Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Άλλο διαφάνεια, άλλο κουτσομπολιό

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:01 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ, ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ;

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ

Μήπως, τελικά, το Πόθεν Έσχες έγινε για τα μάτια του κόσμου, παρά προς εξυπηρέτηση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης;


Είναι όντως σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν ότι το χωράφι που κληρονόμησε ένας πολιτειακός αξιωματούχος περιέχει ελιές ή ότι ο τάφος που έχει στην κατοχή του βρίσκεται σε προνομιακό σημείο του νεκροταφείου; Αλλάζει κάτι στον τομέα της διαφάνειας αναλόγως του αριθμού όπλων που έχει στην κατοχή του;

Είναι ο πραγματικός σκοπός του Πόθεν Έσχες η ακατάσχετη παραφιλολογία και το κουτσομπολιό; Και όταν, ενώπιον των πολιτών, τίθενται πράγματα εντελώς παράλογα, όπως μη ορθά εκτιμημένες αξίες ή χρέη χωρίς προφανείς εξασφαλίσεις ή περιουσιακά στοιχεία χωρίς καμιά λογική συνοχή, ποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη;

Μήπως, τελικά, το Πόθεν Έσχες έγινε για τα μάτια του κόσμου, παρά προς εξυπηρέτηση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης; Μήπως κάποιοι «φτώχυναν» απότομα, ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων τους, ενώ «πλουσίεψαν», ταυτόχρονα, πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος; Μήπως οι δηλώσεις των πολιτειακών αξιωματούχων έγιναν με γνώμονα τη διαχείριση της δημόσιας εικόνας τους παρά για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας των οικονομικών τους καταστάσεων; Και μήπως το γεγονός πως, ουσιαστικά, ελέγχουν τον εαυτό τους, ρίχνει περισσότερες σκιές παρά φως στα οικονομικά τους;

Μας έχει καταστήσει σοφότερους, με τον τρόπο που έγινε, η δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες Υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, ως προς τις πραγματικές αλλαγές που επήλθαν στα οικονομικά τους από την ανάληψη του αξιώματός τους; Υπάρχει όντως τρόπος να εξεταστούν οι μεταβολές αυτές, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί ταυτόχρονα οι οικονομικές καταστάσεις των συγγενικών τους προσώπων; Έχει όντως εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον; Και ποιοι βολεύονται με το μπάχαλο που προκλήθηκε; Τα ερωτήματα της εβδομάδας που μας πέρασε είναι πολλά.

Χρειάζεται καλύτερο έντυπο

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών έχει, πάντως, τρεις πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες, κατά τη γνώμη των ειδικών, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, καθώς και ο στόχος της διαφάνειας και όχι του κουτσομπολιού.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Μάριος Σκανδάλης, ανέφερε ότι η πρώτη εισήγηση των λογιστών είναι η αλλαγή στη μορφή του εντύπου υποβολής της δήλωσης, ώστε να καταστεί πιο σαφής και ξεκάθαρη και να μην αφήνει χώρο για εναλλακτικές αξιολογήσεις και αποφυγή της συγκρισιμότητας, η οποία, όπως επισημαίνει, πρέπει να προκύπτει από εξειδικευμένο έλεγχο. «Μπορεί να ακολουθηθεί η μορφή του capital statement που χρησιμοποιείται σήμερα από τον Φόρο Εισοδήματος. Οι όροι που χρησιμοποιούνται, ο σχεδιασμός του εντύπου, είναι κάτι που υπήρχε για χρόνια και είναι έτοιμο, ίσως μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς», σημείωσε.

Πέραν της αλλαγής στο έντυπο, ο κ. Σκανδάλης ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει τα έντυπα να είναι ψηφιοποιημένα και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε αφενός να αυξηθεί η ασφάλεια των δεδομένων και αφετέρου να εισαχθούν κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο ίδιο το σύστημα, ώστε αν γίνει λάθος επί της διαδικασίας, να μπορεί αυτόματα να υποδειχθεί.

Πρέπει να γίνεται έλεγχος

«Η δεύτερη εισήγηση είναι, αφού προσκομίσει αυτά τα στοιχεία ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, τότε να υποβάλλονται σε μία αξιολόγηση από κάποιον εγκεκριμένο λογιστή, ο οποίος θα βεβαιώνει την ορθότητα και σε κάποιο βαθμό την εγκυρότητα αυτών των στοιχειών», είπε ο κ. Σκανδάλης, διευκρινίζοντας ότι η ευθύνη, σε μια τέτοια περίπτωση, συνεχίζει να είναι των αξιωματούχων που ελέγχονται. Όμως, όπως και σε μια εταιρεία, δεν αρκεί μόνο η δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι είναι ορθοί οι λογαριασμοί αλλά γίνεται και ένας σχετικός έλεγχος, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση προσδίδει αξία ο έλεγχος από εγκεκριμένο λογιστή, επεσήμανε. «Δεν εισηγούμαστε ενδελεχή έλεγχο όπως γίνεται για τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών αλλά έναν τυπικό έλεγχο, για τον οποίο γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους οι εγκεκριμένοι λογιστές πώς μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.

Σε ποιον πρέπει να υποβάλλονται

Ο ΣΕΛΚ, ωστόσο, πέραν της διαδικασίας, διαφωνεί και με το γεγονός πως τα Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων «ελέγχονται» από το κοινό αντί από εκείνους που πραγματικά μπορούν να διαπιστώσουν εάν υπήρξε ύποπτη δραστηριότητα. Ο Μάριος Σκανδάλης εισηγείται όπως υποβάλλονται σε μια ανεξάρτητη Αρχή, όπως είναι η Μονάδα Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων, ή μια ειδική επιτροπή, που θα καταρτιστεί από υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, η Γενική Εισαγγελία και η Ελεγκτική Υπηρεσία και είναι σε θέση να διαχειριστούν τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιόν τους. Εφόσον αυτοί διαπιστώσουν ότι όντως υπάρχει υποψία για πλουτισμό, τότε μπορεί να γίνει το name and shame, προτείνει περαιτέρω.

«Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο σκοπός του Πόθεν Έσχες. Δεν είναι να δημιουργήσουμε τροφή για κουτσομπολιό ή κανιβαλισμό από τον κόσμο. Ο σκοπός είναι να βρεθούν, εάν υπάρχουν, περιπτώσεις όπου υπήρξε αθέμιτος πλουτισμός από κρατικούς αξιωματούχους. Δεν είναι ο κόσμος που πρέπει να το κρίνει αυτό. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει και να ενημερώνεται, όχι να κρίνει», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ. Ερωτηθείς εάν αυτό ενέχει τον κίνδυνο κουκουλώματος, ο ίδιος το θεωρεί πολύ δύσκολο, εφόσον εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες στην υπόθεση.

«Εμείς θέλουμε να δοθεί η βεβαίωση ότι είναι εντάξει τα στοιχεία, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει και έλεγχος από λογιστή και, ακολούθως, αξιολόγηση», κατέληξε.