Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Όπλο κατά της τρομοκρατίας οι πιστωτικές κάρτες

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:04 | Του Παναγιώτη Γρηγορίου

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 10 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΘΗΣΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ, ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της JCC, οι δαπάνες των ξένων με κάρτες αντιστοιχούν περίπου με το ένα τέταρτο των συνολικών αγορών που γίνονται, και το μερίδιό τους στην εγχώρια κατανάλωση συνεχώς αυξάνεται


Σημαντική αύξηση στη χρήση των πιστωτικών καρτών παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ανάλογη ανοδική ροή παρουσιάζεται και στην Κύπρο. Σε γενικές γραμμές, οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συναλλαγής, τόσο αυξάνεται η χρήση πιστωτικής κάρτας. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν μπει στη ζωή μας λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν, τα οποία αφορούν κυρίως το πρακτικό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή τράπεζες και ελεγκτικές Αρχές μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να ελέγξουν συναλλαγές και να αποφευχθούν κρούσματα ξεπλύματος ή κλοπών.

Την ίδια ώρα υπάρχει μια μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη προσφορά συστημάτων πληρωμής που δεν απαιτούν τη χρήση μετρητών, όπως πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές πληρωμές, φορητά πορτοφόλια και πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Σαφώς οι πιστωτικές κάρτες, πέραν των ευκολιών που προσφέρουν, δίνουν την ευκαιρία στις τράπεζες να προσφέρουν σχέδια ανταμοιβής των πελατών τους και δώρα, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται ευέλικτες στα σχέδια αποπληρωμών.

Η νέα νομοθεσία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν, η οποία με οδηγία της θα απαγορεύει πλέον τις εμπορικές συναλλαγές πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ τοις μετρητοίς. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να περιοριστεί η χρήση μετρητών στις συναλλαγές ως μέτρο ελαχιστοποίησης των κινδύνων για ξέπλυμα χρήματος, αντί της λήψης μέτρων δέουσας επιμέλειας από τους εμπορευόμενους, τα οποία, όπως αποδείχτηκε στο παρελθόν, δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικά.

Σε σχετικό σημείωμα για να αιτιολογήσει την πρόθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι ο γενικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα με την υιοθέτηση της νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου μειώνονται οι πιθανότητες για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος κάνει άλλο ένα βήμα μακριά από τις κατηγορίες που εξεφράσθησαν διαχρονικά εναντίον της, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα οικονομικό σύστημα που ευνοεί το ξέπλυμα.

Η εν λόγω νομοθεσία θα έπρεπε να ενσωματωθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο στη νομοθεσία της Κύπρου, με το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο και προώθησε στη Βουλή αρχικά για συζήτηση και έπειτα για ψήφιση. Με την ψήφιση του νόμου η διενέργεια εμπορικών συναλλαγών με μετρητά άνω των 10 χιλιάδων ευρώ θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα και το πρόστιμο που θα επιβάλλεται, θα ανέρχεται μέχρι το 10% της αξίας της παράνομης συναλλαγής. Η πιο πάνω οδηγία είναι δημιούργημα της Δύναμης Χρηματοοικονομικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της, τους τρόπους αντιμετώπισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Πάνω κατά 16% η χρήση

Όπως και στο εξωτερικό, βάσει στοιχείων η αξία των συναλλαγών με τη χρήση καρτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, βάσει των τελευταίων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η JCC, η αξία των συναλλαγών των Κυπρίων με κάρτες στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 16% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, φθάνοντας στα 250,3. εκατ. ευρώ από 215 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο πέρσι.

Αναλυτικά το πρώτο επτάμηνο του 2017 η αξία των αγορών με πιστωτικές κάρτες στην Κύπρο παρουσίασε αύξηση κατά 13%, φθάνοντας στο 1,52 δισ. ευρώ σε σχέση με 1,35 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι. Το πρώτο επτάμηνο του 2015 η αξία των πλαστικών συναλλαγών στην Κύπρο ανερχόταν, σύμφωνα με την JCC, στο 1,28 δισ. ευρώ.

Ο μέσος όρος των συναλλαγών με τη χρήση πιστωτικών καρτών τον Ιούλιο στην Κύπρο από Κύπριους ανερχόταν στα 63 ευρώ (από 62 ευρώ τον Ιούλιο πέρσι) και το επτάμηνο στα 60 ευρώ (από 61 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016). Στο εξωτερικό οι αγορές και αναλήψεις των Κυπρίων με κάρτες έφτασαν τον Ιούλιο στα 138,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Τους πρώτους εφτά μήνες του χρόνου οι αγορές και αναλήψεις με κάρτες από Κυπρίους στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο κατά 12%, φθάνοντας στα 884 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 790 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ένα τέταρτο των αγορών

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της JCC, οι δαπάνες των ξένων με κάρτες αντιστοιχούν περίπου με το ένα τέταρτο των συνολικών αγορών που γίνονται, και το μερίδιό τους στην εγχώρια κατανάλωση συνεχώς αυξάνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο των ξένων τουριστών στη χρήση πιστωτικών καρτών επί του συνόλου της εγχώριας κατανάλωσης αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και μάλιστα διατηρήθηκε και τα χρόνια της κρίσης 2012 και 2013.

Το εξάμηνο του 2017 οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν €392,2 εκ. με πιστωτικές κάρτες στην εγχώρια αγορά αποτελώντας το 23,6% των συνολικών αγορών με κάρτες εντός Κύπρου. Το εξάμηνο του 2009 οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν €176 εκ. με πιστωτικές κάρτες στην Κύπρο, αποτελώντας το 16,4% των συνολικών αγορών και έκτοτε παρουσιάζουν αύξηση. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η κατανάλωση των Κυπρίων. Το εξάμηνο του 2017 οι Κύπριοι ξόδεψαν €1270 εκ. με πιστωτικές κάρτες, με το μερίδιό τους να ανέρχεται στο 76% των συνολικών αγορών.

Συνολικά το εξάμηνο του 2017 οι αγορές που έγιναν στην Κύπρο με πιστωτικές κάρτες ανήλθαν στο €1,7 δισ. από €1,5 δισ. το εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 14,2%. Από το 2009 η αύξηση φθάνει το 55,1%. Πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, οι ξένοι στηρίζουν την κυπριακή οικονομία μέσω των καταθέσεων στις τράπεζες και τη σύσταση εταιρειών στην Κύπρο.

Πρώτες οι υπεραγορές

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της JCC, o τζίρος των υπεραγορών κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις δαπάνες με πιστωτικές κάρτες αντιπροσωπεύοντας περίπου το 18,5% του συνόλου. Συγκεκριμένα, για το 2017 οι δαπάνες στις υπεραγορές αυξήθηκαν κατά 9,7% σε €307,1 εκ. από €279,9 εκ. το εξάμηνο του 2016. Αυξημένα παρουσιάζονται και τα τέλη ή οι φόροι που καταβάλλονται στο Δημόσιο. Οι δαπάνες που σχετίζονται με κυβερνητικές υπηρεσίες παρουσιάζουν αύξηση 5,5% ανεβαίνοντας στα €215,4 εκ. από €204,2 εκ. το εξάμηνο του 2016.

Οι αγορές ρούχων και παπουτσιών επίσης παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Ο τζίρος των ειδών ένδυσης και υπόδησης, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική κατηγορία για τη συνολική τάση του λιανικού εμπορίου και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη, αυξήθηκε κατά 7,1% σε €149,4 εκ. από €139,5 εκ. Όπως φαίνεται και από άλλα στοιχεία για τουριστικές αφίξεις και έσοδα, ο τουρισμός περνά άλλη μια περίοδο εντυπωσιακής μεγέθυνσης. Ο τζίρος των ξενοδοχείων με κάρτες αυξήθηκε κατά 21,8% στα €119,8 εκ. από €98,4 εκ. πέρσι.

Αύξηση 28,2% σημειώνεται επίσης στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, 22,1% στα καύσιμα και 23,7% στα εστιατόρια, μπαρ και catering. Από τις μεγάλες κατηγορίες, μείωση σημειώνεται στα καταστήματα ειδών τεχνολογίας και ηλεκτρονικά καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι συνολικές πληρωμές με πιστωτικές κάρτες στην εγχώρια αγορά από τους κατοίκους και τους τουρίστες ανήλθαν τους πρώτους έξι μήνες του έτους σε €1.661,8 εκ. έναντι €1.457,6 εκ. πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 14%.

«Καθρέφτης» του τουρισμού

Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών JCC επιβεβαιώνουν και τη θετική πορεία που μέχρι στιγμής καταγράφει ο τουρισμός, ο οποίος αναμένεται φέτος να σημειώσει νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με την JCC, η αξία της χρήσης ξένων πιστωτικών καρτών σε εμπόρους στην Κύπρο αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 14%, φθάνοντας τα 108 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 94,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι. Τον Ιούλιο του 2015 οι συναλλαγές των τουριστών στην Κύπρο με κάρτες ανέρχονταν στα 83,1 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο επτάμηνο φέτος οι συναλλαγές των ξένων στην Κύπρο με πιστωτικές κάρτες ανήλθαν σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, στα 500,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 414,9 εκατ. ευρώ πέρσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21%. Το πρώτο επτάμηνο του 2015 οι πλαστικές συναλλαγές των τουριστών στην Κύπρο ανέρχονταν στα 373,6 εκατ. ευρώ.