Σημερινή

Τρίτη, 19/06/2018
RSS

Μια από τα ίδια για τις τιμές καυσίμων

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 08:00 | ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Διεθνώς μειώνονται, στην Κύπρο αυξάνονται, δεν υπάρχει λόγος για πλαφόν, τελειώνει η έρευνα για το καρτέλ…
Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν προτίθεται να μειώσει τη φορολογία και ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, που επιβάλλεται επιπλέον, επιβάλλεται με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.


Για πολλοστή φορά η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ασχολήθηκε χθες με το θέμα της τιμής των καυσίμων, τιμή η οποία τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνει απανωτές αυξήσεις. Όπως μάλιστα ελέχθη χαρακτηριστικά στην Επιτροπή, οι αυξήσεις επιβάλλονται στις ήδη αυξημένες τιμές, την ίδια ώρα που διεθνώς υπάρχει μείωση στις τιμές.

Πέραν όμως των παρατηρήσεων για αυξήσεις, χθες η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα, ενώ από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου ελέχθη ότι δεν δικαιολογείται εφαρμογή πλαφόν στις τιμές.

Λένε πως τελειώνει η έρευνα
Να σημειωθεί ότι για πολλοστή επίσης φορά ακούστηκε εντός της αίθουσας της Επιτροπής ότι βρίσκεται προς το τέλος της έρευνα αγοράς για τα καύσιμα που ξεκινά το 2008 και τελειώνει το 2014, και η οποία εξετάζει όλα τα στάδια της αγοράς.

Διορθώθηκε η φόρμουλα
Ειδικότερα εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρθηκε ότι ελήφθησαν υπ' όψιν όλες οι παρατηρήσεις που έγιναν από την Ελεγκτική Υπηρεσία και έχει διορθωθεί η φόρμουλα για παρακολούθηση της τιμής των καυσίμων. Σημειώθηκε επίσης ότι η παρακολούθηση είναι συνεχής και ότι δεν κρίθηκε από τον Υπουργό μέχρι σήμερα ότι δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν, όπως προνοεί η νομοθεσία, σε περίπτωση που υπάρχουν υπερκέρδη.

Το Υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, που επιβάλλεται επιπλέον, επιβάλλεται με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.

«Αν μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα, τονίσθηκε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εξασφαλισθούν έσοδα από αλλού».
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου αναφέρθηκε σε στοιχεία, που δείχνουν ότι ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μειώσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, δεν υπήρξαν στην Κύπρο οι αντίστοιχες μειώσεις, ενώ, όταν σημειώνονται αυξήσεις διεθνώς, οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο αυξάνονται αμέσως.

Πρόταση νόμου για τα στοιχεία των εταιρειών
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρός της Επιτροπής Ενέργειας Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα, γιατί θα πρέπει να βρει από αλλού πόρους για να καλύψει το ποσό που θα χάσει.

Ο κ. Βότσης πρόσθεσε ότι αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΠΑ για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στα καύσιμα, ενώ σημείωσε ότι ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής επιβεβαίωσε ότι η φόρμουλα που ακολουθείται για έλεγχο των τιμών των καυσίμων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι έχουν εφαρμοστεί οι εισηγήσεις του.

Τέλος, μίλησε για πρόταση νόμου που θα προωθήσει η Επιτροπή στην επόμενή της συνεδρία, ώστε οι εταιρείες πετρελαιοειδών να υποχρεούνται να δίνουν άμεσα, σε μια εβδομάδα, τα στοιχεία για τις τιμές, ώστε να μπορεί να γίνεται καλύτερη σύγκριση.

Θέλουν τους λογαριασμούς των εταιρειών
Σε δικές του δηλώσεις ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υπερκέρδη από τις εταιρείες καυσίμων. Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από την ΕΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου και τον Γενικό Ελεγκτή να καταθέσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, ώστε να δουν συγκριτικά αν όντως υπάρχει σημαντική αύξηση στα κέρδη τους.

«Αν υπάρχει -τόνισε- σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και υπάρχει εκμετάλλευση του συστήματος, αν δεν υπάρχει, σημαίνει ότι ο έλεγχος που γίνεται από το Υπουργείο Εμπορίου είναι ικανοποιητικός».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με την υλοποίηση όλων των εισηγήσεων της μελέτης που διενήργησε ιδιωτικός οίκος για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας για τις τιμές των καυσίμων και ιδίως των εισηγήσεων εκείνων που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού, που τώρα είναι ανύπαρκτος.
Ο Κ. Κώστα επικαλέσθηκε και την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015, στην οποία αναφέρεται ότι στη λιανική αγορά καυσίμων παρατηρούνται άμεσες αυξήσεις και καθυστερημένες μειώσεις.

Στοιχεία από την ΕΔΕΚ
Μιλώντας με στοιχεία ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου η διεθνής τιμή πετρελαίου, σταθμισμένη και με την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, είχε μειωθεί πέραν του 37%. Πρόσθεσε ότι και οι τιμές διύλισης στα μεσογειακά διυλιστήρια μειώθηκαν το 2016.
«Εντούτοις -ανέφερε- στην Κύπρο ουδόλως υπάρχουν μειώσεις ύψους 37%-40%».

Ο κ. Μυριάνθους σημείωσε ότι από τις δηλώσεις κρατικών λειτουργών που έγιναν στην Επιτροπή, φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να συγκαλύψουν κάποιους, ότι κάποιοι δεν λένε την αλήθεια ή κάποιες εταιρείες μπορεί να έχουν και μερίδια στα διυλιστήρια. Ζήτησε, τέλος, να είναι πιο ξεκάθαρη η ενημέρωση από το Υπουργείο Ενέργειας για τις τιμές των καυσίμων.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι δικαίως φωνάζουν οι καταναλωτές ότι υπάρχουν αυξήσεις πάνω στις προηγούμενες αυξήσεις και ενώ το Υπουργείο Ενέργειας υποσχέθηκε διαφάνεια στη διαδικασία αύξησης των τιμών, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Η κ. Θεολόγου τόνισε ότι οι φόροι θα συνεχίσουν να υφίστανται, όπως και οι διπλές φορολογίες, δηλαδή ο ΦΠΑ πάνω στον φόρο κατανάλωσης.

«Τους βγάζουμε το παντελόνι»
Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι διεθνώς οι τιμές των καυσίμων καταρρέουν, ενώ στην Κύπρο παραμένουν ακλόνητες.

«Καταρρέει η τσέπη του καταναλωτή κι εμείς επιζητούμε να του βγάλουμε το παντελόνι. Έχουμε τεράστια ευθύνη να προστατέψουμε τον καταναλωτή και τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος σήμερα αδυνατεί να τακτοποιήσει τις οικονομικές του οφειλές», κατέληξε.

*Η συζήτηση για το θέμα των καυσίμων θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.