Σημερινή

Τρίτη, 23/04/2019
RSS

ΓεΣΥ: Αγωνιώδες μήνυμα σε γιατρούς και πολίτες

| Εκτύπωση | 03 Μάρτιος 2019, 18:00 | Του Ξενή Ξενοφώντος

Καλούμε τους πολίτες σε αφύπνιση και εγρήγορση για να πετύχει το ΓεΣΥ, το οποίο χρειάζεται την οικονομική συνεισφορά όλων. Μόνο με τη λειτουργία του ΓεΣΥ θα αποτρέψουμε τη μετατροπή της κοινωνίας μας σε ζούγκλα τριτοκοσμικής χώρας και, παράλληλα, θα επιτελέσουμε ως κράτος τις συμβατικές μας υποχρεώσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Mε τον ερχομό του Μάρτη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πορεία του Γενικού Σχεδίου Υγείας, καθώς την 1η του μήνα ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής των εισφορών για εφαρμογή του Σχεδίου. Ταυτόχρονα, κορυφώνεται η ενορχηστρωμένη επίθεση των γνωστών κύκλων που φανερά ή καμουφλαρισμένα ναρκοθετούν την πορεία του ΓεΣΥ, θέτοντας τα προσωπικά τους συμφέροντα υπεράνω της υγείας των πολιτών. Πρώτο βιολί η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ΠΙΣ, η οποία χρησιμοποιεί γκαιμπελικές μεθόδους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για τις πραγματικές της θέσεις και προθέσεις έναντι του Σχεδίου. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ δηλώνει ότι «παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υπηρεσιών υγείας με ποιότητα και ασφάλεια για κάθε ασθενή και σε μια ριζική μεταρρύθμιση που θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα υγείας που με κόπο τόσο χρόνια έχουμε κατακτήσει».

Αλήθεια, για ποια «ποιότητα υπηρεσιών και ποια υψηλά επίπεδα υγείας» μιλά ο ΠΙΣ; Μήπως οι ηγέτες του ΠΙΣ ζουν σε άλλο πλανήτη και δεν βλέπουν την αποσύνθεση του δημόσιου τομέα της υγείας; Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι ηγέτες του ΠΙΣ με τη μέχρι τώρα στάση τους ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την τσέπη τους και πολύ λιγότερο για την υγεία των μη προνομιούχων συμπολιτών μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ηγεσία του ΠΙΣ, συναισθανόμενη την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια Υγεία, θα αναθεωρήσει την όλη στάση της έναντι του ΓεΣΥ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για έμπρακτη στήριξη του Σχεδίου. Επιτέλους ας αντιληφθούν οι ηγήτορες και τα μέλη του ΠΙΣ ότι, χωρίς ΓεΣΥ, θα συνεχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να χρυσοπληρώσουν τους ιδιώτες γιατρούς.

Απευθυνόμενοι στους πολίτες, τους καλούμε να κλείσουν τα αφτιά τους στις Σειρήνες του αποπροσανατολισμού και της κινδυνολογίας όσων αντιμάχονται το ΓεΣΥ, συνειδητοποιώντας ότι:

1 Ο ασθενής δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες όταν θα φτάσει στην τρίτη ηλικία, κατά την οποία θα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

2 Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν όσους υποφέρουν από σπάνια νοσήματα ή σοβαρές ασθένειες. Ή, στις περιπτώσεις που καλύπτουν, τα νοσήλια είναι απαγορευτικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

3 Κάποιες επιχειρήσεις που προσφέρουν καλό σχέδιο περίθαλψης μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσουν, αφήνοντας ανασφάλιστους τους εργαζόμενούς τους που θα χάνουν την εργασία τους.

4 Δεν είναι λίγες οι φορές που ασφαλιστικές εταιρείες κατέρρευσαν αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους ασφαλισμένους τους.

5 Το ΓεΣΥ είναι καθολικό και αλληλέγγυο σύστημα, καλύπτοντας και τους φτωχούς και τους συνταξιούχους και τους άνεργους και τους φοιτητές και τους στρατιώτες και τους πολύτεκνους και όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, από τη γέννηση μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Έχοντας αυτά κατά νουν, καλούμε τους πολίτες σε αφύπνιση και εγρήγορση για να πετύχει το ΓεΣΥ, το οποίο χρειάζεται την οικονομική συνεισφορά όλων. Μόνο με τη λειτουργία του ΓεΣΥ θα αποτρέψουμε τη μετατροπή της κοινωνίας μας σε ζούγκλα τριτοκοσμικής χώρας και παράλληλα θα επιτελέσουμε ως κράτος τις συμβατικές μας υποχρεώσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος