Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Στο Παρίσι η μάχη των μαχών για την FBME

| Εκτύπωση | 18 Ιούνιος 2017, 15:05 | Της Πετρούλας Αργυρού

ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΡΟΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ FBME ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ $1 ΔΙΣ, ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΚΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ FinCEN

Καταδικαστική απόφαση στο Διαιτητικό Δικαστήριο είναι άμεσα εκτελεστέα και δίδει τη δυνατότητα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός και εκτός Κύπρου.

Στο Δικαστήριο την Τρίτη και η αίτηση του Τανζανού εκκαθαριστή. Εγείρεται θέμα αυτοεξαίρεσης του δικαστή.


Μιαν από τις κρισιμότερες νομικές της μάχες δίνει τα τελευταία 24ωρα η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι αντιμέτωπη με αξιώσεις για αποζημιώσεις που υπερβαίνουν το $1,2 δις για τους χειρισμούς της στην πολύκροτη υπόθεση της FBME. Η νομική μάχη, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και το μέγεθος των παρενεργειών στην εύθραυστη κυπριακή οικονομία, δίδεται στο Παρίσι ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες της FBME, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για παράνομη δήμευση (expropriation) των περιουσιακών στοιχείων του παραρτήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο, κατά παράβαση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται σε διεθνή συμφωνία, η οποία είχε συνομολογηθεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Λίβανο το 2002.

Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την υπό εξέλιξη υπόθεση στο Παρίσι ως τη μητέρα των μαχών, καθώς τυχόν αρνητική έκβασή της για την Κυπριακή Δημοκρατία θα επιβαρύνει τον Κύπριο φορολογούμενο με βάρη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τονίζεται ότι ακόμα και να δικαιωθεί η FBME, αυτό δεν σημαίνει ότι το ποσό, το οποίο τελικώς θα επιδικαστεί, θα ανέρχεται στο $1,2 δις. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική αξίωση της FBME ήταν της τάξης του μισού δις δολαρίων.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...