Σημερινή

Πέμπτη, 20/09/2018
RSS

Προχωρεί σε πακετοποιήσεις δανείων η Τράπεζα Κύπρου

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:00 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΤΖΟΝ ΧΟΥΡΙΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ «ΣΙΓΜΑ»

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΥΡΕΘΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ, ΩΣΤΟΣΟ, ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ. Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΧΕ 63% ΜΕΔ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 49% ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 10%

Για το θέμα που προέκυψε με τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για μια μικρή οικονομία όπως η Κύπρος να προχωρήσει, όπως άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να φέρει κεφάλαια στη χώρα


Σημαντικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία έδωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Σίγμα» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν. Ο κ. Χούρικαν υποστήριξε ότι η Τράπεζα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη για τους τρέχοντες λειτουργικούς κινδύνους. Την ίδια ώρα απάντησε και στο κρίσιμο ερώτημα αν κάνει σχέδια για πακετοποιήσεις δανείων.

«Νομίζω ότι οπωσδήποτε πρέπει να το κάνουμε? τo 50% του ισολογισμού μας αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έτσι θα εξετάσουμε όλες τις οδούς για το πώς θα μειώσουμε αυτούς τους κινδύνους και θα επαναφέρουμε την Τράπεζα σε κανονικό επίπεδο», ανέφερε ο τραπεζίτης.

Τρόποι πώλησης δανείων

Μέσα στο πλάνο του Χούρικαν είναι και να εξευρεθούν τρόποι πώλησης των υφιστάμενων δανείων, χωρίς, ωστόσο, να βρίσκεται υπό πίεση η Τράπεζα. Για να γίνει, θα πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής αξία για τους μετόχους. Η Τράπεζα είχε 63% ΜΕΔ στον προϋπολογισμό της, που μειώθηκαν στο 49% του ισολογισμού της, και θέλει να κατέβει κάτω από το 10%.

Ο κ. Χούρικαν ξεκαθαρίζει ότι θα κυνηγηθούν όσοι δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους και απαντάει και στο ερώτημα αν στο στόχαστρο θα μπει και κάποιος που έχει χάσει τη δουλειά του, που έχει παιδιά. Αναφορικά με το ζήτημα αύξησης της χορήγησης δανείων στην οικονομία, ο κ. Χούρικαν είπε ότι είχαμε χορηγήσεις δανείων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ πέρσι στην οικονομία και δίνει και στοιχεία για το πώς προχωράει το 2017 η Τράπεζα.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά όσον αφορά τα ΜΕΔ. Εάν δεν κάνουμε αυτό, τα άλλα είναι άστοχα. Λάθος μπογιά σε λάθος μέρος. Πρέπει να κοιτάξουμε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ενόψει, ειδικότερα, του ότι είμαστε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που επιβάλλει συγκεκριμένες προόδους. Η Τράπεζα τα πάει αρκετά καλά στη φάση αυτή μεταρρυθμίσεων που περνά.

»Έχει τώρα 125 υποκαταστήματα έναντι 203 όταν ξεκινήσαμε αυτήν τη διαδικασία. Όλα τα μικρά κομμάτια έχουν μπει στη θέση τους. Εάν δεν ολοκληρώσουμε τη δουλειά στα ΜΕΔ και εάν δεν αναλάβει ο κόσμος την προσπάθεια αποπληρωμής των δανείων τους, τότε θα μπουν εμπόδια στην επίτευξη αυτών των στόχων. Επικεντρωνόμαστε να εργαστούμε στην πλευρά του ενεργητικού του ισολογισμού, παράλληλα με τις διορθωτικές εργασίες που κάνουμε στην πλευρά του παθητικού, δηλαδή τα δάνεια».

Το θέμα με τις πολιτογραφήσεις

Για το θέμα που προέκυψε με τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για μια μικρή οικονομία όπως η Κύπρος να προχωρήσει, όπως άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να φέρει κεφάλαια στη χώρα. «Λέγοντας στους ξένους "αν φέρετε τη σκληρή εργασία σας και εξωτερικές επενδύσεις, αυτό είναι καλό, θα σας τιμήσουμε και θα σας επιτρέψουμε να γίνετε υπήκοοί μας", μιλάμε για μικρούς αριθμούς πληθυσμού, όχι για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες.

» Η ονομασία, η προώθηση και η πιθανή κατάχρηση πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς, ώστε να μην προσελκύουμε το λάθος είδος ανθρώπων. Δεν πρόκειται για εισροή εκατομμυρίων ανεξέλεγκτα, αλλά για ανθρώπους που θα βοηθήσουν την χώρα να προοδεύσει, επενδύοντας σε ακίνητα και επιχειρήσεις για μια μακρά περίοδο, σύμφωνα με αυστηρώς καθορισμένα κριτήρια», σημείωσε.

Αυτούς θα κυνηγήσουν

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Τράπεζα θα κυνηγήσει κάποιον που έχει χάσει τη δουλειά του και έχει παιδιά, ο κ. Χούρικαν ήταν σαφής: «Υπάρχει μια λαϊκιστική ρητορική σε σχέση μ’ αυτό. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα σπίτι έξι υπνοδωματίων, αξίας 600.000 ευρώ, οπωσδήποτε θα τον κυνηγήσουμε. Μπορούν να πάρουν ένα μικρότερο σπίτι ή ένα μικρότερο αυτοκίνητο, ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων αντί τεσσάρων.

»Ας είμαστε πιο ειλικρινείς. Αν κάποιος έχει χάσει τη δουλειά του, ζει σε ένα συνηθισμένο σπίτι που έχει κοστίσει ένα φυσιολογικό ποσό χρημάτων και παίρνει βοηθήματα από το κράτος, δεν είναι το είδος ανθρώπου που θα κυνηγήσουμε για εκποίηση. Αν δεν βρούμε μιαν απάντηση σε αυτό, δεν θα μπορέσουμε να δανείζουμε στο μέλλον για σπίτια κάποιου συνήθους επιπέδου και ανθρώπους μιας συγκεκριμένης κοινωνικοοικονομικής τάξης.

» Άρα, πρέπει να βρούμε μία λύση σε αυτό. Έχουμε σήμερα προγραμματίσει 1600 εκποιήσεις και θα τις προωθήσουμε με όλα τα μέσα που μας επιτρέπει η νομική οδός. Λέμε, όμως, και σε όσους αντιμετωπίζουν εκποιήσεις, "ελάτε να μας μιλήσετε. Θα έχουμε καλύτερες απαντήσεις αν συνεργαστείτε μαζί μας, παρά αν δεν συνεργαστείτε''. Πιστεύω, όμως, ότι η υπομονή μας, όπως και της κοινωνίας, εξαντλείται».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον επιδανεισμό, ο κ. Χούρικαν ανέφερε: «Όχι, δεν παρέχουμε τέτοιου είδος σχέδια δανείων. Πρόκειται, κυρίως, για ντιβέλοπερς σε φάση απομόχλευσης, που είναι υπερχρεωμένοι ή που μπαίνουν στην οικονομία με διαφορετικό τρόπο. Αυτό, βέβαια, δημιουργεί μια οικονομία δύο ταχυτήτων και πιθανές συναλλαγές μεταξύ κατόχων διαβατηρίων, και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Πρέπει αυτοί που έρχονται, να έρχονται για να ωφελήσουν χώρα παρά να δημιουργήσουν "περιστρεφόμενες πόρτες ιδιοκτησίας". Άρα θα είναι συνετό για την κυβέρνηση να θέσει πιο αυστηρούς περιορισμούς στο πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου και ήδη υπάρχουν ή σχεδιάζονται, νομίζω, τέτοια μέτρα».

Η παρουσία της Τράπεζας στο Λονδίνο

Όσον αφορά την παρουσία της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο, ο κ. Χούρικαν ανέφερε: «Είμαστε μια μικρή τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε ισολογισμό περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου και αυτό αποτελεί περίπου το 5% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού του ομίλου μας. Έχουμε περίπου 450 υπαλλήλους εκεί και κτίζουμε μια καλή βάση εργασιών γύρω από την αρχική κυπριακή παροικία από την εποχή της δεκαετίας του ‘70. Έχουμε επεκταθεί από εκεί στο ευρύτερο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είχε μια καλή απήχηση στον εκεί επιχειρηματικό κόσμο.

»Νομίζω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ωραία, ασφαλή και λειτουργική τράπεζα που δεν είναι πολύ κερδοφόρα για την ώρα, αλλά που θα γίνει με το πέρασμα του χρόνου. Είναι κερδοφόρα σήμερα, έχει μικρές πιστωτικές απώλειες, αλλά θα έχει μεγάλο κόστος να την αναπτύξουμε σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος, ώστε να φτάσει στο επίπεδο που να θεωρείται ως κάτι πολύ αξιόλογο. Καταγράψαμε ήδη πρόοδο, κάναμε ουσιαστικές αλλαγές στη διοίκηση της Τράπεζας και τον τρόπο λειτουργίας της και πιστεύουμε στις προοπτικές ανεξάρτητα από το Brexit και όλον αυτόν τον θόρυβο».