Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Επιστολές αναγνωστών ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ

| Εκτύπωση | 14 Απρίλιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Ο Πεδιαίος «πνίγεται» στα σκουπίδια

Ο Κυριάκος Πολυκάρπου στην επιστολή του επιχειρεί να αναδείξει το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Πεδιαίος, που «πνίγεται» στα σκουπίδια:

«Σωροί από κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα, οικοδομικά αδρανή υλικά, πέτρες, ξύλα, χώματα, παλιά και νέα skip, τεράστια σκουριασμένα ντεπόζιτα σπαστήρων, κούγκρινα κκιούγκια, υλικά κατεδαφίσεων, παλιοσιδερικά και μια αποκρουστική αποθήκη ολικής χρήσεως, είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα για ένα δεύτερο Βατί.

Ο κάθε διερχόμενος στην περιοχή "Μιαλάθι" της κοινότητας Πέρα Ορεινής και σε ακτίνα μισού χιλιομέτρου με χωματόδρομο, στις όχθες του ποταμού Πεδιαίου, αντικρίζει αυτά τα εκτρώματα που ρυπαίνουν και καταστρέφουν ό,τι ωραίο και αληθινό...

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επιτήδειοι ρυπαίνουν και δηλητηριάζουν το φυσικό περιβάλλον κατόπιν ανοχής κάποιων αρμοδίων. Και, παρά τις αντιδράσεις, τις καταγγελίες και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες φίλων περιβαλλοντιστών, το ξεφόρτωμα μπάζων συνεχίζεται, οι νόμοι καταπατούνται και πάλι ο έλεγχος άφαντος!».

Η ξενόφερτη και εισβολική ή «εισβλητική» ακακία

Ο Οδυσσέας Χρ. Αγγελίδης γράφει για την ακακία, που αποτελεί ένα ανεπιθύμητο δέντρο για την Κύπρο και εισηγείται τη χρησιμοποίησή της για να πρασινίσει το νησί:

«Το Τμήμα Δασών έχει αποφασίσει από καιρό πως η ακακία είναι ανεπιθύμητο δέντρο για την Κύπρο. Είναι ξενόφερτο και «εισβλητικό», γιατί θα κατακυριεύει όλους τους γυμνούς, γόνιμους ή άγονους χώρους όπου μόνο πεύκα, χαρουπιές και ελιές πρέπει να φυτεύουμε, που θα πρασινίσουν την Κύπρο σε 50-100 χρόνια και θα αποτρέψουν την απερήμωση του τόπου, όταν σοβαροί επιστήμονες προβλέπουν πως η απερήμωση στη Κύπρο είναι προ των πυλών. Ως ένας ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης (το 2010) έστειλα επιστολή στον τότε ΥΠΓΕ επισημαίνοντας το πρόβλημα της απερήμωσης, κάνοντας ταυτόχρονα την εισήγηση να χρησιμοποιηθεί η ακακία για να πρασινίσουμε όλους τους άγονους και γυμνούς λόφους, κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα, όπως τις περιοχές που αντικρίζουμε το καλοκαίρι ταξιδεύοντας από Λευκωσία προς Λάρνακα, οι οποίες μοιάζουν σαν σεληνιακά τοπία.

Με έκπληξή μου πήρα απάντηση από το Τμήμα Δασών ύστερα από ένα ολόκληρο χρόνο. Η απάντηση αναφέρεται στις προσπάθειες του Τμήματος για αναδασώσεις αλλά θεωρεί την ακακία ως εισβλητικό δέντρο και την απορρίπτει. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για εισβολή αυτού του δέντρου σε καλλιεργημένες παράπλευρες εκτάσεις. όπου δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία πρασίνου στον τόπο μας, όπως αποδείχθηκε όταν η ακακία φυτευόταν κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

Ίσως λοιπόν να είναι καιρός το Τμήμα Δασών και το Υπουργείο Γεωργίας να αναθεωρήσουν τη θέση τους για την ακακία, εκτός εάν μας αποδείξουν πως έχουν υπόψη τους άλλα δέντρα που μπορούν να πάρουν τη θέση της για μια γρήγορη κάλυψη όλων των γυμνών και άγονων περιοχών του νησιού, για να αποφύγουμε την απερήμωση, η οποία προχωρεί ακάθεκτη από χρόνο σε χρόνο».

Απολογηθείτε, κύριε Αναστασιάδη!

Ο Α. Χατζηαντώνης συγχαίρει τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού για τη στάση του και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απολογηθεί:

«Ευτυχώς, που μέσα σε όλην αυτήν τη διαφθορά και την ανοητολογία που κυριαρχεί εδώ στον τόπο μας, τη νήσο των Αγίων, υπάρχουν και έντιμοι και αδιάφθοροι δικαστικοί. Να μου επιτρέψετε, αγαπητέ κύριε Γεώργιε Αρέστη, να σας συγχαρώ. Πολύ ορθά παρατηρήσατε ότι οι κυβερνώντες, αντί να σας ευχαριστήσουν που αφιερώσατε τόσο χρόνο και κόπο πνευματικό, αφήσατε (προσωρινώς πιστεύω) τη θέση σας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Qatar, για να προεδρεύσετε στην τριμελή επιτροπή για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, βγαίνουν και από πάνω ως αδιόρθωτοι αγνώμονες.

Και προσπαθούν να αποδομήσουν το εμπεριστατωμένο πόρισμα, που εξέδωσε η Επιτροπή. Προσέξαμε με πόση υπερηφάνεια το επιδείξατε στις τηλεοπτικές κάμερες -σαν τόμος εγκυκλοπαίδειας έμοιαζε- κατά την παράδοσή του, στον Γενικό Εισαγγελέα. Τηρήσατε μιαν αξιοπρεπή στάση έναντι της Εκτελεστικής Εξουσίας. Και αυτό είναι κάτι που σας τιμά. Εσάς και τους έτερους δύο νομικούς, που υποβοήθησαν στο δύσκολο έργο σας.

Και ορθώς πράττετε, υποβάλλοντας την παραίτησή σας από την προεδρία της Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος. Είχατε το θάρρος να κατονομάσετε με παρρησία τον ίδιο τον ΠτΔ και τον ΥΠΟΙΚ, κ. Χάρη Γεωργιάδη. Επικρίνατε τις απαράδεκτες, απαξιωτικές δηλώσεις τους.

Αφήστε κατά μέρος, κ. Προδρόμου, τις δικαιολογίες, ότι πρόκειται για την πρώτη ερευνητική επιτροπή που ερεύνησε Τράπεζα, χωρίς να περιλάβει ούτε έναν ισολογισμό! Αυτά είναι, όντως, πυροτεχνήματα κρότου-λάμψης, όπως η Αντιπολίτευση τα χαρακτήρισε!.. Είναι προσπάθεια αντιπερισπασμού...

Δεν υποσκάπτεται έτσι ο θεσμός των ερευνητικών επιτροπών; Όταν εισπράττει τέτοιας μορφής περιφρόνηση; Και από ποιον, παρακαλώ; Από τον Πρώτο Πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας! Που ετάχθη στο ψηλό αυτό πόστο του κράτους, για να διαφυλάττει θεσμούς. Όχι να τους ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων!..

Και ασφαλώς έχει δίκιο ο κ. Αρέστη, όταν λέγει: "Πλήττεται η ανεξαρτησία μου, όταν εκφράζονται υπαινιγμοί εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη, ότι τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι αυθαίρετα!..". Συμπληρώνοντας ότι δεν είναι σε μία, αλλά σε δύο Επιτροπές που διορίστηκε ως πρόεδρος, από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα!..

Δεν υπάρχει λόγος να πούμε τίποτα πέραν αυτών. Με όλο το σέβας, θα συνιστούσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την υστάτην, να δείξει την απαραίτητη ευθιξία, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια και να απολογηθεί για τα ατοπήματα αυτά».

Αύξηση στις εγγραφές φοιτητών στη Βρετανία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Global Education, Κρις Σωφρονίου, σχολιάζει τα τελευταία στατιστικά αποτελέσματα της UCAS σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων από ξένους φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια για τον Σεπτέμβριο 2019:

«Βάσει των στατιστικών στοιχειών της UCAS, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και το τέλος της προθεσμίας στις 15 Ιανουαρίου 2019, συνολικά 561.420 σπουδαστές υπέβαλαν αίτηση για να ξεκινήσουν σπουδές από τον Σεπτέμβριο 2019. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση από το 2016, με 63.690 φοιτητές να υποβάλλουν αίτηση για σπουδές στη Βρετανία, από χώρες εκτός της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι.

Υπήρξε επίσης μια μικρή αύξηση των φοιτητών που υπέβαλαν αίτηση από την ΕΕ παρά την αβεβαιότητα για το Brexit, που οφείλεται σε κυρίως δύο λόγους.

Πρώτoν στο γεγονός ότι τα δίδακτρα θα παραμείνουν τα ίδια για τους σπουδαστές της ΕΕ για το ακαδημαϊκό έτος του Σεπτεμβρίου 2019 και επίσης για το γεγονός της διατήρησης του βρετανικού δανείου προς τους φοιτητές, το οποίο θα διατίθεται για όλα τα χρόνια φοίτησης του σπουδαστή που θα αρχίσει τις σπουδές του τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν να είναι ένας πρώτος προορισμός επιλογής για εκείνους που θέλουν ανώτατη εκπαίδευση παγκόσμιας εμβέλειας. Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχουν την πρώτη θέση σε 13 από τα 48 επιστημονικά πεδία που καλύπτονται από το QS, τα οποία αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζονται 137 φορές στα 10 κορυφαία πανεπιστήμια, σε αυτά τα επιστημονικά πεδία.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση μέσω του UCAS μέχρι και τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια να μπουν στη διαδικασία του Clearing. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απευθείας εισδοχής (Direct Entry), σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας που αντιπροσωπεύει ο οργανισμός μας, τα οποία διαθέτουν έναν τεράστιο αριθμό ειδικοτήτων σε διαφορετικούς κλάδους σπουδών, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδική προετοιμασία».