Σημερινή

Δευτέρα, 28/05/2018
RSS

Προωθούνται διμερή συμβόλαια για πώληση ηλεκτρισμού

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 07:53 | Σημερινή

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Διμερή συμβόλαια για πώληση ηλεκτρικού ρεύματος εν αναμονή της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, προνοεί μεταβατική ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η καθυστέρηση στο πλήρες άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας.

Όπως δήλωσε στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικάς, υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής μιας «light αγοράς» στη λογική των διμερών συμβολαίων παραγωγών και προμηθευτών, ενώ η Αρχή έχει συγγράψει προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης.

Το προσχέδιο αυτό, όπως είπε, δεν έχει δημοσιευτεί λόγω μιας μικρής παραγράφου που υπάρχει στον σχετικό νόμο και η οποία πρέπει να αλλάξει για να μπορεί η ΡΑΕΚ να χειρίζεται τέτοιες αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι με τα εργαλεία που υπάρχουν η μεταβατική αυτή εκδοχή της αγοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει, με την εκκαθάριση να γίνεται σε έναν ημερολογιακό μήνα αντί ανά μισάωρο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ενέργειες που γίνονται για ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) από την ΑΗΚ και είπε ότι έχει ετοιμαστεί έγγραφο που εστάλη στην ΑΗΚ. Ανέφερε, ακόμη, ότι έχουν ξεπαγώσει 14 από τις 24 θέσεις που χρειάζεται ο ΔΣΜΚ για τις ανάγκες του λογισμικού.

Εκ μέρους του ΔΣΜΚ εκφράστηκε ικανοποίηση για το ξεπάγωμα των θέσεων και αναφέρθηκε ότι σήμερα θα γίνει συνάντηση με την ΑΗΚ για το θέμα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε νέο χρονοδιάγραμμα για πλήρες άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς τον Μάιο του 2019.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς.

«Η Επιτροπή», είπε, «πίεσε για μεταβατική ρύθμιση μέχρι το ιδανικό τέλος που είναι η 1/5/2019 και όπως μας είπαν θα κατατεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναλυτικά, για να το ακολουθούν βήμα με βήμα, στην επόμενη συνεδρία που θα είναι στις 7 Φεβρουαρίου».

Για τη μεταβατική ρύθμιση που επεξεργάζεται η ΡΑΕΚ για διμερή συμβόλαια, ανέφερε ότι πρόκειται για συμβόλαια από τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πώλησης αυτής της ενέργειας σε οποιονδήποτε θα κάνει διμερές συμβόλαιο μαζί τους. Θα είναι μια μεταβατική ρύθμιση, όπως είπε, που θα γεμίσει αυτή την περίοδο ώστε, άμεσα το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει άνοιγμα ελεύθερης αγοράς ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στην ενδιάμεση λύση που προωθείται και είπε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει και αναμένει τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη ανεξαρτησία του ΔΣΜΚ.

Τέλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση στη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρει ο ΔΣΜΚ, αφού οι κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού δεν ετοιμάστηκαν τον Ιούνιο του 2016, όπως δήλωνε στο παρελθόν το Υπουργείο Ενέργειας, αλλά θα ετοιμαστούν από τον διαχειριστή με καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων.