Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

«Βρόμικη» και «ελπιδοφόρα» η λίστα Μπόργιανς

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:02 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕ ΕΣΟΔΑ €1,5 ΕΚ. - «ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ» ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΑΝΑΜΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ Η ΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠ' ΟΛΕΣ ΤΙΣ, ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ, ΛΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ 2,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ, ΚΥΡΙΩΣ, ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΦΘΑΝΟΥΝ (ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ) ΟΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΗΧΗΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΕΞΑΛΛΟΥ, ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σε ό,τι αφορά το «καυτό» θέμα των ποινικών διώξεων για αδικήματα φοροδιαφυγής, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρόν στάδιο, είναι οι τρεις οι ποινικές διώξεις που προωθούνται στον Γ. Εισαγγελέα και αναμένονται σύντομα εξελίξεις


Προκάλεσαν σάλο και ταυτόχρονα αλλάζουν τον ρουν των ερευνών οι αποκαλύψεις της «Σημερινής» για τις λίστες φοροδιαφυγής Λαγκάρντ, έγγραφα Παναμά και Μπόργιανς, την ώρα που έφθασε στο νησί μας μια τέταρτη λίστα, η «British list», όπως αποκαλύψαμε, μεσοβδόμαδα, στο δελτίο του ΣΙΓΜΑ. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, μετά τα στοιχεία-φωτιά που δημοσίευσε η εφημερίδα μας, την περασμένη Κυριακή, από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, τα οποία έδειχναν ότι είναι ισχυρή η εμπλοκή προσώπων και εταιρειών από την Κύπρο στη λίστα Μπόργιανς, με τις συνολικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες να ξεπερνούν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αισιοδοξία για λίστα Μπόργιανς

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι κυπριακές Αρχές θεωρούν πλέον τη λίστα Μπόργιανς ως την πιο «βρόμικη» απ' όλες τις υπόλοιπες λίστες σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες στοιχειοθέτησης υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και ταυτόχρονα εκτιμάται ότι είναι η πιο «ελπιδοφόρα» σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων στο κράτος.

Η αίσθηση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δημιουργείται από το σύνολο των καταθέσεων, που είναι ομολογουμένως στα ύψη, για τα δεδομένα της Κύπρου (2,2 δις), και κυρίως από τις συγκεκριμένες πληροφορίες που φθάνουν από τις γερμανικές Αρχές, που είναι και οι μοναδικές που έχουν πρόσβαση στα απόρρητα τραπεζικά δεδομένα, στο παρόν στάδιο. Επίσης, περαιτέρω αισιοδοξία για στοιχειοθέτηση υποθέσεων δημιουργούν και οι εξελίξεις σε άλλες χώρες που διερευνούν τη λίστα Μπόργιανς και έχουν φορολογηθεί δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ο Έφορος

Εξάλλου, απόδειξη των υψηλών προσδοκιών ήταν και η δήλωση του Εφόρου Φορολογίας, Γιάννη Τσαγγάρη, την περασμένη Δευτέρα, στην εκπομπή του «Σίγμα» «Μεσημέρι και Κάτι», ο οποίος ανέφερε επί λέξει: «Μιλούμε για πάρα πολλά εκατομμύρια φόρους, που θα μπουν λογικά στα ταμεία, όταν γίνει η εξέτασή τους».

Στο παρόν στάδιο, όμως, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι την επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο. Κατ' αρχήν, θα πρέπει να σταλούν τα στοιχεία από τις γερμανικές Αρχές και να αρχίσουν οι έρευνες. Μέσα από αυτές θα διαφανεί πόσα χρήματα από τα 2,2 δις ευρώ είχαν κρυφθεί από το φόρο σε ελβετικές τράπεζες. Εφόσον οι κυπριακές Αρχές αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα δεδομένα, τότε δεν αποκλείονται σοβαρές αναταράξεις και στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό.

Στέλλουν νέο μήνυμα οι κυπριακές Αρχές

Έγκυρες πηγές αναφέρουν στη «Σ» ότι το Τμήμα Φορολογίας, έχοντας υπόψη αυτές τις προοπτικές, θα εντείνει τις πιέσεις προς τις γερμανικές Αρχές για την αποστολή ονομάτων Κυπρίων υπόπτων. Όπως πληροφορούμαστε, έχουμε σταλεί, μέχρι στιγμής, δύο ηλεκτρονικά μηνύματα προς το Υπουργείο Οικονομικών Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, και αναμένεται να σταλεί και ένα τρίτο email. Θα περιλαμβάνει την παράκληση για επίσπευση του χρόνου της αποστολής των δεδομένων. Σημειώνεται ότι οι γερμανικές Αρχές έχουν ήδη απαντήσει θετικά στο αίτημα του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και ζήτησαν χρόνο για να ετοιμάσουν τη λίστα ονομάτων.

Όπως η εφημερίδα μας έχει τονίσει, επανειλημμένα, οι Κύπριοι, ως Ευρωπαίοι πολίτες, δικαιούνται να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που συνιστά ευθύνη του κράτους να διαπιστώσει. Υπενθυμίζεται ότι τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικές καταθέσεις που εντοπίστηκαν σε ελβετικές τράπεζες από την Κύπρο αφορούν τα έτη 2006 με 2008. Βάσει των στοιχείων από τις γερμανικές Αρχές, που δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή, η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθός της, κατατάσσεται στη 10η θέση από τις 27 χώρες, για τις οποίες βρέθηκαν δισεκατομμύρια καταθέσεις στην Ελβετία.

Και τώρα η «British List»

Στο μεταξύ, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης αποκάλυψε ότι, πριν από λίγες μέρες, το Τμήμα του παρέλαβε άλλη μια λίστα φοροδιαφυγής, αυτήν τη φορά από τις βρετανικές Αρχές «με ονόματα Κυπρίων που είναι μέτοχοι σε εταιρείες με έδρα στην Αγγλία». Η αποστολή των δεδομένων έγινε στη βάση της οδηγίας για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φορολογικά θέματα. Η «British List» θα διερευνηθεί, ενδελεχώς, προκειμένου να εντοπιστούν ποσά που, ενδεχομένως, κρύφθηκαν από τον φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη άρχισε η ταυτοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων.

1,5 εκ. ο απολογισμός της Λίστας Λαγκάρντ

Εξάλλου, όπως πληροφορούμαστε, η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ ολοκληρώνεται με φορολόγηση ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ και απομένει η διερεύνηση δεκαπέντε περίπου περιπτώσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι εκκρεμεί το θέμα συνεργασίας των κυπριακών Αρχών με τον δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υποστηρίζει, εδώ και δύο χρόνια, πως μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση πολύ περισσότερων στοιχείων κυπριακού ενδιαφέροντος.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά για Παναμά

Για τα έγγραφα Παναμά, το Τμήμα Φορολογίας δηλώνει ότι ταυτοποιήθηκαν 6.500 ονόματα και ότι δεν έχουν προκύψει ακόμη στοιχεία που να δικαιολογούν τη φορολόγηση κάποιου νομικού ή φυσικού προσώπου. Υπενθυμίζεται ότι στα έγγραφα Παναμά βρίσκονται ηχηρά ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων της Κύπρου, κάτι που, ωστόσο -από μόνο του- δεν αποδεικνύει οποιαδήποτε εμπλοκή, εφόσον το Τμήμα Φορολογίας δεν στοιχειοθετεί υποθέσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «καυτό» θέμα των ποινικών διώξεων για αδικήματα φοροδιαφυγής, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρόν στάδιο, είναι τρεις οι ποινικές διώξεις που προωθούνται στον Γ. Εισαγγελέα και αναμένονται εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών.