Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Τα σκάνδαλα στον δρόμο για τη Θέμιδα

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:03 | Της Χρύσως Αντωνιάδου

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΤΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ «ΔΕΝΟΥΝ» ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΤΟ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 50 ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εξετάζονται οι προνομιακές μεταχειρίσεις, τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα και η μη επαρκής κάλυψη δανείων στον Συνεργατισμό


Οι αναταράξεις στον Συνεργατισμό δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν. Αυτήν τη φορά η είδηση σκορπά νότες αισιοδοξίας, καθώς φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή σοβαρών υποθέσεων που αφορούν διασπάθιση χρημάτων στον Συνεργατισμό, τα προηγούμενα χρόνια. Οι περιπτώσεις που βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτών φαίνεται πως άρχισαν να «δένουν» και δημιουργούν αισιοδοξία ότι θα πάρουν το συντομότερο τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Το ανακριτικό έργο επικεντρώνεται σε πέραν των 50 δανείων που παραχωρήθηκαν σε πρώην αξιωματούχους του Συνεργατισμού, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται και άλλες μεγάλες υποθέσεις, που αφορούν γνωστά ονόματα της κυπριακής κοινωνίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, είχε δηλώσει προ καιρού πως «θα κάνουμε το παν για να παρουσιαστούν στο δικαστήριο όλοι όσοι θεωρούνται ύποπτοι για την οικονομική καταστροφή του τόπου», φωτογραφίζοντας και τις υποθέσεις του Συνεργατισμού.

Ειδικά για τις υποθέσεις αυτές ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει παλαιότερα από το βήμα της Βουλής ότι «…κανένας δεν ήξερε εάν κάποιοι έδιναν δάνεια στον εαυτό τους ούτε και εάν αυτά εξοφλούνταν. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ιδιαιτερότητα του Συνεργατισμού, επιφέροντας πλήγμα και κόστος, το οποίο επωμίστηκε ο φορολογούμενος».

Το μεγάλο «άνοιγμα»

Οι ανακριτές, ενισχυμένοι από λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και κρατώντας στα χέρια τους το δυνατό χαρτί της έκθεσης του Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης του Συνεργατισμού, Μάριου Δημοσθένους, δίνουν μια πραγματική μάχη για να τεκμηριώσουν τις μεγάλες υποθέσεις. Μια από αυτές είναι και το μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα στη ΣΠΕ Στροβόλου, για το οποίο κρίθηκε αμφίβολη η δυνατότητα αποπληρωμής του, χωρίς να πωληθούν ενυπόθηκα δάνεια.

Το δάνειο σχετίζεται με την προνομιακή μεταχείριση (παραχώρηση μεγαλύτερων ποσών από αυτά που ζητούνταν και με τη μη επαρκή κάλυψη δανείων) του τέως Εφόρου Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη. Η μεταχείριση αυτή, όπως τεκμηριώνεται μέσα από το έργο των ανακριτών και των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ρευστότητας της ΣΠΕ, λόγω της περιόδου χάριτος που παραχωρήθηκε και των αναστολών δόσεων, τα οποία και δημιούργησαν ακάλυπτα ποσά περίπου €1,5 εκατ. μετά τις επανεκτιμήσεις των ακινήτων.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα δάνεια παραχωρούνταν κατόπιν έγκρισης του Εφόρου Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΕΣΕ) και με ενημερωτικό σημείωμα προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Στην ίδια ΣΠΕ εντοπίζονται επίσης μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα σε δυο περιπτώσεις πελατών και συνδεδεμένων προσώπων, στους οποίους παραχωρήθηκαν δάνεια €18,2 εκατομμυρίων και €14 εκατομμυρίων, που αντιστοιχούν στο 31,61% και 24,46%, αντίστοιχα, των ίδιων κεφαλαίων της εταιρείας.

Οι υπερβάσεις

Επίσης, διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στους τρεχούμενους λογαριασμούς αξιωματούχων και υπαλλήλων στις 31.12.2012 ύψους €385.000, υπερβάσεις των δανείων τακτής προθεσμίας των αξιωματούχων και υπαλλήλων ύψους €1,4 εκατομμυρίου, ενώ οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των δανείων τους στις 31.12.2012 ήταν €372.000.

Ακόμη παρατηρήθηκαν 723 περιπτώσεις δανείων με αρχικό ποσό έκδοσης €14,5 εκατομμυρίων και υπόλοιπο στις 31.12.2012 €54,6 εκ., μια παραβίαση του ορίου κατά €25,6 εκ., το διπλάσιο του αρχικού ποσού του γραμματίου. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι η ΣΠΕ πιθανόν να μην μπορεί να εισπράξει το διπλάσιο ποσό.

Ενώπιον των ανακριτών βρίσκεται επίσης και ένας κατάλογος περιπτώσεων Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών τις οποίες εντόπισε ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών, για τις οποίες ενδεχομένως να διαπράχθηκαν πειθαρχικά ή/και ποινικά αδικήματα. Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές σταχυολογούνται:

· Καταγγελία εναντίον του Γραμματέα και άλλων υπαλλήλων ΣΠΕ της Επαρχίας Λάρνακας, σε σχέση με θέματα παρατυπιών, διαπλοκής και κακοδιαχείρισης.

· Υπόθεση Συνεργατικού Ταμιευτηρίου, που κατατάσσεται ως μικρομεσαία επιχείρηση, και που παραχώρησε δάνειο €16.200.000 σε νομικό πρόσωπο με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις. Στο ίδιο Συνεργατικό εντοπίστηκαν περιπτώσεις δανείων εισπρακτέων €307 εκ. ή 19,06% του συνόλου των δανείων, που δεν παρουσίασαν καμιά κίνηση το 2012.

· Υπόθεση σε ΣΠΕ της Επαρχίας Λεμεσού, η οποία κατατάσσεται ως μικρομεσαία επιχείρηση, και που παρουσίασε μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα σε 27 περιπτώσεις πελατών και συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα, στους οποίους παραχωρήθηκαν πιστώσεις ύψους €10,3 εκ., που αντιστοιχούν από 10% μέχρι 35% των ίδιων κεφαλαίων της Εταιρείας, το τέλος του 2012.

Οι «τρύπες» στα κεφάλαια

Το σημαντικότερο και το πιο ανησυχητικό που εντοπίζεται στις υποθέσεις αυτές είναι ότι παραβιάστηκαν ο περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμος της Κύπρου και η Κανονιστική Απόφαση της Εποπτικής Αρχής για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (ΚΔΠ 2/2008, ημερ. 4.1.2008). Σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια, «η συνολική αξία των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων που μια τράπεζα παρέχει προς έναν πελάτη ή μια ομάδα συνδεδεμένων πελατών απαγορεύεται να υπερβεί οποτεδήποτε το 25% της κεφαλαιακής βάσης».

Τα μεγάλα ανοίγματα δημιούργησαν «τρύπες» στα κεφάλαια του Συνεργατισμού, έτσι που κρίθηκε αναγκαία η κρατική στήριξη. Μετά το stress test που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50% (κατά 0,5 δις ευρώ περίπου), για να μειωθεί ο δείκτης κύριων πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων (CET1) στο 12,01%.