Σημερινή

Τρίτη, 19/06/2018
RSS

Σημαντική η αξιολόγηση των Standard & Poor’s

| Εκτύπωση | 06 Αύγουστος 2017, 15:05 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Στο κατώφλι των σαλονιών της επενδυτικής βαθμίδας των διεθνών οίκων αξιολόγησης «στέκει» η Κύπρος και ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα της επιστροφής της. Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης δηλώνει ότι αυτό θα γίνει εντός των επόμενων 12 μηνών, όταν καλείται να προβεί σε εκτιμήσεις, στην πράξη, το βλέμμα του Χάρη Γεωργιάδη είναι στραμμένο στο φθινόπωρο και στη βαρύνουσας σημασίας αξιολόγηση των Standard & Poor’s. Θεωρείται ορόσημο, γιατί, με ενδεχόμενη αναβάθμιση, η χώρα θα αδράξει την τελευταία, ίσως, ευκαιρία που της παρέχεται για να καρπωθεί τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ρίχνει αυλαία στο τέλος του 2017   


Έπειτα από μια «Οδύσσεια» τετραετίας, η χώρα πέτυχε ν’ αναρριχηθεί από τα "Τάρταρα", δεδομένου ότι από το 2012 κατακρημνίστηκε και έφτασε να απέχει 12 ολόκληρες βαθμίδες από την πολυπόθητη επενδυτική. Η πτώση ήταν ταχεία, καθώς οι υποβαθμίσεις, τότε, διαδέχονταν η μια την άλλην. Η άνοδος, αντίθετα, παίρνει περισσότερο χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ουδέποτε, στην πορεία της ανόδου, καταγράφηκε τριπλή αναβάθμιση, ενώ οι οίκοι δεν δίσταζαν να προβούν σε τριπλές υποβαθμίσεις.  

 Η Κύπρος απέχει, πλέον, μόλις μία βαθμίδα από την επενδυτική, καθώς αξιολογείται με ΒΒ+, από τον οίκο Standard & Poor’s. Οι άλλοι τρεις οίκοι, DBRS, Fitch και Moody’s, διατηρούν τη χώρα τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική.  Οι οίκοι Standard & Poor’s και DBRS διατηρούν τις προοπτικές της οικονομίας σε σταθερό ορίζοντα, ενώ οι Moody’s και Fitch σε θετικό.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...