Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΥΞΕΝΤΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΖΗΤΑ ΜΕΤ' ΕΠΙΤΑΣΕΩΣ:
«Το δάνειο που η Κύπρος πήρε από την Τρόικα δεν χρησιμοποιήθηκε για να σωθούν οι τράπεζες, αλλά τα δημόσια οικονομικά»
«Δικαίωμα αποζημίωσης έχουν οι καταθέτες, οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων. Το κράτος ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο αποζημίωσης, λόγω του ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Αυτό δεν είναι δικαιολογία. Πρέπει Κυβέρνηση και Ευρωπαίοι να παραδεχθούν επίσημα την κλοπή και να καταβληθεί αποζημίωση στα άτομα αυτά»
«Ίσως χρειαστούν δεκαετίες», ανέφερε, «για να δοθούν οι αποζημιώσεις, αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Οι κουρεμένοι καταθέτες, οι μέτοχοι των τραπεζών και οι κάτοχοι αξιογράφων πρέπει να αποζημιωθούν, έστω και σε βάθος χρόνου».
«Το κούρεμα των καταθέσεων των Κυπρίων πολιτών συνιστά απάτη και κλοπή, την οποία πρέπει, επιτέλους, να αναγνωρίσει το κράτος. Κατ’ επέκτασιν κι αφού αναγνωρίσει την απάτη, οφείλει να αποζημιώσει τους πολίτες του έστω και σε βάθος χρόνου», δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και συγκεκριμένα στην εκπομπή
«Όλα στο φως» ο εκ των πρώην διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου.
«Δικαίωμα αποζημίωσης», τόνισε, «έχουν οι καταθέτες, οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων. Το κράτος ισχυρίζεται πως αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο αποζημίωσης, λόγω του ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Αυτό δεν είναι δικαιολογία. Πρέπει η Κυβέρνηση αλλά και οι Ευρωπαίοι να παραδεχθούν επίσημα την κλοπή και το γεγονός ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στα άτομα αυτά».
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι οι αποζημιώσεις δεν είναι δυνατόν να δοθούν αμέσως, μιας και η Κύπρος δεν έχει συνέλθει ακόμα από την οικονομική κρίση.
«Ίσως χρειαστούν δεκαετίες», ανέφερε, «για να δοθούν οι αποζημιώσεις, αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Οι κουρεμένοι καταθέτες, οι μέτοχοι των τραπεζών και οι κάτοχοι αξιογράφων πρέπει να αποζημιωθούν, έστω και σε βάθος χρόνου».
Πήγαν όλα στα δημόσια οικονομικά
Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής δέχθηκε ερωτήσεις στη βάση των αποκαλύψεων του ομολόγου του, Αθανάσιου Ορφανίδη, τόσο των χρόνων πριν αλλά και μετά το κούρεμα των καταθέσεων όσο και των προσφάτων εμφανίσεών του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος υπήρξε θύμα των απαράδεκτων αποφάσεων της Ευρώπης, με τις οποίες οδηγήθηκε στην καταστροφή το τραπεζικό μας σύστημα, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι από τα €10 δις που δόθηκαν από την Τρόικα (σ.σ. τα οποία δεν χρειαστήκαμε στην ολότητά τους), μόνο το €1,5 δις χρησιμοποιήθηκε για τον τραπεζικό τομέα, και συγκεκριμένα για τον Συνεργατισμό.
«Όλα τα χρήματα που πήραμε από τον Μηχανισμό Στήριξης τα χρησιμοποιήσαμε για να στηρίξουμε τα δημόσια οικονομικά και όχι τις τράπεζες», τόνισε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει παραπληροφόρηση των πολιτών για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν τον τόπο μας στην οικονομική καταστροφή».
Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι τράπεζες
Όπως εξήγησε, η οικονομική κρίση δεν προκλήθηκε από τις τράπεζες, όπως πιστεύουν πολλοί. Δεν παρέλειψε φυσικά να υπογραμμίσει ότι έγιναν λάθη και από πλευράς τραπεζών και σημείωσε ότι όσοι άσκησαν κακές τραπεζικές πρακτικές πρέπει να τιμωρηθούν. Διευκρίνισε, ωστόσο, τα εξής:
«Οι τράπεζες ήταν θύματα τις κρίσης. Όσα βιώσαμε στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία επηρέασε όλες τις χώρες. Λέγεται ότι υπήρχε χαλαρή εποπτεία των κυπριακών τραπεζών γι’ αυτό και επηρεάσθηκαν. Θα πρέπει να θυμίσω όμως ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες σε πάρα πολλές χώρες υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Είχαν όλες αυτές οι χώρες χαλαρή εποπτεία; Ασφαλώς όχι. Στην Κύπρο, όμως, οι τράπεζές μας έπαθαν τεράστιες ζημιές και το τραπεζικό μας σύστημα καταστράφηκε εντελώς, λόγω του κουρέματος των καταθέσεων, το οποίο έπληξε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όχι μόνον οικονομικά αλλά επηρέασε δυσμενέστατα την αξιοπιστία τους. Με το κούρεμα των καταθέσεων, η κρίση πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις».
Οι ευθύνες της Βουλής
Ο εκ των πρώην διοικητών της Κεντρικής αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε την κατάσταση τον Μάρτιο του 2013. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση για την καταψήφιση της πρώτης πρότασης για κούρεμα, η οποία προνοούσε την επιβολή μικρού ποσοστού τέλους σε όλους τους καταθέτες και δεν περιείχε πρόνοια για κλείσιμο τραπεζών.
«Η απόρριψη της πρότασης αυτής», είπε, «οδήγησε στη δεύτερη, η οποία προνοούσε κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ καθώς και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας».
Το κούρεμα του ελληνικού χρέους
Ο Αυξέντης Αυξεντίου αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Κύπρου στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, απόφαση η οποία ελήφθη τον Οκτώβριο του 2011, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια.
«Ήταν μέγα λάθος εκείνη η απόφαση», τόνισε. «Η Κύπρος δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό PSI, γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Το ποσόν που κλήθηκαν οι τράπεζες να επωμιστούν για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ανερχόταν στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμούσε με το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας».
Ο πρώην διοικητής είπε ότι η λανθασμένη εκείνη απόφαση ελήφθη από πλευράς Δ. Χριστόφια, επειδή δεν είχε δεχθεί να ακούσει τον τότε διοικητή της Κεντρικής, Αθανάσιο Ορφανίδη.
«Οι κακές σχέσεις του τότε Προέδρου με τον τότε διοικητή είχαν πολύ κακό αποτέλεσμα, το οποίο πλήρωσε η κυπριακή οικονομία. Κανονικά ο Δ. Χριστόφιας θα έπρεπε να πάει στο Συμβούλιο Αρχηγών, το οποίο αποφάσισε τη συμμετοχή των χωρών μελών της Ε.Ε. στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, συνοδευόμενος από τον κεντρικό του τραπεζίτη. Αυτό δεν έγινε και φτάσαμε να δεχθούμε συμμετοχή χωρίς να ζητήσουμε βοήθεια για τις δικές μας τράπεζες. Σε αντίθεση με μας, η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες ζήτησαν και πήραν βοήθεια κι απέτρεψαν οικονομικά δεινά, τα οποία εμείς πληρώνουμε ακόμα». Και συμπλήρωσε:
«Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας οφείλει να έχει και να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κακές σχέσεις μεταξύ Χριστόφια - Ορφανίδη έφεραν μόνο καταστροφές».
Τα παθήματα να γίνουν μαθήματα
Σε ερώτηση αν έχουν περάσει τα δύσκολα για την Κύπρο και αν η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ο κ. Αυξεντίου δήλωσε πως χάρη στην υπομονή που επέδειξαν οι Κύπριοι πολίτες και τα μέτρα που λήφθηκαν, τα πράγματα είναι σήμερα καλύτερα.
«Δεν σημαίνει, όμως», υπογράμμισε, «πως η κρίση έχει ξεπεραστεί. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγάλο. Για να εξοφληθεί, χρειάζεται σωστή και σοφή διαχείριση».
Πρόσθεσε πως δεν θα είναι ορθό να αρχίσουν ξανά οι μεγάλες διεκδικήσεις από πλευράς συντεχνιών και σημείωσε πως το κράτος δεν θα πρέπει να υποκύπτει, για οποιουσδήποτε λόγους, σε αιτήματα τα οποία είναι πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας.
«Τα παθήματα, πρέπει να μας γίνουν μαθήματα», είπε.
«Χάρη, μην υποκύψεις»
Συνέχισε, μάλιστα, δίνοντας μια συμβουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.
«Μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Αυξεντίου, «ο Υπουργός Οικονομικών έδειξε ότι τα έχει καταφέρει να κρατά ισορροπίες, να ανθίσταται σε πιέσεις και να μην υποκύπτει σε παράλογες απαιτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να συνεχίσει να συμπεριφέρεται. Αν νιώσει πως πλέον δεν μπορεί ν' αντεπεξέλθει, πρέπει να αποσυρθεί. Αν νιώσει πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, πρέπει να το δηλώσει και να πάει σπίτι του, αλλιώς θα οδηγηθούμε πίσω στον Μάρτιο του 2013», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Brexit
Τέλος, ο πρώην διοικητής αναφέρθηκε και στο Brexit και είπε πως η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Κύπρος και Βρετανία», είπε, «έχουν το ίδιο νομικό δίκαιο και εξαιτίας αυτού, πολλές εταιρείες ενδεχομένως να θελήσουν να μεταφερθούν στη χώρα μας».