πιο ήπιους τρόπους αντίδρασης. Οι κινητοποιήσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, αναμένεται να ξεκινήσουν την εβδομάδα που αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου.

Αν δεν βρεθεί η συμβιβαστική λύση στις συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στον διάλογο, δηλαδή των συντεχνιών και του Υπουργού Οικονομικών και ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι κινητοποιήσεων, όπως μας αναφέρθηκε, δεν αποκλείεται η Προεδρική παρέμβαση, όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Η αιτία της διαφωνίας

Αιτία της διαφωνίας μεταξύ των πλευρών είναι η τήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο, η οποία αφορά τους κυβερνητικούς ωρομίσθιους και τους εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι στη Συμφωνία Πλαίσιο περιλήφθηκε Μηχανισμός διασύνδεσης του μισθολογίου με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και ότι διαπιστώνεται από τα οικονομικά στοιχεία πως, πέραν της παραχώρησης των προσαυξήσεων και του 50% της ΑΤΑ, υπάρχει ένα περιθώριο πέραν του 2% για παραχώρηση από την Κυβέρνηση γενικών αυξήσεων για το 2018.

Οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι είναι γύρω στις 24 χιλιάδες μαζί με τους συνταξιούχους και το κόστος για το περιθώριο του 2%, το οποίο οι συντεχνίες ζητούν να αξιοποιηθεί για την επαναφορά μικρού μέρους από τις περικοπές μισθών, υπολογίζεται στα €45 εκ. Ο Υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του αναφέρει ότι από φέτος ήδη έχει καταργηθεί η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011, παραχωρούνται πλέον οι προσαυξήσεις και η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, ενώ από το 2018 θα παραχωρηθεί ξανά η ΑΤΑ και αποκλείει οποιεσδήποτε νέες γενικές αυξήσεις.

Και ενώ ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει ότι ενεργεί βάσει της Συμφωνίας Πλαισίου και ότι το επόμενο έτος θα μπορούσαν να συζητηθούν ζητήματα περαιτέρω μισθολογικών αυξήσεων εντός του συμφωνηθέντος Πλαισίου, πηγές της «Σ» που συμμετείχαν στη συζήτηση της Παρασκευής, ανέφεραν ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν θεωρεί δεσμευτικό το εν λόγω Πλαίσιο.

«Δεν είναι αυτοσκοπός μας οι απεργίες»

Μιλώντας στη «Σ» ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε ότι δεν συμφώνησαν με τον Υπουργό γιατί επέμενε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν μετά τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. «Εμείς του είπαμε ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο και θεωρούμε ότι νομιμοποιούμαστε να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων, ώστε να διεκδικήσουμε τα συμφωνηθέντα», σημείωσε ο κ. Μάτσας.

Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ τόνισε ότι μεθαύριο Τρίτη θα γίνει μια πρώτη σύγκληση των συλλογικών οργάνων της Συντεχνίας του και έπειτα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τις υπόλοιπες επηρεαζόμενες συντεχνίες, ώστε να αποφασιστεί πώς θα προχωρήσουν τα μέτρα όσον αφορά τη διάρκειά τους και τον χρόνο που θα γίνουν.

Επ’ αυτού ο κ. Μάτσας πρόσθεσε πως ό,τι μέτρα κι αν αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς υπάρχει ομόφωνη άποψη στο ζήτημα. Τέλος, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι δεν είναι αυτοσκοπός τους να εφαρμόσουν μέτρα και απεργίες, επειδή έρχεται και περίοδος εκλογών, όμως ζητούν όπως εξαντλήσουν τα περιθώρια για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Έτοιμοι

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι τα σώματα των δύο συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ, μετά την αρνητική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών τις προηγούμενες μέρες μέσω επιστολής, συνήλθαν ήδη και εξουσιοδότησαν τους γενικούς γραμματείς για λήψη μέτρων εάν η Κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση, όπως είπε.

Απομένει, πρόσθεσε, τις επόμενες ημέρες οι συντεχνίες να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να διαβουλευθούν ως προς το ποια είναι τα πιο κατάλληλα και αποδοτικά μέτρα και να ενημερώσουν τους εργαζομένους. Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ τόνισε ότι τα μέτρα αυτά θα αποφασιστούν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που μπαίνει. Κλείνοντας, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι υπάρχει περιθώριο από την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να δώσει τόπο στον διάλογο.

«Κακές πρακτικές παρελθόντος»

«Η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς παραμονές εκλογών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του λίγη ώρα μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τις συντεχνίες. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «η διασφάλιση της σταθερότητας και της θετικής προοπτικής της οικονομίας επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά περιθώρια αλλά και το σύνολο των αναγκών μιας οικονομίας».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι «έχει από φέτος καταργηθεί η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011, παραχωρούνται πλέον οι προσαυξήσεις και η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, ενώ από το 2018 θα παραχωρηθεί ξανά η ΑΤΑ».

«Μέσα από τον διάλογο έχει επίσης συμφωνηθεί η βελτίωση των ρυθμίσεων για υπερωρίες και για άλλα επιδόματα και γίνεται αποδεκτό το αίτημα για λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τον Προϋπολογισμό του 2018», αναφέρει ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «μπορεί ακόμη να συζητηθεί η άρση τυχόν στρεβλώσεων που επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, για το 2018 αναμένεται αύξηση του μισθολογίου της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2,7%», σημειώνει. Αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «καθορίζει το όριο των δυνατοτήτων γι' αυτήν την περίοδο». «Ζητήματα περαιτέρω μισθολογικών αυξήσεων θα μπορούσαν να συζητηθούν το επόμενο έτος, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου», καταλήγει.

Αγωγές εκατομμυρίων

Πάντως στο σύνολό τους οι ημικρατικοί οργανισμοί βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς εκκρεμούν εναντίον τους αγωγές εκατομμυρίων ευρώ. Στην έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων για το 2018, που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2018, μαζί με τις πιθανές αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη διαγραφή ποσών που αφορούν κυβερνητικά δάνεια, σημειώνονται και οι αγωγές.

Η έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων αναφέρεται στο είδος των αγωγών και συγκεκριμένα για τα νομικά πρόσωπα είναι αγωγές τρίτων είτε από συμβάσεις είτε από ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες κατά την εκτέλεση εργασιών. Αγωγές υπαλλήλων λόγω προαγωγών/ μισθολογικών κλιμάκων ή και άλλων θεμάτων προσωπικού. Προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ): Αγωγές τρίτων είτε από συμβάσεις είτε από ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες κατά την εκτέλεση εργασιών. Αγωγές υπαλλήλων λόγω προαγωγών / μισθολογικών κλιμάκων ή και άλλων θεμάτων προσωπικού.