Σημερινή

Δευτέρα, 27/05/2019
RSS

Η κατάσταση σχετικά με το Brexit

| Εκτύπωση | 10 Φεβρουάριος 2019, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Το θέμα του Brexit, το οποίο εμφανίστηκε απρόσμενα μετά το δημοψήφισμα του David Cameron και το οποίο δίχασε και διχάζει τον βρετανικό λαό, βρίσκεται πάντοτε σε εξέλιξη, χωρίς να είναι κανένας σίγουρος πού θα καταλήξει τελικά.

Μετά από διάφορες περιπέτειες η κ. May έφθασε σε συμφωνία με την ΕΕ γι’ αυτό το θέμα. Η συμφωνία όμως αυτή δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων και δίχασε τον λαό, αλλά και το ίδιο της το κόμμα. Η κ. May, τελικά, προς το παρόν, κατόρθωσε να επιζήσει, και στις 29 Ιανουαρίου 2019, με μια μικρή πλειοψηφία των βουλευτών, κατόρθωσε να επικυρώσει μια τροποποίηση στη Συμφωνία μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ. Με αυτήν την τροποποίηση οι βουλευτές εξουσιοδοτούν την κ. May να επαναδιαπραγματευτεί πρόνοιες της Συμφωνίας με την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της πρόνοιας για την ιρλανδική μεθόριο, το περίφημο Backs-top, που απερρίφθη από τους αντιπροσώπους του Ulster. Βεβαίως, άλλα θέλει το ΗΒ και άλλα θέλει η ΕΕ. Οι 27 χώρες της ΕΕ επέδειξαν στο θέμα του Brexit μια εκπληκτική ομοφωνία και απορρίπτουν το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με το Λονδίνο.

Το Brexit έχει καταντήσει μια ατέλειωτη ιστορία και κανένας δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει. Όπως έχει συμφωνηθεί, το ΗΒ πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Αυτό δεν φαίνεται να είναι κατορθωτό. Οι Βρετανοί θα ήθελαν μια παράταση, δεν φαίνεται, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι θα συγκατατεθούν.

Το ΗΒ πιστεύει ότι, αν δουν οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει φόβος να γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία, ίσως να υποχωρήσουν σε μερικές από τις αξιώσεις του. Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Teresa May αργοπορεί, ώστε να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις από τη «συμφωνία του διαζυγίου» (βλ. Philippe Bernard, et Cecile Ducourtieux, «Brexit: chantage au “no deal” entre l’UE et Londres», Le Monde, 1 Φεβρουαρίου 2019, σελ. 4). Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικίνδυνο πόκερ για δυνατά νεύρα και αναμένουμε (Βλ. «Brexit: Les dangers du poker Menteur» Le Monde, 1 Φεβρουαρίου, 2019, κύριο άρθρο, σελ. 26).

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων