Σημερινή

Δευτέρα, 28/05/2018
RSS

Στον Αντώνη Κουντούρη το Βραβείο Μηχανικής 2017

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2017, 07:58 | Σημερινή

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέλιος Αχνιώτης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και την προσφορά του ΕΤΕΚ τόσο πρ

Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή Απολογισμού Δράσης του ΕΤΕΚ 2014-2017
Ο μηχανικός Αντώνης Κουντούρης βραβεύτηκε για τη συμβολή του στον σχεδιασμό, παραγωγή και εμπορική αξιοποίηση του τσιμεντοκονιάματος πολυουρεθάνης THERMINK


Το έργο του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), κατά την τριετία 2014-2017, παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη, στην καθιερωμένη επίσημη τελετή παρουσίασης του Απολογισμού Δράσης και Οικονομικής Δραστηριότητας του ΕΤΕΚ. Η τελετή, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποιήθηκε στη Στοά Λευκωσίας, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Ο νικητής
Κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε η απονομή του Βραβείου Μηχανικής 2017 στον μηχανικό Αντώνη Κουντούρη, για τη συμβολή του στον σχεδιασμό, παραγωγή και εμπορική αξιοποίηση του τσιμεντοκονιάματος πολυουρεθάνης THERMINK. Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €10.000.

Εύφημος μνεία απονεμήθηκε στην ευρεσιτεχνία RampCo, η οποία είναι μια τεχνολογικά προηγμένη αναδιπλούμενη και μεταφερόμενη πλατφόρμα, προϊόν ερευνητικού προγράμματος με συντονιστή την εταιρεία CyRIC, και στον μηχανικό Θεόδωρο Κασκίρη για τον εντοπισμό, ετοιμασία τεκμηρίωσης, επιτυχή εμπλοκή της διεύθυνσης και διοίκησης της ΑΗΚ και υλοποίηση έργου βελτιστοποίησης του δικτύου διανομής μέσης τάσης της Περιφέρειας Λευκωσίας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της τελετής, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του ΕΤΕΚ η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου.

Αχνιώτης: «Πλήγμα στους πόρους»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέλιος Αχνιώτης, στην ομιλία του, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην τριετία 2014-2017, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και την προσφορά του ΕΤΕΚ τόσο προς την Πολιτεία και την κυπριακή κοινωνία όσο και προς τα μέλη του. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Επιμελητήριο δέχθηκε μεγάλο πλήγμα στους οικονομικούς του πόρους λόγω του κουρέματος των καταθέσεών του και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Παρόλα ταύτα, όπως είπε ο κ. Αχνιώτης, το ΕΤΕΚ προχώρησε σε μείωση του τέλους άδειας άσκησης επαγγέλματος προς τα μέλη του μεσούσης της οικονομικής κρίσης, καθώς και σε μείωση της ετήσιας συνδρομής των άνεργων μηχανικών, πολιτική η οποία διατηρήθηκε καθ’ όλη την τριετία.

Όπως τόνισε, «σήμερα το Επιμελητήριο χωρίς να έχει οποιαδήποτε υποχρέωση σε δάνεια, χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε ουσιαστική επιχορήγηση από την Πολιτεία και διατηρώντας, ή και χαμηλώνοντας τα τέλη προς τα μέλη του, συνεχίζει να επιτελεί πολυεπίπεδο και εκτενές έργο με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Έμφαση στην εκπαίδευση
Ο κ. Αχνιώτης είπε, επίσης, πως το Επιμελητήριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών του, διοργανώνοντας 109 εκδηλώσεις μέσα στην τριετία 2014-2017. Υπενθύμισε δε ότι το 2016 είχε ανακηρυχθεί «Έτος Εκπαίδευσης», σε μια προσπάθεια του ΕΤΕΚ να προβάλει τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και ταυτόχρονα να την ενθαρρύνει.

«Ως εκ τούτου», σημείωσε, «το Έτος Εκπαίδευσης προσέφερε πέραν των 500 ωρών εκπαίδευσης ή και συνεχιζόμενης κατάρτισης, ενώ κατά την τριετία υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται, συνολικά, στις 1.000 ώρες εκπαίδευσης».

Συμμετοχή στη Βουλή
Αναφορά από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου έγινε και στην προώθηση και ενθάρρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Κύπρο, όπου το Επιμελητήριο συμμετείχε σε τέσσερα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή του ΕΤΕΚ στο έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου, σύμφωνα με τον Στέλιο Αχνιώτη, κλήθηκε σε πέραν των 80 συνεδριάσεων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στις οποίες συζητήθηκαν περί τα 150 θέματα.

Έκδοση δράσης
Εκτενής καταγραφή της δράσης της τριετίας αποτυπώνεται στην έκδοση «Απολογισμός Δράσης και Οικονομικής Δραστηριότητας της Τριετίας 2014 - 2017» (είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΚ, www.etek.org.cy). Όπως προνοεί η νομοθεσία, ο απολογισμός της τριετίας θα παραδοθεί στον Υπουργό Μεταφορών, τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και άλλους αξιωματούχους.

Παράλληλα θα σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέλη του Επιμελητηρίου. Σημειώνεται πως το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017, θα διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις επαρχίες για ανάδειξη των μελών του Γενικού Συμβουλίου και των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ για την τριετία 2017-2020.