Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Ελεγχόμενη η «πτώση» της Monarch

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:03 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ BREXIT

Όσοι Κύπριοι πολίτες «ξέμειναν», ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τις κατάλληλες ρυθμίσεις επέστρεψαν πίσω


Σε καθεστώς πτώχευσης βρίσκεται από την Τρίτη η Monarch Airlines, η πέμπτη μεγαλύτερη βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, αφήνοντας μετέωρους περισσότερους από 100.000 επιβάτες και αυξάνοντας τη λίστα των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία πτώχευσης τον τελευταίο χρόνο. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) χαρακτήρισε την κατάρρευση της Monarch «εξαιρετικά αρνητικό γεγονός». Ευτυχώς για τον τουρισμό της Κύπρου οι διαδρομές που έκανε η Monarch καλύπτονται επαρκώς από άλλες αερογραμμές και δεν αναμένεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό. Την ίδια ώρα όσοι Κύπριοι πολίτες «ξέμειναν», ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τις κατάλληλες ρυθμίσεις επέστρεψαν πίσω.

Καλύπτουν άλλες το κενό

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την παύση της λειτουργίας της βρετανικής εταιρείας χαμηλού κόστους. Ο Υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τερματισμός λειτουργίας της «Monarch Airlines» «μάς επηρεάζει τουριστικά γύρω στις 15 χιλιάδες τουρίστες μέχρι το τέλος του χρόνου». Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, «θεωρούμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς τους επιβάτες θα βρουν τον τρόπο να έρθουν στην Κύπρο γιατί σχεδόν όλες οι διαδρομές που εξυπηρετούσε η ‘Monarch Airlines’ εξυπηρετούνται και από άλλες αερογραμμές». Η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της «Hermes Airports», Ελένη Καλογήρου, είπε πως το ευτύχημα είναι ότι στα δρομολόγια που πραγματοποιούσε πτήσεις η «Monarch Airlines» πετούν και άλλες εταιρείες και κάποιες από αυτές έχουν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία να αυξήσουν τις πτήσεις τους για να καλύψουν και το κενό.

2.750 άνεργοι

Η «Monarch» είναι η τρίτη κατά σειράν ευρωπαϊκή εταιρεία που χρεοκοπεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Εκτελούσε δρομολόγια για 40 προορισμούς από πέντε βρετανικά αεροδρόμια, ενώ απασχολούσε 2.750 εργαζομένους. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν την εταιρεία στην κατάρρευση είναι ο σκληρός ανταγωνισμός στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και η πτώση της ζήτησης για προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί σε αυτές τις περιοχές. Αυτό υποχρέωσε τον αερομεταφορέα να στραφεί σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση και, ως εκ τούτου, πιο σκληρός ανταγωνισμός. Την ίδια ώρα η πτώση των τιμών του πετρελαίου υποχρέωσε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των ναύλων, προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο στην αγορά των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η κερδοφορία της Monarch Airlines, στην προσπάθειά της να εδραιωθεί μεταξύ των πιο δημοφιλών εταιρειών χαμηλού κόστους. Η καθίζηση, όμως, που παρατηρείται στα κέρδη της εταιρείας αποτελεί εν μέρει και αποτέλεσμα του Brexit. Συγκεκριμένα, η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. προκάλεσε την πτώση της στερλίνας, με αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων που είναι καθορισμένες σε δολάρια να είναι πολύ υψηλές. Σημειώνεται ότι με το άκουσμα της πτώχευσης της «Monarch Airlines», η μετοχή της Easyjet σημείωσε άνοδο 5,3%, ενώ η μετοχή της Ryanair σημείωσε κέρδη 3,6%, παρότι έχει αναγκαστεί τον τελευταίο καιρό να ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη λόγω έλλειψης προσωπικού.

Oι δέκα που δεν τα κατάφεραν

Η «Monarch» είναι η τελευταία αεροπορική εταιρεία που δεν κατάφερε ν' αντεπεξέλθει οικονομικά στις αντίξοες συνθήκες. Ποιες είναι, όμως, οι 10 αεροπορικές που «αφανίστηκαν» εν μέσω ενός σκληρού τοπίου ανταγωνισμού;

1 - Monarch
Είχε τη βάση της στο Λούτον, λίγο πιο έξω από το Λονδίνο, και όταν έκλεισε, εξυπηρετούσε περίπου 110.000 επιβάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμειναν «ξεκρέμαστοι» στο εξωτερικό. Ακύρωσε πάνω από 300.000 κρατήσεις. Ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια και απασχολεί 2.100 εργαζομένους. Το 2016 κατέγραψε ζημιές 291 εκατ. στερλίνες, ποσό που δεν κατάφερε να ανακτήσει.

2 - Wind Jet
Επί εννέα χρόνια (2003-2012) η Wind Jet εξυπηρετούσε επιβάτες από και προς τη Σικελία, ενώ είχε την έδρα της στην Κατάνια. Στον στόλο της υπήρχαν 13 Airbus, ενώ απασχολούσε 504 εργαζομένους. Το 2012 διέκοψε τη λειτουργία της.

3 - Volare
Δημιουργήθηκε το 1997 και προσπάθησε να γίνει η ιταλική απάντηση των low cost εταιρειών της βόρειας Ευρώπης. Είχε στόλο 15 Airbus με προορισμούς κυρίως διεθνείς. Το 2004 πέρασε μια ισχυρή οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με έκτακτες διοικήσεις. Προσπάθησε να διασωθεί μέσω της Alitalia Cai, χωρίς όμως να τα καταφέρνει. Το 2015 ο ιδιοκτήτης έχασε την άδειά του.

4 - Airberlin
Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, με ένα κρατικό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ στις πλάτες της, το οποίο πρέπει να αποπληρώσει έως τα τέλη Οκτωβρίου. Περίπου το 80% των 8.000 θέσεων εργασίας θα απορροφηθούν από τη Lufthansa και την easyJet, ενώ η εταιρεία αναζητά αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία.

5 - Malev
Η Malev είχε μια ένδοξη ιστορία διάρκειας 66 χρόνων, με δρομολόγια από και προς το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Ήταν η βασική αεροπορική της Ουγγαρίας και διέκοψε τη λειτουργία της το 2012, καθώς κήρυξε πτώχευση. Άφησε πίσω της περίπου 2.600 ανέργους.

6 - Swissair
Από το 1931 έως το 2002 ήταν η βασική αεροπορική εταιρεία της Ελβετίας. Τη δεκαετία του '80, την είχαν χαρακτηρίσει την «ιπτάμενη τράπεζα». Το 1999 διακόπτει τη συμμαχία της με την αμερικάνικη Delta Air Lines και, προσπαθώντας να βγει μπροστά, προχωράει σε μια σειρά ριψοκίνδυνων εξαγορών. Οι προσπάθειες υπονομεύονται από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Έτσι, αρχίζει μια πολύ δύσκολη περίοδος κρίσης για την εταιρεία, η οποία κηρύττει πτώχευση.

7 - Gandalf Airlines
Το όνομα της εταιρείας όντως προέκυψε από τον καλό μάγο στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ωστόσο η ιστορία της απείχε αρκετά από το να θεωρηθεί μαγική. Η Gandalf Airlines ιδρύθηκε το 1998 από τρεις νέους πρώην εργαζόμενους της McKinsey και είχε στόχο να εκμεταλλευτεί την επέκταση του αεροδρομίου Orio al Serio στο Μπέργκαμο, απευθυνόμενη κυρίως σε «μεγάλους» πελάτες. Παρότι είχε εισαχθεί κιόλας στο χρηματιστήριο, ακολούθησε καθοδική πορεία μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πτώχευσε το 2004.

8 - Spanair
Γεννήθηκε το 1986 στη Βαρκελώνη με το σύνθημα «Η για όλους» (αυτή που ανήκει σε όλους) και προσπάθησε να εκδημοκρατήσει την αγορά των αερομεταφορών στην Ισπανία συνδέοντας τις βασικές διόδους με τη δυτική Αφρική. Ήταν ένα πείραμα που κόστισε στους Καταλανούς φορολογούμενους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια έγινε δίκη και οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις έλαβαν χώραν λίγες μέρες πριν.

9 - Belle Air
Εταιρεία με αλβανική σημαία, που γεννήθηκε το 2005 και έκτοτε συνδέεται με πολλούς ιταλικούς προορισμούς (από το Μιλάνο στη Ρώμη, περνάει από τη Φλωρεντία και το Μπέργκαμο) αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη (Λονδίνο, Βρυξέλλες). Το 2013 η εταιρεία συσσώρευσε περίπου 4,8 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα και μη καταβληθέντες φόρους, χωρίς να υπολογίζεται το χρέος προς το αεροδρόμιο των Τιράνων αλλά και τις τράπεζες. Ακολούθησε η κήρυξη πτώχευσης.

10 - Livingston
Κατέβασε ρολά το 2014, αν και από πιο παλιά είχε κληρονομήσει μεγάλα χρέη: αυτά της Lauda Air Italia και της Livingston Energy Flight. Οι προσπάθειες να ανακάμψει η εταιρεία με νέους προορισμούς από τη Βόρεια προς την Ανατολική Ευρώπη ήταν άκαρπες. Το 2015 λύθηκε η σύσταση της εταιρείας.