Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

«Κρατικός, αναλόγως συμφερόντων»

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 07:59 | ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Αννίτα, Ειρήνη και Άννα τα τσούγκρισαν για συμφωνία του Συνεργατισμού με ασφαλιστική
ΣΤΟ μικροσκόπιο του Ελεγκτή η συνεργασία Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας - Universal Life


Με έντονες διαφωνίες διεξήχθη, χθες, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η συζήτηση για τη συνεργασία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) με την ασφαλιστική εταιρεία Universal Life, αφού άλλες ασφαλιστικές παρουσιάσθηκαν στην Επιτροπή και είπαν πως οι δικές τους προσφορές προς τη ΣΚΤ ήταν καλύτερες και χαμηλότερες από αυτήν της UL.

Ο Συνεργατισμός υποστήριξε πως η επιτευχθείσα συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να παραμείνουν ασφαλισμένα με χαμηλότερα ασφάλιστρα, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε ότι η συμφωνία θα περάσει από τον έλεγχό του, επειδή αφορά κρατική επιχείρηση.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, πάντως, ελέχθη ότι το θέμα δεν αφορά την Επιτροπή Ελέγχου και χαρακτηρίσθηκε θεσμικό ατόπημα να γίνεται προϊόν ανοιχτής συζήτησης επιχειρηματική απόφαση μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία έχει λάβει κρατική στήριξη.

Όποτε συμφέρει…
Το ΑΚΕΛ, αντιδρώντας, είπε πως «δεν μπορεί όποτε θέλουμε να διορίσουμε ημετέρους ο Συνεργατισμός να είναι κρατικός, για να μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να κάνει ό,τι θέλει, και όταν πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν χρηστή διοίκηση και διαφάνεια να ισχυριζόμαστε ότι ο Συνεργατισμός είναι ιδιωτικού δικαίου και δεν μπορούν να κριθούν οι αποφάσεις του».
Η Συμμαχία Πολιτών που ενέγραψε το θέμα δήλωσε ότι αυτό θα συζητηθεί μετά τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή.

Θα κάνει έλεγχο ο Οδυσσέας
Ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως οι συμβάσεις που αφορούν τη συνεργασία της ΣΚΤ με τη Universal Life αφορούν την Ελεγκτική Υπηρεσία, «επειδή πρόκειται για κρατική επιχείρηση και, κυρίως, επειδή αυτή η κρατική επιχείρηση ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο συνάπτει τις συμβάσεις της. Αυτό που ελέγχεται είναι αν ακολουθεί υγιείς εμπορικές πρακτικές».

Ο ανώτερος διευθυντής τραπεζικών δραστηριοτήτων του Συνεργατισμού Μάριος Παπαδόπουλος είπε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΣΚΤ προχώρησε σε διαγωνισμό ήταν επειδή η ασφαλιστική Allianz, με την οποία συνεργαζόταν, είχε αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε -είπε- καταφέραμε να δώσουμε στα μέλη μας τη δυνατότητα να παραμείνουν ασφαλισμένα με χαμηλότερα ασφάλιστρα».

O Διευθύνων Σύμβουλος της Universal Life Ανδρέας Κρητιώτης ανέφερε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην Επιτροπή και να δώσει στον Γενικό Ελεγκτή οποιοδήποτε στοιχείο αφορά την οικονομική πτυχή της προσφοράς και το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία αφορούν σχεδιασμό στρατηγικής.

Οι άλλες ασφαλιστικές
Εκ μέρους της ασφαλιστικής CNP CYPRIALIFE, ο Τάκης Φειδίας ανέφερε ότι η προσφορά της δικής του εταιρείας ήταν καλύτερη σε όλα τα κριτήρια από την εταιρεία που πήρε την προσφορά. Όπως είπε, η CNP ζήτησε από τη ΣΚΤ εξηγήσεις για την απόρριψη της προσφοράς, αλλά η Τράπεζα απάντησε ότι δεν ήταν αναγκασμένη να εξηγήσει τους λόγους.

Από πλευράς της ALTIUS INSURANCE, ο Ευάγγελος Αναστασιάδης είπε πως η εταιρεία υπέβαλε προσφορά με πολύ χαμηλότερο ασφάλιστρο και κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται όλα τα γεγονότα και οι λόγοι για τους οποίους πιστεύει ότι είναι αναξιόπιστη η διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Διαφωνίες με γυναικείο άρωμα
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η οποία διαφώνησε με τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, δήλωσε ότι «δεν μπορεί μια εμπορική συναλλαγή να ελέγχεται από την Επιτροπή Ελέγχου γιατί δημιουργείται κακό προηγούμενο για τον Συνεργατισμό».

«Η οποιαδήποτε πολιτειακή παρέμβαση, ιδίως σε επιχειρηματικές αποφάσεις, ανέφερε, παρακολουθείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού βάσει της συμφωνίας-πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συνεργατισμού. Θεωρούμε θεσμικό ατόπημα επιχειρηματική απόφαση μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία πήρε κρατική στήριξη, να γίνεται προϊόν ανοιχτής συζήτησης, στην παρουσία ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε δεν υπέβαλαν καν αίτηση».

Η τοποθέτηση της κ. Α. Δημητρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία είπε ότι «δεν μπορεί όποτε θέλουμε να διορίσουμε ημετέρους ο Συνεργατισμός να είναι κρατικός, για να μπορεί ο Υπ. Οικονομικών να κάνει ό,τι θέλει, και όταν πρόκειται να συζητηθούν θέματα χρήστης διοίκησης και διαφάνειας να θυμόμαστε και να λέμε ότι ο Συνεργατισμός είναι ιδιωτικού δικαίου».

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου δήλωσε ότι ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή λόγω του ότι ο Συνεργατισμός είναι κρατικός κατά 76% και επειδή η ΣΚΤ κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην ακριβότερη προσφορά, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ακριβότερα ασφάλιστρα. Εξήγησε ότι η προσφορά που κατακυρώθηκε ανερχόταν στα 3,15 ‰, ενώ το ύψος των ασφαλίστρων που καταβάλλονταν με την προηγούμενη συμφωνία με την Allianz ήταν 2,50‰.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό επειδή αφορά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο κύριος μέτοχος είναι το Δημόσιο. «Δεν θέλουμε -τόνισε- να ξανασυμβεί το ίδιο που συνέβη με τη Λαϊκή Τράπεζα».