Σημερινή

Πέμπτη, 19/04/2018
RSS

Τα high end ακίνητα οδηγούν την αγορά

| Εκτύπωση | 16 Ιούλιος 2017, 15:05 | Του Άγγελου Αγγελοδήμου

ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ

Σύμφωνα με την έκδοση «Cyprus Real Estate Market - 2016 Year in Review», που ετοίμασε η PwC Κύπρου, η πλειονότητα των πράξεων που αφορούν τέτοιου είδους ακίνητα κυμαίνονται σε ποσά της τάξης των €2 - €3 εκατ. και σχετίζονται κυρίως με το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοότητας της Κυβέρνησης


Η περίοδος σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ακινήτων, αποτυπώνεται πλήρως και στην έκδοση «Cyprus Real Estate Market - 2016 Year in Review» που ετοίμασε η PwC Κύπρου. Στη λεπτομερέστατη έκδοση της PwC επισημαίνεται η πτώση των τιμών, καθώς και των αγοραπωλησιών κατά την περίοδο 2010 - 2013 και ακολούθως η σταθεροποίηση και η σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς. Σύμφωνα πάντα με την έκδοση, κομβικό σημείο στην άνοδο του κλάδου φαίνεται να διαδραμάτισε η απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοότητας σε ξένους, αφού αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή αύξηση αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς, ως επίσης και τη σημαντική άνοδο αγοράς ακινήτων αξίας άνω του €1,5 εκατομμυρίου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, καταγράφοντας τις διαπιστώσεις της PwC μέσα από την τελευταία της έκδοση για τον τομέα.

Ιστορική αναδρομή
Σύμφωνα με την έκδοση «Cyprus Real Estate Market - 2016 Year in Review», η περίοδος 2004 - 2009 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη άνοδο των τιμών (boom period), εξαιτίας της εύκολης χρηματοδότησης που υπήρχε στους developers, αλλά και σε ιδιώτες για την αγορά γης και όχι μόνο. Κατά την υπό αναφοράν περίοδο, η αγορά ακινήτων στο νησί κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη με σημαντική ζήτηση τόσο από εγχώριους αγοραστές, όσο και από ξένους, οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν στο νησί την εξοχική τους κατοικία.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...