Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Ποιος ευρωβουλευτής θα μπορέσει να μπει ανάχωμα στις παγίδες του Γ

| Εκτύπωση | 05 Μάιος 2019, 18:00 | Της Δρος Ανδρειανης Δ. Οδυσσέως

Ποιος ευρωβουλευτής θα μπορέσει να μπει ανάχωμα στις παγίδες του Γκουτέρες;

Ένα θα πρέπει να είναι το ερώτημα: Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές παρέχουν τα εχέγγυα για να σηκώσουν το βάρος της λαίλαπας των γραπτών και… άγραφων πλαισίων Γκουτέρες, που τρέχουν να το κωδικοποιήσουν σε μια φρικτή συνθηκολόγηση που θα το πουν «ενδιάμεση συμφωνία»;


Ενώ ψάχνουμε κουφάρια άτυχων και προδομένων γυναικών, γυναικών που έδειξαν εμπιστοσύνη και περίμεναν την κατ’ ελάχιστον αναγνώριση των στοιχειωδών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έστω και τώρα που είναι νεκρές, οι γνωστοί κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ενθουσιαστεί με την… αποτελεσματικότητα του Τσίπρα στις Πρέσπες και την πειθώ του Σημίτη στα συναγερμικά σαλόνια, διά του Γκουτέρες, που δεν νοεί να ρίξει έστω μια ματιά στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, βιάζουν εκ νέου και ετοιμάζονται να στραγγαλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι, πλέον, δεδομένο πως ο ΓΓ, στον οποίο τόσα πολλά είχαν επενδύσει οι κρατούντες, θα συγκαλέσει ευθύς μετά τις Ευρωεκλογές μια νέα -και τελική- έκδοση του Κραν Μοντανά, όπως διαχρονικά απαιτούσε η Τουρκία, προσπερνώντας τους περιώνυμους «όρους αναφοράς», οι οποίοι, τελικά, αποδείχθηκαν πιο γκρίζοι από τις ενδυματολογικές επιλογές της κυρίας Λουτ, και επιβάλλοντας πλαίσιο τελικής λύσης. Ένα στυγνό κεφαλοκλείδωμα, δηλαδή, που θα αφαιρεί κατ’ ουσίαν την όποια προοπτική λαϊκής βούλησης στο μέλλον.

Η ώρα, άκρως κατάλληλη για τους έμπειρους εμπόρους των εθνών. Οι Κύπριοι, όση ώρα δεν ασχολούνται με τα πτώματα και τις βαλίτσες, αναλώνονται να διεκδικήσουν ακριβοπληρωμένους θώκους στην Ευρωβουλή. Αυτή η εκλογή δεν επηρεάζει μόνον το μέλλον της Ευρώπης. Επηρεάζει το μέλλον της Κύπρου στην Ευρώπη, επηρεάζει το μέλλον της Κύπρου ως Δημοκρατίας και ως ανεξάρτητου κράτους.

Για τούτο δεν είναι αρκετό να μπουν στην Ευρωβουλή τα κόμματα με θέσεις που έχουν πείσει για την ορθότητά τους για το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Οι διακηρυγμένες επίσημες και θεσμικά κατοχυρωμένες θέσεις κάποιων κομμάτων, δυστυχώς δεν μεταφέρονται πάντα, ούτε τυγχάνουν διεκδίκησης από εκείνους τους οποίους ο λαός έχει εκλέξει.

Είναι δυστυχώς και εκείνοι που, αντί να πείθουν στις Βρυξέλλες, πείθονται. Και που προσπαθούν να αλλοιώσουν την επιθυμία κι εκείνων που τους έχουν εμπιστευτεί, μεταμορφωμένοι σε Δούρειους Ίππους των ατλαντικών και υπερατλαντικών επιταγών για «διεθνιστική» και, κατ’ επέκτασιν, φιλοτουρκική λύση στο κυπριακό ζήτημα. Σε βαθμό, μάλιστα, που κάποιοι εξ αυτών πολέμησαν με πάθος τις θέσεις των δικών τους κομμάτων για αποποίηση της ρατσιστικής και ανελεύθερης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Γιατί, υπάρχουν και θεσμοί των Βρυξελλών που μας έχουν παίξει, κατά καιρούς, άσχημο παιγνίδι. Και γνωρίζουν πώς να ανταμείβουν όσους τους… διευκολύνουν να εφαρμόσουν τις προτεραιότητές τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η «μετριοπάθεια» και η «συγκαταβατικότητα» και η «επιμονή στην ΔΔΟ» στην οποιαδήποτε εκδοχή της.

Τώρα αυτή ακούει στο όνομα «πλαίσιο Γκουτέρες», με όλες της τις αντιευρωπαϊκές και ανελεύθερες στρεβλώσεις, ξεκινώντας από τα ίσα δικαιώματα Ελλήνων -δηλαδή Ευρωπαίων- και Τούρκων πολιτών και φθάνοντας μέχρι την κατάλυση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και προχωρώντας στην εξίσωση της σφετεριστικής μειοψηφίας με την προδομένη πλειοψηφία αυτού του λαού.

Συνεπώς, αυτή η ψήφος δεν μπορεί να είναι όπως όλες τις άλλες. Όταν έξω από το παραθύρι μας καπηλεύονται τη λευτεριά -την όποια λευτεριά απέμεινε-, όπως θα έλεγε και ο Δώρος, σαν να είναι η χειρότερη πόρνη, εμείς δεν μπορούμε να ξεγελιόμαστε από εκδρομές και βίζιτες στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να ξεχνιόμαστε σε χορούς και τραπεζώματα και να ξοδεύουμε την ψήφο μας κατά πού… βαρεί η τσέπη κάποιου.

Ένα θα πρέπει να είναι το ερώτημα: Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές παρέχουν τα εχέγγυα για να σηκώσουν το βάρος της λαίλαπας των γραπτών και… άγραφων πλαισίων Γκουτέρες, που τρέχουν να το κωδικοποιήσουν σε μια φρικτή συνθηκολόγηση που θα το πουν «ενδιάμεση συμφωνία»; Ποιοι τολμούν κι αντέχουν να διεκδικήσουν με τη δύναμη της γνώσης και της πειθούς τον ελάχιστο σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, για το οποίο τόσες θυσίες υπέστη αγόγγυστα αυτός ο λαός μέσα στο όποιο πλαίσιο λύσης;

Αλλά, θα πρέπει να σκεφτούμε και αντίστροφα: Ποιοι ευρωβουλευτές, με τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής, τις μέχρι τώρα πολιτευτικές τακτικές και τους συμβιβασμούς τους με σχήματα εντός Ευρωβουλής και ευρωπαϊκών θεσμών ευρύτερα, είναι έτοιμοι να βάλουν το καρφί στο φέρετρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα τους έχει εκλέξει;

Ενώ θα κλείνουν οι κάλπες, ο Γκουτέρες θα ετοιμάζεται να κλείσει το Κυπριακό και μαζί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε εμάς εναπόκειται να βγάλουμε μέσα από τις κάλπες ελπίδα και φως.

Ζητείται ελπίς! Ζητείται ευρωβουλευτής!

ΑΝΔΡΕΙΑΝΗ Δ. ΟΔΥΣΣΕΩΣ
Μέλος Π.Γ. Κ.Σ. ΕΔΕΚ