Σημερινή

Πέμπτη, 19/07/2018
RSS

Έντονο ενδιαφέρον ξένων για ακίνητα

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:04 | Του Άγγελου Αγγελοδήμου

ΤΙ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ

Βασικό κίνητρο των ξένων φαίνεται να παραμένει η εξασφάλιση διαβατηρίου με την αγορά ακίνητης περιουσίας


Συνεχίζεται με αυξητικές τάσεις το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά ακινήτων στο νησί. Θέλοντας να επωφεληθούν του προγράμματος εξασφάλισης διαβατηρίου με την αγορά ακίνητης περιουσίας, αρκετοί ξένοι έχουν αγοράσει σπίτι ή διαμέρισμα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εισροή συναλλάγματος, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου, με θετικές προεκτάσεις στα ταμεία του κράτους, αλλά και στη μείωση της ανεργίας.

Σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση ξένων επενδυτών διαδραμάτισε και το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία στο σύνολό της κινείται σε θετικούς ρυθμούς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με το επόμενο βήμα να θεωρείται η επανένταξη της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα μετά από χρόνια.

Συναφώς, η μείωση των επιτοκίων για αγορά ακινήτων ήταν ένας ακόμη πρόσθετος παράγοντας, ο οποίος συνέτεινε στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για αγορά τόσο από ξένους όσο και από Κύπριους επενδυτές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε προ ολίγων ημερών η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο υποχώρησε τον Αύγουστο του 2017 το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας.

Ειδικότερα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2,68%, σε σύγκριση με 2,75% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς, ανήλθε το εννιάμηνο του 2017 στα 1574 από 1110 το εννιάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 42%. Οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 αποτελούν το 28,5% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων.

Όσον αφορά το σύνολο των πωλητήριων εγγράφων, από τα στοιχεία του Κτηματολογίου προκύπτει ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 τα πωλητήρια έγγραφα διαμορφώθηκαν στα 602 από 556 τον Σεπτέμβριο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 8%. Για το εννιάμηνο του έτους η μεγαλύτερη αύξηση που φθάνει το 30% καταγράφεται στη Λεμεσό, με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 2008 από 1545 το εννιάμηνο του 2016.

Ακολουθεί η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 26% φτάνοντας στις 356 από 283. Στην Πάφο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 25%, φτάνοντας στις 1391 από 1113.

Στη Λευκωσία οι πωλήσεις ακινήτων παρουσιάζουν αύξηση 21%. Στη Λάρνακα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9%, στις 897 από 982. Το σύνολο των πωλητήριων εγγράφων παγκύπρια παρουσιάζει αύξηση 19% το εννιάμηνο του 2017, στα 5523 από 4644.

Το προφίλ των ξένων αγοραστών

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, Πόλυ Κουρουσίδη, το σχέδιο παραμένει ιδιαίτερα ελκυστικό σε Ρώσους και Ουκρανούς, καθώς επίσης και σε Κινέζους, Άραβες και εσχάτως σε Ινδούς. Οι ξένοι αγοραστές ως επί το πλείστον, προτιμούν τις παράλιες περιοχές και ειδικότερα τις παραδοσιακές αγορές της Λεμεσού και της Πάφου. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει ενισχυθεί η ελκυστικότητα της Λάρνακας, γεγονός που αποτυπώνεται με αυξημένες πωλήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όσον αφορά το είδος του ακινήτου που προτιμούν οι ξένοι αγοραστές, ο κ. Κουρουσίδης σημείωσε ότι αυτοί που επιλέγουν τη Λεμεσό, συνήθως αγοράζουν διαμερίσματα, ενώ αυτοί που προτιμούν την Πάφο και τη Λάρνακα, οικίες.

Πέραν των €4 δις από το 2013

Η επιτυχία του σχεδίου πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών κρίνεται κατά κύριο λόγο από τα έσοδα τα οποία αυτό έχει αποφέρει στο κράτος. Πέραν των €4 δις έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από το 2013, οπότε και τέθηκε σε ισχύ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είχε δώσει ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος τον Δεκέμβριο του 2016, το σχέδιο μέχρι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχε αποφέρει έσοδα της τάξης των 3.3 δις ευρώ. Αναλυτικότερα:

• Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και ιδιόκτητης κατοικίας, με €1.752 δις.

• Οι επενδύσεις σε κυπριακές εταιρείες, με €464 εκατ.

• Οι καταθέσεις, με €654 εκατ.

• Η αγορά κρατικών ομολόγων, με €410 εκατ.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, με την αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν στη νέα, ταχεία διαδικασία χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης σε αιτητές που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επενδύουν στην Κύπρο σε καινούρια ακίνητα αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ, έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους από το 2013, περίπου €700 εκατ., ποσό επιπρόσθετο των €3,3 δις. «Συνεπώς, το σχέδιο αυτό έφερε €4 δις στην Κύπρο», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Πού κατέληξαν τα €4 δις;

Ποιος όμως εισέπραξε αυτά τα €4 δις; Ο εκτιμητής ακινήτων Αντώνης Λοΐζου, βασιζόμενος σε δεδομένα που συνέλεξε το γραφείο του, αλλά και από γενική πληροφόρηση, επιχείρησε να δώσει μια ενδεικτική ανάλυση. Χαρακτηριστικά, όπως γράφει σε άρθρο του ο κ. Λοΐζου:

Ιδιοκτήτες γης 25% - €1.0 δις.

Εργολάβοι + Τεχνικοί 15% - €600 εκ.

Επιχειρηματίες ανάπτυξης 25% - €1.0 δις.

Κτηματομεσίτες και μεσολαβητές 15% - €600 εκ.

Λογιστές/δικηγόροι 5% - €200 εκ.

Κυβερνητικά ταμεία 15% - €600 εκ.

Σύνολο €4.0 δις.

Financial Times: Αυξημένες οι αγορές ακινήτων στην Κύπρο από ξένους

Την αύξηση πωλήσεων ακινήτων στην Κύπρο σε ξένους αγοραστές επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, στο πλαίσιο αφιερώματος για τις διεθνείς επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Αρχικά σημειώνεται ότι η κίνηση από τη Βρετανία έχει μειωθεί, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι μεσίτες στην Κύπρο κάθε άλλο παρά ανησυχούν, καθώς έχουν εμφανιστεί αγοραστές από άλλες χώρες που αξιοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μεταξύ του 2015 και του 2016 ο αριθμός των συναλλαγών στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 33%. Το πρώτο μισό του 2017 οι αγορές ακινήτων ήταν αυξημένες κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (σύμφωνα με στοιχεία από το μεσιτικό γραφείο Savills). Επισημαίνεται πάντως ότι δεν έχουν σπεύσει στην Κύπρο όλοι αυτοί οι ξένοι αγοραστές μόνο λόγω των φορολογικών κινήτρων.

Όπως λέει ένας μεσίτης, η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από τη Μέση Ανατολή και την Ασία και αυτό διότι οι επενδύσεις σε ακίνητα ύψους πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ ή 300.000 ευρώ συνοδεύονται από το δικαίωμα απόκτησης υπηκοότητας και "χρυσής" βίζας αντίστοιχα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτοί οι αγοραστές μοιάζει να συγκεντρώνονται στη Λεμεσό, όπου μάλιστα οι τιμές μπορεί να είναι πολύ αυξημένες. Για το γενικότερο ενδιαφέρον που υπάρχει για αγορές στην πόλη, γίνεται αναφορά σε διερευνητικές επαφές από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή.

Μεσίτης τονίζει, εξάλλου, τη δυναμική της Λάρνακας ως αγοράς ακινήτων που δεν έχει αναπτυχθεί στον ίδιο βαθμό με τη Λεμεσό και όπου οι τιμές είναι πιο προσιτές.

Δεν δίνει στην Κεντρική η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση εγκαταλείπει την επιλογή της παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων προς την Κεντρική Τράπεζα για σκοπούς μείωσης του δημόσιου χρέους αλλά διεκδικεί την ευχέρεια να αποξενώνει και να διαχειρίζεται τη μεγάλη ακίνητη κρατική περιουσία που ελέγχει.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία στην Κεντρική Τράπεζα έχει τερματιστεί και πως για την απόφαση αυτή έχει ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Το χρέος προς την Κεντρική Τράπεζα, όπως σημειώθηκε, θα παραμείνει ως έχει, καθώς θεωρήθηκε πως η ρύθμιση αναφορικά με την εκτιμημένη αξία των περιουσιακών στοιχείων που προτάθηκαν προς ανταλλαγή δεν ήταν προς όφελος του κράτους και ούτε θα μείωνε το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι το κράτος είχε καταλήξει σε κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων υπολογίστηκε από το Κτηματολόγιο γύρω στο €1,2 δισ. με στόχο την ανάλογη μείωση του δημόσιου χρέους προς την ΚΤ. Η Κεντρική, ωστόσο, δεν υιοθέτησε την εκτίμηση του Κτηματολογίου προβαίνοντας σε ανάθεση της εκτίμησης σε εξωτερικούς συμβούλους, διαδικασία μέσα από την οποία η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από πλευράς ΚΤ διαμορφώθηκε στα €600 εκ.

Η αναφορά προέκυψε στο πλαίσιο της εξέτασης νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε το 2014 και αφορά στο δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου να προβαίνει σε αποξένωση ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας.