Σημερινή

Πέμπτη, 24/05/2018
RSS

Και η Βουλή στον «χορό» για το λιμάνι

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 08:00 | Σημερινή

Το θέμα θα συζητηθεί έκτακτα τη Δευτέρα σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Μεταφορών
Η πολύωρη σύσκεψη με στόχο να ανασταλούν τα δυναμικά μέτρα των μεταφορέων, τα οποία εκδηλώθηκαν από την Πέμπτη, απέβη άκαρπη


Με την εμπλοκή και της Βουλής συνεχίζεται το «θρίλερ» του λιμανιού Λεμεσού. Η σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφάσισε χθες να συζητηθούν σε έκτακτη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μεταφορών και Ελέγχου, τα θέματα που αφορούν το λιμάνι Λεμεσού.

Προηγήθηκε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, σε τεταμένο κλίμα, αφού, σύμφωνα με βουλευτές, ο ΔΗΣΥ «προσπάθησε να εμποδίσει την εγγραφή θέματος» για ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσα από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταιρειών που ανέλαβαν τη διαχείριση του λιμανιού.

Παράλληλα χθες γίνονταν έντονες προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου με τους μεταφορείς στο λιμάνι Λεμεσού να απορρίπτουν τις προτάσεις που τους έχουν υποβληθεί. Ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, βρέθηκε από το πρωί στα γραφεία της Αρχής Λιμένων σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, όμως, η πολύωρη σύσκεψη με στόχο να ανασταλούν τα δυναμικά μέτρα των μεταφορέων, τα οποία εκδηλώθηκαν από την Πέμπτη, απέβη άκαρπη.

Της σύσκεψης, που κράτησε έξι ώρες, προήδρευσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και σε αυτή συμμετείχαν ο σύνδεσμος μεταφορέων τρέιλερ Α και εκπρόσωποι της διαχειρίστριας εταιρείας Eurogate χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Δημητριάδης ζήτησε να συνομιλήσει με τους συγκεντρωθέντες απεργούς μεταφορείς, οι οποίοι ωστόσο δεν αποδέχθηκαν το αίτημά του. Οι μεταφορείς δεν αποδέχονται τη συμφωνία για αποζημιώσεις €50 ανά ώρα για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης.

Δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις
Αρχικά ο κ. Δημητριάδης συναντήθηκε με εκπροσώπους των μεταφορέων και τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία πρότεινε να παραχωρήσει τα 11 μηχανήματά της αποκλειστικά για εξυπηρέτησή τους και να τους αποζημιώνει σε περίπτωση καθυστερήσεων πέραν των δύο ωρών.

Ακολούθως, ο κ. Δημητριάδης μετέβη και στον χώρο έξω από την είσοδο της διαχειρίστριας εταιρείας, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι μεταφορείς, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις του και δήλωσαν πως θα απέχουν από την εργασία τους μέχρι τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα ανησυχίες και προβληματισμό προκαλεί για τους εμπορευομένους η μη αποστολή και παραλαβή των εμπορευμάτων τους από και προς την ενδοχώρα.

Προβλήματα και συμβάσεις
Σε σχέση με την εμπλοκή της Βουλής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Γιώργο Προκοπίου, στη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι Λεμεσού, λόγω της ανάληψης της διαχείρισης από τους νέους διαχειριστές, καθώς και το θέμα που αφορά τις συμβάσεις που υπεγράφησαν με τις αναδόχους εταιρείες για την ανάληψη της διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού και το ενδεχόμενο διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την εφαρμογή τους. Η συνεδρία, σημείωσε, θα πραγματοποιηθεί λόγω των προβλημάτων που υφίστανται και αυξάνονται στο λιμάνι Λεμεσού και πρέπει να λυθούν πάση θυσία.

ΔΗΣΥ: «Δεν έχουμε πρόβλημα»
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει η συζήτηση του θέματος σε οποιαδήποτε Επιτροπή, σημειώνοντας πως «για εμάς αυτό που προέχει είναι να λειτουργήσει το λιμάνι εύρυθμα». «Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν ευθύνες και ειδικότερα εάν αποδειχθεί η οποιαδήποτε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δηλώνω ξεκάθαρα ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα το υποδείξουμε», τόνισε. Ανέφερε δε ότι «βεβιασμένες κινήσεις χάριν εντυπωσιασμού και λαϊκισμού δεν ωφελούν ούτε την κυπριακή οικονομία, ούτε τους πολίτες, που σαφώς επηρεάζονται αυτή την ώρα από τα προβλήματα του λιμανιού».

ΑΚΕΛ: «Έμφραγμα στην οικονομία»
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, είπε πως «η εμμονή της Κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων πέραν του ΑΚΕΛ για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έχει προκαλέσει παρατεταμένο έμφραγμα στην κυπριακή οικονομία και καταστροφικές συνέπειες σε χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εμπλεκόμενους επαγγελματίες και εργαζομένους που εξαρτώνται από την ομαλή λειτουργία του λιμανιού».

«Την ίδια στιγμή», σημείωσε, «και με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις - καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, είναι βέβαιο ότι οι πρόνοιες των συμβάσεων παραχώρησης του λιμανιού σε ιδιώτες παραπέμπουν σε σοβαρό σκάνδαλο, με τεράστιο κόστος σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Κάλεσε, δε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει η συμφωνία, να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να αναλάβει τις εργασίες εκ νέου η Αρχή Λιμένων, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη αποσταλεί επιστολή από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κουλίας: «Χάνονται εμπορεύματα και χρήματα»
«Βραχυκυκλώθηκε στην κυριολεξία και εν τοις πράγμασι ο σημαντικότερος οικονομικός πνεύμονας του τόπου», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας. Τόνισε ότι «χάνονται εμπορεύματα και χρήματα από τη μέρα που ανέλαβαν οι περιβόητοι ιδιώτες» και σημείωσε ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι αρμόδιοι που χορήγησαν τις άδειες χωρίς να λάβουν καμία πρόνοια, ενώ μίλησε για διάλυση του λιμανιού εν ονόματι της ιδιωτικοποίησης. Ο κ. Κουλίας ζήτησε «να επανέλθουμε αυθωρεί και παραχρήμα στο παλιό σύστημα» και κάλεσε τον Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα, επικρίνοντας παράλληλα τον ΔΗΣΥ ότι δεν δέχτηκε να εγγραφεί το θέμα για συζήτηση στη Βουλή.

«Διαδικαστικό πραξικόπημα»
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι έγινε προσπάθεια από τον ΔΗΣΥ «να γίνει ένα διαδικαστικό πραξικόπημα». Όπως ανέφερε, στην κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών, υπήρξαν εντάσεις σε σχέση με την εγγραφή του θέματος για την πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσα από τις συμβάσεις που υπεγράφησαν με τις ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, οι συμβάσεις βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών. «Θεωρούμε ότι κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο, κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν να δώσουν εξηγήσεις γι' αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο φαίνεται να εξελίσσεται η μεταβίβαση των εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού σε ιδιωτικές εταιρείες», είπε.

Τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πέραν του απροχώρητου στο λιμάνι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναδεικνύει «τεράστια, αβυσσαλέα λάθη από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με τις υποχρεώσεις της εταιρείας και τον τρόπο που μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες από τη μία κατάσταση στην άλλη».

ΕΛΑΜ: «Ζημιογόνα ταλαιπωρία»
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε ότι το λιμάνι Λεμεσού μοιάζει «με βόμβα έτοιμη να εκραγεί» και σημείωσε πως η ταλαιπωρία των εργαζομένων, αλλά και πολλών επιχειρήσεων είναι ζημιογόνα, με αντίκτυπο στην οικονομία. «Το Υπουργείο πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος και ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καλούμε τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες», είπε.

Μη αναστρέψιμες οι ζημιές
H ΟΕΒ με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου για την παρατεταμένη ανωμαλία που παρατηρείται στις εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού. Οι ζημιές, σημειώνει, είναι ανυπολόγιστες και οι απώλειες σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Η περιπέτεια στο λιμάνι Λεμεσού μετά την κήρυξη απεργίας από τους μεταφορείς αποκτά πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η ΟΕΒ, προστίθεται, έχει απευθυνθεί κατ’ επανάληψη σε όλους τους εμπλεκομένους, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Ο αποκλεισμός των προσβάσεων στο λιμάνι και η αποχή από την εργασία των μεταφορέων περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη βαρύτατα καταπονημένες αντοχές του συστήματος, καθυστερεί την εξομάλυνση των δραστηριοτήτων και πολλαπλασιάζει τις ζημιές όλων, περιλαμβανομένων και των μεταφορέων. Η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση προς όλους και ιδιαίτερα προς τους μεταφορείς για ψυχραιμία, συνεργασία και συλλογική προσπάθεια επιστροφής του λιμανιού σε συνθήκες ομαλότητας.

EUROGATE: «Μπείτε στο λιμάνι»
Σε ανακοίνωσή της, η Eurogate ανέφερε ότι κατανοεί τα προβλήματα και εργάζεται εντατικά για την άμεση επίλυσή τους, ενώ κάλεσε τους μεταφορείς να εισέλθουν στο λιμάνι. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρεί σημαντικό να ενημερώσει ότι 21 επιπλέον οδηγοί από τη Γερμανία θα ενισχύσουν το δυναμικό της εταιρείας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ έχουν ήδη γίνει ενέργειες για την εξασφάλιση ακόμη επτά μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης.

«Με στόχο την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τερματικού, η EUROGATE έχει αποδεχθεί την πρόταση που είχαν υποβάλει η ΠΟΒΕΚ και ο Σύνδεσμος Μεταφορέων και εκφράζει τη λύπη της για τη σημερινή άρνηση των μεταφορέων να εισέλθουν στο λιμάνι για να εκτελέσουν την εργασία τους.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή θα πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι επιδείνωση της κατάστασης και καλούμε εκ νέου τους μεταφορείς να επιστρέψουν στην εργασία τους», ανέφερε η εταιρεία. H εταιρεία διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία του τερματικού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ