Σημερινή

Τετάρτη, 23/07/2014

Δημοτικός Κήπος Λεμεσού

| Εκτύπωση | 21/06/2010 | Με τον Χριστάκη Σαββίδη

Πληροφορίες παλαιών Λεμεσιανών αναφέρουν τη μετατροπή της χωράφας Χρυσοστομίδη σε δημοτικό χώρο με έναρξη εργασιών για δενδροφύτευσή του, σαν δημοτικού κήπου. Το 1894 με τη μεγάλη πλήμμυρα ο Γ.Σ.Ο. χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μέρος του δημοτικού κήπου επί δημαρχίας Δημοσθένους Χατζηπαύλου ως γυμναστήριο και το 1896 τελεί τους Α΄ Παγκύπριους Αγώνες στίβου. Το 1898 ο Γ.Σ.Ο. εγκαταλείπει το χώρο του δημοτικού κήπου και εγκαθίσταται σε νέο γυμναστήριο, σε χώρο που αναφέρεται ως Στάδιο Γ.Σ.Ο. Έτσι ο χώρος του δημοτικού κήπου ελευθερώνεται, δενδροφυτεύεται και με τη φροντίδα όλων των διατελεσάντων δημάρχων Λεμεσού γίνεται ο Δημοτικός Κήπος, το πράσινο στολίδι της Λεμεσού, με μπαξέδες, πεύκα, λεύκες, πλατάνους, λεμονόδενδρα, πίδακες. Προστίθεται ο ζωολογικός κήπος, το Κηποθέατρο, γήπεδο τένις.

Εγκαθίστανται αγαλματίδια, πέτρινη εξέδρα φιλαρμονικής. Το 1915 η πόλη της Λεμεσού, τιμής ένεκεν, ανεγείρει το πάλλευκο μνημείο Χριστοδούλου Σώζου και αργότερα τα αγαλματίδια των Νίκου Νικολαΐδη, του Ρώσου Αλεξάντερ Πούσκιν, του Λάγιου.
Στο Δημοτικό Κήπο έγιναν, στα Οκτωβριάνα του 1931, επεισόδια και απετεφρώθη η οικία του εκάστοτε Άγγλου Επάρχου Λεμεσού. Αυτή ανακαινίσθηκε και σήμερα στεγάζεται το «Ιστορικό Παττίχειο Αρχείο-Μουσείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού».

Από το Δημοτικό Κήπο ξεκίνησε η θαυμάσια γιορτή των Ανθεστηρίων. Στο Δημοτικό Κήπο γίνονται με επιτυχία οι γιορτές του Κρασιού, των «Δικαιωμάτων του Παιδιού, 1η Ιουνίου». Επίσης λειτουργεί το «Μουσείο Βαλσαμωμένων πτηνών».

Διατηρεί χώρους με παιγνίδια για να ασχολούνται τα παιδιά. Μέχρι σήμερα ο Δημοτικός Κήπος Λεμεσού προσελκύει καθημερινά, πρωί και απόγευμα, αρκετόν κόσμο στο καταπράσινο περιβάλλον του - άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Αυτό το εξάμηνο που θα είναι κλειστός, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου, για ανακαινίσεις, θα είναι μεγάλο πλήγμα. Πολλοί θα κλάψουν, κύριε δήμαρχε.

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Χρονογράφος