Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

Αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων

| Εκτύπωση | 18 Ιούνιος 2017, 15:00 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ Η ΠΑΦΟΣ, ΕΝΩ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ», ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ

Σε παγκύπρια βάση, σύμφωνα με τον Δείκτη RICS, το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2016 οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν κατά 1,7% και των διαμερισμάτων κατά 0,7%


Δύσκολο ομολογουμένως το εγχείρημα της εμβάθυνσης στα στοιχεία που άπτονται των τιμών των ακινήτων (σπιτιών και διαμερισμάτων) στην Κύπρο, δεδομένου ότι διατίθενται στοιχεία από τρεις διαφορετικές πηγές (Κεντρική Τράπεζα, Στατιστική Υπηρεσία, RICS), τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές μεθοδολογίες. Αναλύοντας και τους τρεις διαθέσιμους δείκτες, συμπεραίνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι τρεις πηγές συμφωνούν ότι οι τιμές αυξάνονται. Παρά το γεγονός ότι η άνοδος αυτή δεν μπορεί να «χαρτογραφηθεί», θεωρείται, όπως αναφέρει άλλωστε και στη δική της ανάλυση η Κεντρική Τράπεζα, ότι ο τομέας ανακάμπτει σταδιακά.

Η «Σ» επιχείρησε «βουτιά» στο παζάρι στοχεύοντας να αποτυπώσει την εικόνα της αγοράς και να παρουσιάσει ενδεικτικά στοιχεία των τιμών πώλησης διαμερισμάτων και σπιτιών στις τέσσερεις μεγάλες επαρχίες της Κύπρου. Ακριβότερη φαίνεται να είναι η επαρχία Λευκωσίας και φθηνότερη η επαρχία Πάφου. Όσον αφορά τα ενοίκια, διαφαίνεται η ύπαρξη σημαντικών αυξήσεων στις τιμές τους, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αφορούν στις τιμές ενοικίασης σπιτιών και γραφειακών χώρων.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...