Σημερινή

Κυριακή, 24/06/2018
RSS

Ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία, η καλύτερη αμυντική θωράκισ

| Εκτύπωση | 06 Αύγουστος 2017, 15:00 | Του Θεόδωρου Παναγιώτου

ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΘΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κτίσει στα θεμέλια οικονομικής εξυγίανσης που έβαλε η παρούσα κυβέρνηση, από τη μια συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις με πιο βαθιές τομές και από την άλλη εισάγοντας ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης βασισμένο σε εγγενή και βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που συνάδουν με τις ραγδαίως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες


Το αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού επαναφέρει τη σημασία της οικονομίας στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ένα ρόλο που έπαιξε μετά τη καταστροφή του 1974 και τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την οικονομική κρίση. Η κρίση ανέδειξε το εύθραυστο της ευημερούσας κυπριακής οικονομίας και την αποτυχία μας να προβλέψουμε και να διαχειριστούμε τα ρίσκα του ευκαιριακού οικονομικού μοντέλου που επιλέξαμε. Η επίπλαστη ευμάρεια που δημιούργησαν διάφορες συγκυρίες επικάλυψε τα επιδεινούμενα διαρθρωτικά προβλήματα και τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Η κρίση έφερε τα προβλήματα στην επιφάνεια αλλά οι διορθωτικές μεταρρυθμίσεις, που ήταν και απαραίτητες και επιτυχημένες, εστιάστηκαν περισσότερο στις προσκείμενες παρά στις ριζικές αιτίες. Η ανάκαμψη είναι πραγματικότητα, αλλά πάλι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκυρίες, όπως τον πόλεμο στη Συρία και άλλα προβλήματα της περιοχής που αύξησαν κατακόρυφα τις αφίξεις τουριστών. Τυχόν διευθέτηση αυτών των έκρυθμων συνθηκών θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό μας, που χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση. Ένας δεύτερος παράγοντας ανάκαμψης είναι πολιτικές που έχουν ημερομηνία λήξης όπως τα πολεοδομικά κίνητρα και η χορήγηση διαβατηρίων σε ξένους οι οποίοι επενδύουν στην Κύπρο, που δεν μπορούν να συνεχισθούν εις το διηνεκές.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης Κύπρου, γνωστού ως CIIM, και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για 25 χρόνια διετέλεσε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Αμερικής και τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στο Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 2007.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...