Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Αγκαλιάζοντας το ΓεΣΥ θωρακίζουμε την αξιοπρέπειά μας

| Εκτύπωση | 05 Μάιος 2019, 18:00 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

Ασπίδα προστασίας του ΓεΣΥ οφείλει να ορθώσει η κοινωνία των πολιτών, στοχεύοντας στην επιτυχή υλοποίησή του

Ενόψει των τελικών διεργασιών για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας τον προσεχή Ιούνιο, τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας συγκεκαλυμμένης, αλλά καλά σχεδιασμένης εκστρατείας για απαξίωση του ΓεΣΥ. Τόσο με δημοσιεύματα στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και με μεθόδους έντεχνης ψιθυρολογίας, οι γνωστοί - άγνωστοι που πολεμούν το ΓεΣΥ επιχειρούν να ναρκοθετήσουν την εφαρμογή του. Αυτοί που εδώ και πολλές δεκαετίες αισχροκερδούν στην πλάτη των ασθενών, μετατρέποντας τον πόνο των συμπολιτών μας σε δικό τους κέρδος, χωρίς αιδώ παρεμβάλλουν κάθε λογής εμπόδια για να πλήξουν το ΓεΣΥ εν τη γενέσει του.

Σε τούτες τις δύσκολες ώρες που βιώνει ο τόπος μας, με τα πλείστα νοικοκυριά κατακρεουργημένα οικονομικά και τους νέους μας να αναζητούν εναγωνίως μία θέση εργασίας για να κρατηθούν ζωντανοί στη γη που τους γέννησε, θεωρούμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό επίτευγμα της κυπριακής κοινωνίας από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Η επιτυχής λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας θα φεγγοβολήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Μια αξιοπρέπεια, η οποία τσαλακώνεται καθημερινά στους διαδρόμους των νοσοκομείων και στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων μιας χώρας που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή, αλλά με υποδομές τριτοκοσμικής.

Οι πολίτες οφείλουν να κατανοήσουν ότι κάθε αρχή είναι δύσκολη και, ως εκ τούτου, καλούνται να συστρατευθούν συνειδητά στην καταβαλλόμενη τιτάνια προσπάθεια για να αποκτήσει η Κύπρος ένα αλληλέγγυο και ποιοτικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που θα καλύπτει και τον τελευταίο συνάνθρωπό μας, πλούσιο ή φτωχό, άνεργο, ή συνταξιούχο. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία των πολιτών, που βλέπουν τον τόπο να σύρεται καθημερινά στην απαξίωση και την κατρακύλα, καλώντας τους να υψώσουν ανάστημα ενάντια στους υπονομευτές του ΓεΣΥ, που πρώτιστη έγνοια τους είναι η αύξηση των κερδών τους έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Ο κάθε πολίτης καλείται να αγνοήσει την κινδυνολογία των επιτηδείων, που θέλουν το υπέρτατο αγαθό της υγείας έρμαιο στις κερδοσκοπικές τους επιδιώξεις, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τα ακόλουθα:

• Το ΓεΣΥ καλύπτει την κάθε ανθρώπινη ζωή από την ώρα της σύλληψής της, μέχρι τη στιγμή του θανάτου. Αυτό σημαίνει αξιοπρέπεια του πολίτη και σεβασμό του κράτους στην ανθρώπινη ύπαρξη.

• Ο ασθενής δεν καλύπτεται πλήρως στην Τρίτη Ηλικία από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης υγείας.

• Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν καλύπτει όσους υποφέρουν από σπάνια νοσήματα ή χρόνιες ασθένειες ή, όπου καλύπτει, τα νοσήλια είναι απαγορευτικά στα μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα.

• Τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης υγείας εκφράζονται μέσω εταιρειών, οι οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν [ζήσαμε αρκετές φορές αυτήν την οδυνηρή εμπειρία τα τελευταία χρόνια, μέσω κλεισίματος τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών], αφήνοντας ξεκρέμαστους τους ασφαλισμένους.

Οφείλουμε, λοιπόν, να παραμείνουμε αταλάντευτα προσκολλημένοι στον θεάρεστο σκοπό του ΓεΣΥ, για να μπορέσει να προσφέρει το υπέρτατο αγαθό της υγείας προς όλους τους συμπολίτες μας, αποτρέποντας τη μετατροπή της κοινωνίας σε ζούγκλα.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος