Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Κύπρος και Brexit

| Εκτύπωση | 21 Απρίλιος 2019, 18:00 | Του Λουκά Φουρλά

Χρειαζόμαστε πάραυτα μια ισχυρή Ευρώπη, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, για τη μελλοντική ασφάλεια και ευημερία μας, και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την οικοδόμηση αυτής της νέας Ευρώπης

Στις 10 Απριλίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. έδωσαν εξάμηνη αναβολή στη Μ. Βρετανία, προκειμένου να οργανώσει το Brexit και να βρει την καλύτερη δυνατή λύση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019. Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία μειώνεται, όμως, ταυτόχρονα, παρατείνεται η αβεβαιότητα, με κατά κανόνα αρνητικά αποτελέσματα για μιαν εύθραυστη οικονομία όπως η δική μας. Η έξοδος θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την Κύπρο, δημιουργώντας τόσο προκλήσεις, όσο και ευκαιρίες.

Tουρισμός
Ο τουριστικός κλάδος της Κύπρου αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά, λόγω του Brexit και της υποτίμησης της λίρας, καθότι η Κύπρος θα γίνει πιο ακριβός προορισμός. Ωστόσο, η μη θεώρηση διαβατηρίου και σειρά προσωρινών μέτρων, που έχουν υιοθετηθεί από την ΕΕ, που διασφαλίζουν τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών και την ασφάλεια των πτήσεων, θα διασφαλίσουν σε σημαντικό βαθμό τον τουρισμό από τη Βρετανία.

Εξαγωγές
Οι εξαγωγές αγαθών προς το Η.Β. αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας. Ωστόσο, συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι ακόμη πιο εκτεθειμένες. Συγκεκριμένα, η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου για το χαλλούμι και θα αποτελέσει τεράστια ζημιά, εάν δεν κατοχυρώσουμε τη διακίνησή του. Πρέπει να επιδιώξουμε γρήγορη πρόοδο στις εμπορικές συμφωνίες προς αμοιβαίον όφελος των επιχειρήσεων τόσο στο Η.Β., όσο και στην Κύπρο.

Πολίτες - Φοιτητές
Και οι δύο πλευρές από κοινού δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, που κατοικούν και εργάζονται στο Η.Β., ανεξαρτήτως της κατάληξης του Brexit και των Βρετανών που διαμένουν στην Κύπρο. Επίσης, το Η.Β. δεν σχεδιάζει να επιβάλει περιορισμούς στις φοιτητικές βίζες για τους Ευρωπαίους και οι τρέχοντες κανονισμοί, που αφορούν τα δίδακτρα, θα επεκταθούν μέχρι το 2020. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για σταδιακή αύξηση των διδάκτρων. Αυτό θα επηρεάσει την άμεση κατανάλωση των νοικοκυριών, καθότι θα αρχίσουν να αποταμιεύουν για αυξημένες μελλοντικές ανάγκες. Τόσο τα όργανα και οι θεσμοί της ΕΕ, όσο και τα κράτη-μέλη οφείλουν να επιδιώξουν συμφωνίες που θα διασφαλίζουν τους στόχους της Bologna process.

Βρετανικές Βάσεις
Μετά από διαβουλεύσεις της ΚΔ και του Η.Β. υπό την αιγίδα της Ε.Ε. επιτεύχθηκε συμφωνία που συμπεριλήφθηκε στη Συμφωνία Αποχώρησης και επιβεβαίωνε την ισχύ του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις βρετανικές Βάσεις, ακόμα και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31.12.2020. Ωστόσο, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να διεξαχθεί νέα συζήτηση μεταξύ Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των ευρωβουλευτών της Κύπρου, ούτως ώστε να επαναδιασφαλιστεί το καθεστώς των βρετανικών Βάσεων πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Ναυτιλία- Επιχειρήσεις
Αλλάζει το τοπίο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τον ρόλο της Κύπρου, που διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ, να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική. Ενδέχεται περισσότερες βρετανικές ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέξουν να πλέουν με κυπριακή σημαία και να μεταφέρουν όγκο των εργασιών τους στην Κύπρο. Οφείλουμε να οργανώσουμε πλάνο δράσης και συναντήσεις με πιθανούς επενδυτές. Η παρουσία θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και η προώθηση των θέσεών μας σε αυτά τα Σώματα, θα βελτιώσει σημαντικά τη θέση της Κύπρου σε ένα από τα αναδυόμενα χρηματοοικονομικά κέντρα. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και η ικανότητά μας για ανταπόκριση θα καθορίσουν και τη διαχείριση της κρίσης αυτής.

Το Brexit δημιουργεί προηγούμενο για την έξοδο από την Ε.Ε. και αφήνει την Ένωση πιο αδύναμη, παρά την ισχυρή διαπραγματευτική της θέση, και το Ην. Βασίλειο διχασμένο από το δημοψήφισμα. Αυτό δεν μας ευνοεί, εάν οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία εμφανίζονται αποδυναμωμένες. Χρειαζόμαστε πάραυτα μια ισχυρή Ευρώπη, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, για τη μελλοντική ασφάλεια και ευημερία μας, και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την οικοδόμηση αυτής της νέας Ευρώπης.

ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ
Αριστίνδην υποψήφιος ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ