Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

Exit Polls και Start-up Επιχειρηματικότητα

| Εκτύπωση | 09 Ιούνιος 2019, 18:00 | Του Ξενοφώντα Χασάπη

Εξετάζοντας τα Exit Polls από την οπτική του προϊόντος οπωσδήποτε πρόκειται για εμπορική επιτυχία

Τώρα που πέρασαν οι εκλογές, δύο άσχετα, φαινομενικά, μεταξύ τους, γεγονότα αξίζουν της προσοχής μας. Από τη μια, η φρενίτιδα που είχε επιβληθεί τη βραδιά των αποτελεσμάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης και τις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, σχετικά με την πρόβλεψη των νικητών την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Με συνέπεια, ορισμένοι να περάσουν αρκετές ώρες παρακολουθώντας το θέαμα των σχετικών εκπομπών και αναλυτών. Από την άλλη, η πολύ μεγάλη αποχή (55%) των ψηφοφόρων και η αδιαφορία που εκφράζουν οι νέοι μας.

Σε τι ουσιαστικό χρησιμεύουν τα Exit Polls, όταν, κάνοντας υπομονή ενός δωδεκάωρου, μαθαίνεις τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών; Ποιους ωφελούν τα Exit Polls, πέραν των Μέσων Ενημέρωσης και των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων; Για τα μεν ΜΜΕ, το όφελος μεταφράζεται σε αυξημένη θεαματικότητα και έσοδα από διαφημίσεις. Για τις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, πρόκειται για υπολογίσιμο πρόσθετο τζίρο. Κανένα από τα δύο οφέλη δεν είναι ευκαταφρόνητο. Μάλιστα, εξετάζοντας τα Exit Polls από την οπτική του προϊόντος/της υπηρεσίας, οπωσδήποτε πρόκειται για εμπορική επιτυχία.

Αν, τώρα, φωτίσουμε το θέμα από την αντίθετη οπτική γωνία, αυτή της χρηστικότητας, τι βλέπουμε; Μήπως παρατηρούμε το μοναδικό προϊόν/υπηρεσία που δεν έχει λόγο ύπαρξης; Φανταστείτε πόσο εύκολα τα Exit Polls αδρανοποιούνται, αν μετά την περιέργεια της πρώτης φοράς, ο κάθε πολίτης επιλέξει να περιμένει τα πραγματικά αποτελέσματα, γυρίζοντας την πλάτη στα υποθετικά. Τι, αλήθεια, θα άλλαζε για τον κόσμο, αν αδιαφορούσε για μια πρόβλεψη με διάρκεια ζωής μόνο λίγων ωρών και χωρίς καμιά συνέπεια; Φυσικά, δεν θα λέγαμε το ίδιο για μια έρευνα αγοράς που υποβοηθεί τον σχεδιασμό πιο εύστοχων δράσεων εμπορικού μάρκετινγκ.

Μπορεί κανείς να αντιτάξει ότι ο κόσμος έχει τσιμπήσει και αποδέχθηκε τα Exit Polls εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, λοιπόν, τα Exit Polls ένα θέαμα, που σε μερικούς αρέσει, ένας τρόπος που αυτοί επιλέγουν να περάσουν ένα βράδυ, και έχουν οπωσδήποτε δικαίωμα στην ελευθερία τους. Πόσο, όμως, καλύτερος γίνεται ο άνθρωπος, πόσο έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ατόμου, πόσο καλύτερος γίνεται ο κόσμος μας ως συνέπεια αυτού του προϊόντος/υπηρεσίας;

Αν μιλήσουμε πολιτικά, ποιος χαίρεται και ποιος ευνοείται από τις εκπομπές εκλογικού θεάματος και εντυπώσεων; Αν, από τις εκλογές, έχει συρρικνωθεί ο πολιτικός λόγος που εστιάζει στην παράθεση επιχειρημάτων, στον διάλογο και στην τεκμηριωμένη διαφωνία, γιατί μας εκπλήσσει που επικρατεί ένα μπέρδεμα ως προς τις προθέσεις των διεκδικητών και την ουσία των προσδοκιών; Καθόλου παράξενο, ύστερα, όταν ακούμε τον κόσμο να εκφράζει την απογοήτευσή του για όλους, οι πολίτες και δη οι νεότεροι αρνούνται να ψηφίσουν ή δοκιμάζουν νέους σχηματισμούς με ακραίες, πλην σαγηνευτικές, θέσεις.

Στην Κύπρο, που ακόμη ζει τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης του 2013, πολλοί νέοι ψηφοφόροι είναι άτομα τα οποία είτε αναζητούν ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης αντάξιες των προσόντων τους είτε αναβάλλουν τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, συλλέγοντας μεταπτυχιακούς τίτλους.

Υπάρχουν, ευτυχώς, και μικρές ομάδες νέων που επιλέγουν να δημιουργήσουν τη δική τους (start-up) επιχείρηση. Πρόκειται για φιλότιμα παιδιά, που έχουν καλές ιδέες, τη φιλοδοξία να πραγματοποιήσουν κάτι πέραν μιας υπαλληλικής ζωής και το μεράκι να εργαστούν σκληρά. Και πολλά να μάθουν ακόμη.

Όπως την απόσταση μεταξύ μιας καινοτόμου ιδέας και της επιτυχημένης εισόδου στην αγορά. Δεν αρκεί να έχει μια νέα ομάδα την έμπνευση για μια καινούργια, πρωτότυπη υπηρεσία. Ούτε φτάνει να υπάρχει προφανής ανάγκη για ένα καινοτόμο προϊόν, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής μιας ομάδας πληθυσμού.

Απαιτείται ένα πλέγμα μεθοδικών ενεργειών στρατηγικού σχεδιασμού και μάρκετινγκ, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή στην αγορά, με σοβαρές πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας.

Δεν αρκεί να θέσεις σε κυκλοφορία ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τα καταφέρεις. Δεν έχουν αλλάξει οι κανόνες των αγορών και εξακολουθούν να χρειάζονται ο εντοπισμός του αγοραστικού κοινού προς στόχευση, η δημιουργική διατύπωση ταιριαστών και ελκυστικών κειμένων και εικόνων, η πρόβλεψη προφανών αντιρρήσεων και προετοιμασία αντικρούσεών τους και μια γερή δόση κοινής λογικής (common sense).

Αναφερόμαστε σε θέματα που κάθε πτυχιούχος, ανεξαρτήτως κλάδου, μπορεί να αντιληφθεί. Άλλο, όμως, το να γνωρίζει να τα εφαρμόσει. Είναι γι’ αυτό που, για να επιτύχει μια start-up επιχείρηση, χρειάζεται δίπλα της έναν έμπειρο Καθοδηγητή (Coach). Καταλαβαίνετε, τώρα, τον μεγάλο όγκο δουλειάς που προηγείται της δημιουργίας μιας επιτυχημένης start-up επιχείρησης, ακόμη κι αν το προϊόν φαίνεται χρήσιμο. Κατανοείτε και την απογοήτευση των νέων μας, όταν δίπλα μας παρελαύνουν επιτυχημένα τα Exit Polls.

ΞΕΝΟΦΩΝ ΧΑΣΑΠΗΣ
Xenophon.hasapis@gmail.com
Σύμβουλος και Εκπαιδευτής Στελεχών Επιχειρήσεων