Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Διαχρονικά για εποίκους και ΔΔΟ

| Εκτύπωση | 10 Μάρτιος 2019, 18:04 | Της Φανούλας Αργυρού

Το πρωτοσέλιδο της «Σημερινής» στις 28.9.1993.

Οι ωμές και κυνικές βρετανικές υποδείξεις στην Κύπρο

«Κατά την 'Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση' της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, το Φόρεϊν Όφις παρενέβη για να ενημερώσει ότι 'το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για τη στέρηση ιθαγένειας στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος'. Και για να μην ανησυχεί το Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει τις νομοθεσίες της, ώστε να μπορούν «όλα τα πρόσωπα που έχουν έναν Κύπριο γονέα να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας… Αλλά, ακολούθησαν και οι Αμερικάνοι.

»Κατά τη συζήτηση στις 29 Ιανουαρίου, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ υπέδειξε προς την Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει τις αιτήσεις ιθαγένειας 'μεικτών τέκνων που προέρχονται από Τουρκοκύπριο γονέα και Τούρκο γονέα, εντός λογικού χρονικού πλαισίου'. Μας έβαλαν και χρονοδιάγραμμα, δηλαδή. Στη συνέχεια ταυτίστηκαν μαζί τους 'με πιο εύσχημη και διπλωματική γλώσσα', όπως λέει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή μας, Παύλου Ξανθούλη, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Αργεντινή…». Άρθρο Άριστου Μιχαηλίδη, «Φιλελεύθερος», 17.2.2019, «Το Φόρεϊν Όφις μάς ηπάτησε ξανά. Τώρα για τους εποίκους»).

Αυτή όμως ήταν πάγια φιλοτουρκική πολιτική του Φόρεϊν Όφις, που «προς τιμήν του»(!) συνεχίζεται βρέξει-χιονίσει απευθείας και μέσω εντολοδόχων του:

· Στις 27 Αυγούστου 1955, στην Τριμερή του Λονδίνου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Fatin Zorlu είπε ότι «300.000 Τούρκοι της Τουρκίας ήταν κυπριακής καταγωγής». Και οι Τούρκοι θεωρούσαν την Κύπρο ως τμήμα του δικού τους εδάφους («notre terre»).

· Το ψέμα Zorlu ακολούθησε δεύτερο, με μικρότερο αριθμό 47.000 Τ/κ στην Τουρκία. Σε υπηρεσιακό σημείωμα αξιωματούχου του Φόρεϊν Όφις, ημερ. 5.6.1959, αναφέρεται: «Ο κ. Bayulken (?mit Haluk Bay?lken του τουρκικού ΥΠΕΞ) τόνισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει πίσω όλες τις 47.000 Τουρκοκυπρίων τώρα στην Τουρκία...» (Βιβλίο γράφουσας «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο» 1992). Όλα αυτά βέβαια ευθυγραμμισμένα με τις Εκθέσεις Δρος Νιχάτ Ερίμ για επανάκτηση της Κύπρου.

· Το 1956 στις Εκθέσεις του ο Νιχάτ Ερίμ έγραφε: «Η σημερινή αναλογία (πληθυσμού) δεν είναι αιώνια κι έτσι δεν μπορούμε να προτάξουμε κανένα λογικό αίτιο ως προς τον υπολογισμό της αναλογίας αυτής ως αναλλοίωτης και αιώνιας. (…) Η τουρκική κοινότητα (στην Κύπρο), μπορεί να διευρυνθεί γοργά και πρέπει να διευρυνθεί». [Νεοκλής Σαρρής: «Η άλλη πλευρά», τόμος 2, βιβλίο Α΄ I (1982)]. (Λάζαρος Μαύρος, «Σημερινή», 17.9.2013, «Περί εποίκων τσιμουδιά...»).

· Στις 27 Αυγούστου 1974 οι Βρετανοί αξιωματούχοι στη συνάντηση που είχαν με τον Δρα Henry Kissinger στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν εστάλησαν από τον James Callaghan (Βρετανό Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας) για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή του στη ΔΙΚΗ τους λύση της δι-περιφερειακής ομοσπονδίας (βλέπε Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία), του είπαν ότι οι Τούρκοι σύντομα θα ξεκινούσαν τον εποικισμό των κατεχομένων… (Βιβλίο γράφουσας «Η Διζωνική εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011»).

Έγκλημα Πολέμου

Ο σκόπιμος εποικισμός, που αποτελεί έγκλημα πολέμου, ξεκίνησε ακριβώς όπως γνώριζαν οι Βρετανοί. Αρχές του 1975, έκθεση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία προς Λονδίνο έγραφε ότι καταφθάνουν στα κατεχόμενα καραβάνια Τούρκων εκ Ανατολίας μαζί με τους μουχτάρηδές τους... Και πως ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να αναμένει επιστροφή εδαφικού στη δυτική περιοχή και πως ο εποικισμός και η επανεγκατάσταση της Μόρφου και της πέριξ περιοχής συνεχιζόταν εντατικά. Οι τουρκικές προετοιμασίες ήταν το ίδιο και στην περιοχή της νέας πόλης της Αμμοχώστου...

Η πρόκληση του Λόρδου Bethell

Τη νομιμοποίηση των εποίκων υποστήριξε ανοικτά ο Βρετανός Λόρδος Nicholas Bethell (αναμεμειγμένος με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες), επισκεπτόμενος την Κύπρο επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη -παράλληλα με την επίσκεψη τής τότε υφυπουργού βαρόνης Linda Chalker- ο οποίος εξόργισε με τις αναφορές του για τους εποίκους. Έγραψε η «Σημερινή» (28.9.1993):

«Ξεκάθαρη κυνική βρετανική οδηγία προς Κύπρο: Ξεχάστε το δίκαιο, παραδοθείτε στον Αττίλα... οδηγία προς εμάς που βγαίνει από τις συναντήσεις του λόρδου Bethell, προέδρου της ομάδας "Φίλοι της Κύπρου" που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη και από τις δηλώσεις τους σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό "ΛόγοςTV". Ο λόρδος Bethell αναφέρθηκε στους εποίκους και τους εξίσωσε με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, ισχυριζόμενος ότι έχουν και αυτοί δικαιώματα...». Το πρωτοσέλιδο της «Σ» ήταν του συνάδελφου Κώστα Βενιζέλου, σήμερα στον «Φιλελεύθερο». (Βλέπε βιβλίο της γράφουσας «Top Secret», Θεσσαλονίκη 2004).

Κ. Καρράς: «Νομιμοποιήσατε εποίκους, αυξήστε τους Τουρκοκυπρίους»!

Την 1.1.2008 δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» μια συνέντευξη (προς Κώστα Βενιζέλο) του περιβόητου Κώστα Καρρά συν-ιδρυτή το 1974 μαζί με τον τελευταίο διχοτόμο κυβερνήτη της αποικίας Κύπρου Sir Hugh Foot των λεγόμενων «Φίλων της Κύπρου» (Νichola Bethell), στην οποία υποστήριξε -παραμονές της εκλογής Χριστόφια στη προεδρία- όπως αυξήσουμε το ποσοστό των Τ/κ από το 18% στο 24% με τη νομιμοποίηση παιδιών εποίκων στα κατεχόμενα ως Κυπρίων πολιτών!

Ο Κώστας Καρράς μάς ζήτησε να προβούμε σε... «επίθεση φιλίας προς τους Τ/κ»! Να κάνουμε το παν σε όλα τα επίπεδα να τους προσεγγίσουμε για να καταλάβουμε πώς αισθάνονται...». Ούτε λέξη για τα αισθήματα των 200.000 προσφύγων Ελληνοκυπρίων. Και πώς το εννοούσε; Με τη νομιμοποίηση παιδιών των εποίκων ως Κυπρίων πολιτών! Το θεωρούσε αυτό ως νέα προσέγγιση.

Αυτό δεν το είπε στη συνέντευξη, αλλά το βρήκα σε ένα άρθρο του στα αγγλικά με τίτλο «Cyprus 2008», που γράφτηκε μάλλον τον Δεκέμβριο του 2007, λίγες ημέρες πριν δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Έγραψε (σε μετάφραση) επιγραμματικά: «Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και εδώ όπως και σε άλλα θέματα, ισορρόπηση σεβασμού για παραδοσιακές δημογραφικές αναλογίες, δικαιοσύνη σε δημιουργημένους πληθυσμούς, και σεβασμός σε άτομα που δεν είχαν άλλο σπίτι. Ευτυχώς, η πρώτη στατιστική αμέσως μετά τη βρετανική διακυβέρνηση το 1878 βρήκε τους Τουρκοκυπρίους να ήταν 24,5%. Ίσως έτσι, υπηκοότητα να πρέπει να δοθεί μέχρις αυτό το ποσοστό, σε παιδιά Τούρκων εποίκων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κύπρο. Οι γονείς των να μείνουν ως κάτοικοι δίχως υπηκοότητα, ή να χρηματοδοτηθούν να επιστρέψουν...».

Δηλαδή, ο Κ. Καρράς μάς ζήτησε ξεκάθαρα να αυξήσουμε τον αριθμό των Τ/κ από το 18% στο +24%, όταν οι στατιστικές τότε έλεγαν ότι οι Τ/κ είχαν μείνει μόνο 10% στα κατεχόμενα! Σήμερα βρήκα ότι επανέλαβε τις ίδιες υποδείξεις στο άρθρο του «Cyprus in the world: beyond conflict», που αναρτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2008 στην ιστοσελίδα της «opendemocracy.net» (βλ. σημείωση).

Τα δημοσιεύματα της «Σημερινής»

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Σημερινή ασχολήθηκε με τον κ. Κ. Καρρά σε παλαιότερα δημοσιεύματά της (10 και 11.10.2008) με κύριο άρθρο και ειδήσεις σχετικά με την κάθοδό του στην Κύπρο και τον οργανισμό «CENTER FOR DEMOCRACY AND RECONCILIATION IN SOUTHEAST EUROPE» (δβζ. «Οι αυτόκλητοι παραχαράκτες», θέση εφημερίδας «Σημερινή», Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008, «Γενοκτονία της Μνήμης», Μιχάλη Παπαδόπουλου, «Σημερινή», 10, 11, 12 Οκτωβρίου 2008).

· Σημείωση: Το σχετικό απόσπασμα του άρθρου του κ. Καρρά στα αγγλικά:

«The third issue concerns population. The ratio at independence was 82% Greek to 18% Turkish. Since 1974, Ankara has encouraged large-scale settlement from Anatolia to such a degree that those of Turkish Cypriot origin may now be a minority among those commonly described as Turkish Cypriot. The valid argument that this infringes the fourth Geneva convention is met by pleas for the human rights of settlers' children born and brought up in Cyprus. Here as elsewhere, new approaches are needed which balance respect for traditional demographic ratios (in justice to established populations) with respect for individuals who have had no other home.

»Fortunately, the first census after British rule began in 1878 found Turkish Cypriots to be 24.5%. Perhaps then, citizenship should be given to Turkish settlers' children born and brought up in Cyprus, up to this overall percentage. Their parents might remain in Cyprus as residents but not as citizens, or be subsidised to return».

(https://www.opendemocracy.net/article/globalisation/institutions_government/cyprus).

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος