Σημερινή

Σάββατο, 15/12/2018
RSS

Αναθερμαίνεται η αισιοδοξία

| Εκτύπωση | 13 Φεβρουάριος 2016, 10:04 | Επιμέλεια Χρήστου Μιχάλαρου

Επιβεβαιώνεται ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, λέει ο Χάρης

Ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ενισχύοντας την αισιοδοξία της Κυβέρνησης εν όψει εξόδου από το μνημόνιο

Ο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 7 ετών είναι αυτός του 2015, ο οποίος ανήλθε στο 1,6%.


Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βλέπει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν διαμορφωθεί για την κυπριακή οικονομία. Σε γραπτή του δήλωση από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στα συμβούλια Γιούρογκρουπ και Ecofin, ανέφερε ότι οι προβλέψεις των μονίμως διαφωνούντων διαψεύδονται, κι επισήμανε ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της καλής πορείας παραμένει «η προσήλωσή μας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «επιβεβαιώνεται σήμερα ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Ανακοινώθηκε ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 είναι 1,6%, ο οποίος είναι ο υψηλότερος των τελευταίων επτά ετών. Οι προβλέψεις των μονίμως διαφωνούντων διαψεύδονται με ηχηρό τρόπο για ακόμη μια φορά». Παράλληλα, επεσήμανε ότι προκύπτουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών στην οικονομία. «Ωστόσο, οφείλουμε να μείνουμε μακριά από εκείνες τις ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει την οικονομία μας στα πρόθυρα της συνολικής κατάρρευσης», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

Η δήλωσή του ήρθε με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, τα οποία δείχνουν θετικό ρυθμό Ανάπτυξης 2,4% για την κυπριακή οικονομία, για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα στοιχεία που αποτελούν τμήμα της προκαταρκτικής εκτίμησης (Flash Estimate), επιπλέον αναφέρουν ότι, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,7%. Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: ξενοδοχεία και εστιατόρια, επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, λιανικό και χονδρικό εμπόριο, μεταποίηση, κατασκευές, μεταφορές, καθώς επίσης και οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

«Κάθε μέρα και πιο δύσκολη»

Φουσκωμένο από την επίδραση του αρνητικού πληθωρισμού βλέπει τον ρυθμό ανάπτυξης το ΑΚΕΛ. Σε γραπτή του δήλωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι στην πραγματικότητα η αύξηση στην παραγωγή υπηρεσιών και αγαθών είναι μηδαμινή, προσθέτοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος πολίτης δεν βιώνει «τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων εφτά ετών».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η καθημερινότητα του Κύπριου γίνεται «κάθε μέρα πιο δύσκολη και ανασφαλής». Όπως είπε, υπάρχει μια μικρή μερίδα του πληθυσμού η οποία έχει σημαντικά αυξημένα εισοδήματα και κέρδη, ωστόσο «αυτοί είναι λίγοι και είναι συνήθως εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υψηλά εισοδήματα». Τέλος, ανέφερε ότι «αντί να χαίρει ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση για μια στατιστική η οποία δεν περιγράφει την πραγματικότητα του μέσου πολίτη, καλό θα ήταν να τους προβληματίσει η τεράστια αύξηση της εισοδηματικής και οικονομικής ανισότητας στην Κύπρο».

«Οι πολίτες μαραζώνουν»

Από τη μεριά του, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι την ώρα που «οι δείκτες της οικονομίας ανθούν, οι πολίτες μαραζώνουν». Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «μετά τη χθεσινή προεκλογική ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό είχαμε τη σημερινή προεκλογική δήλωση από τον Υπουργό κ. Χάρη Γεωργιάδη», κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και υπογραμμίζοντας ότι «το 2008 η ανεργία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, η φτώχια άγγιζε ελάχιστα τους Κύπριους και τα παιδιά μας δεν ήταν ξενιτεμένα στο εξωτερικό». Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει ότι δυστυχώς η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, δεν συνοδεύεται από την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων.