Σημερινή

Πέμπτη, 18/04/2019
RSS

Το «κοτσιάνι» των Βάσεων θέλουμε!

| Εκτύπωση | 03 Μάρτιος 2019, 18:00 | Του Χρίστου Ρότσα

Αίτημά μας πρέπει να είναι η απόδοση των Βάσεων πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, να αναγνωρισθεί, δηλαδή, από τη Βρετανία η κυπριακή κυριαρχία των Βάσεων και οι Βάσεις να μείνουν και να συνεχίσουν με ενοίκιο πλέον

Ούτε να μείνουν ούτε να φύγουν οι Αγγλικές Βάσεις, την κυριαρχία τους θέλουμε, το κοτσιάνι τους. Μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε τον Άγιο Μαυρίκιο και κάλεσε την Βρετανία να επιστρέψει τα εδάφη που κράτησε στην κυριαρχία του Αγίου Μαυρικίου, οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο τελούν υπό σύγχυση!

Αντί αυτό το θεόσταλτο δώρο να το χρησιμοποιήσουν με φαντασία, το κάθε κόμμα επανέλαβε τις θέσεις του, που προ-υπήρξαν των αποφάσεων της Χάγης, του Βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Brexit. Δηλ. αναμάσησαν θέσεις που δεν έχουν σχέση με το σήμερα!

Οι μεν (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ) είπαν ότι δεν είναι καιρός να διώξουμε τις Βάσεις, οι δε (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κ.λπ.) να φύγουν οι Βάσεις. Οι μεν δεν αντιλήφθηκαν ακόμα ότι οι Άγγλοι είναι σταθερά εναντίον μας και σύμμαχοι των Τούρκων, οι δε, ότι αν φύγουν οι Βάσεις, που δεν θα φύγουν, θα καταλάβουν οι Τούρκοι τη Δεκέλεια και θα διχοτομήσουν τα ελεύθερα εδάφη, αλλά και θα αυξηθεί η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, εκτός και αν κάναμε ευφάνταστες άλλες συμμαχίες που είναι, όμως, πέρα από τις δυνατότητες της σημερινής πολιτικής μας διανόησης, όπως θα έγραφε και ο αγ. Χάρης Φεραίος.

Γι’ αυτό, ας προσγειωθούμε. Το Brexit, αλλά και η απόφαση του δικαστηρίου των Λόρδων και τώρα της Χάγης μάς δίνουν μια μοναδική ευκαιρία, που προσφέρεται κάθε 100 χρόνια στα μικρά, αλλά έξυπνα κράτη να διορθώσουν το παρελθόν τους, που το κουβαλούν βάρος στο παρόν τους. Αίτημά μας πρέπει να είναι η απόδοση των Βάσεων πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, να αναγνωρισθεί, δηλαδή, από τη Βρετανία η κυπριακή κυριαρχία των Βάσεων και οι Βάσεις να μείνουν και να συνεχίσουν με ενοίκιο πλέον. Αυτό πρέπει να είναι ο τωρινός στόχος μας. Τα άλλα, μόνο διαιώνιση της παρούσας κατάστασης θα επιφέρουν, δηλαδή τίποτα. Οι πολιτικοί μας θα καταφέρουν να μην έχει κανένα όφελος για την Κύπρο η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης!

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και πριν από τις δύο πιο πάνω αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων, σε άρθρο μου στον «Φιλελεύθερο», ημερ. 21/9/2017, έγραψα και τα ακόλουθα: «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει μια ευκαιρία για την Κύπρο μοναδική και κυκλώπειας σημασίας. Πολλά που μέχρι τώρα ήταν συμφωνημένα και στερεωμένα παύουν να είναι. Και ό,τι καινούργιο βγει, θα χρειαστεί την ομοφωνία όλων των χωρών της Ένωσης για να γεννηθεί σε έναν καινούργιο κόσμο. Είναι τέτοιες ιστορικές ευκαιρίες που μικρά κράτη ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν για να διορθώσουν λάθη της Ιστορίας που τα ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα και που το παρελθόν, που λίγο επηρέασαν, διαμόρφωσε εν πολλοίς το μέλλον τους, χωρίς τη δική τους ουσιαστική συμβολή. Σήμερα, μας δίδεται μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσουμε το παρελθόν μας.

»Αναφέρομαι στη διεκδίκηση της κυριαρχίας των βρετανικών Βάσεων, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το αντάλλαγμα για να φύγουν οι Άγγλοι από την Κύπρο ήταν να κρατήσουν ως δικές τους δύο Βάσεις και άλλα μικρότερα μέρη της Κύπρου ως δικά τους, όπως το Λονδίνο λ.χ. Αυτή η ετεροβαρής και ταπεινωτική διευθέτηση το 1959 ήταν απότοκο της επικρατούσας τότε περιρρέουσας ατμόσφαιρας και, αν και άδικη και παρανοϊκή (πώς μπορούσε η Βρετανία να έχει κυρίαρχο έδαφος στην Κύπρο;!), έγινε αποδεκτή και επισημοποιήθηκε με τις συμφωνίες που εγέννησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μισό αιώνα και βάλε μετά, είναι εντελώς διαφορετική. Αυτήν τη διαφορετικότητα θέλω και υποστηρίζω να δράξουμε και να εκμεταλλευτούμε, για να πάρουμε τώρα πίσω αυτό που δικαιούμασταν τότε, το 1959».

Σήμερα δεν έχουμε δικαιολογία. Σήμερα μπορούμε να πετύχουμε αυτό που δεν καταφέραμε τότε. Όχι, όμως, με τα μυαλά που πάμε, ωσάν να μην άλλαξε τίποτα!

Άλλαξαν πολλά, οι πολιτικοί μας δεν τα βλέπουν!