Σημερινή

Παρασκευή, 24/05/2019
RSS

Η νίκη του Jair Bolsonaro στη Βραζιλία

| Εκτύπωση | 13 Ιανουάριος 2019, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Η Ευρώπη και ο κόσμος από χρόνια παρουσιάζουν μιαν αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς. Ο κυριότερος λόγος είναι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις χώρες, η αύξηση της διαφθοράς, οι πολιτικές της λιτότητας και του Κράτους-Λεβιάθαν και άλλα πολλά. Έτσι έχουμε τη Marine Le Pen στη Γαλλία από χρόνια και τελευταία τον Viktor Orban στην Ουγγαρία, τα καθεστώτα της Πολωνίας και της Ρουμανίας και, βεβαίως, τον Benjamin Netanyahu στο Ισραήλ.

Στη Βραζιλία, στις προεδρικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου 2018 εξελέγη Πρόεδρος ο Jair Bolsonaro της άκρας δεξιάς, επικρατώντας του Κόμματος των Εργατών που ήταν στην εξουσία για 13 χρόνια. Ο Bolsonaro υπεσχέθη με την εκλογή του στον κόσμο «να τον απελευθερώσει από τον Σοσιαλισμό» και από τη διαφθορά. Οι αντίπαλοί του κατηγορούνταν για διαφθορά και ο κύριος αντιπρόσωπός τους, ο Luiz Inacio Lula da Silva, γνωστός ως «Lula», είναι στη φυλακή κατηγορούμενος για διαφθορά.

Ο κόσμος έχει κουραστεί από το τεράστιο Κράτος, τον προστατευτισμό, την κυριαρχία του Κράτους, τη γραφειοκρατία, τη δύναμη της κυβερνητικής μηχανής και των εκπροσώπων της, για να μην αναφέρει κάποιος την αποπνικτική φορολογία. Στη Γαλλία, τα «κίτρινα γιλέκα», που άρχισαν διαμαρτυρόμενοι εναντίον της αύξησης των καυσίμων, κατέληξαν σε μια διαμαρτυρία εναντίον της αβάσταχτης φορολογίας και των διαφόρων ενεργειών του κράτους.

Ο Bolsonaro πήρε την εξουσία την 1η Ιανουαρίου 2019 ενώπιον ενός πλήθους επευφημούντων οπαδών που τον αποκαλούσαν «μύθο». Μιλώντας στους οπαδούς του ο ηγέτης της άκρας δεξιάς υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από τις «ολέθριες ιδεολογίες», οι οποίες «καταστρέφουν τις οικογένειες», όπως τον μαρξισμό, που υπάρχει ακόμα και στα σχολικά βιβλία (βλ. Claire Gatinois, “Jair Bolsonaro salue un Bresil “libre de socialisme”», Le Monde, 3 Ιανουαρίου 2019, σελ. 3). Τελειώνοντας την ομιλία του ο Bolsonaro αναφώνησε ότι η βραζιλιάνικη σημαία ουδέποτε θα είναι κόκκινη (υπονοώντας τους κομμουνιστές).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή εγκαθίδρυσης του Bolsonaro, αλλά διαβεβαίωσε τον Βραζιλιάνο νέο Πρόεδρο ότι «οι ΗΠΑ είναι μαζί του».

Αντιλαμβάνεται κάποιος τη διαφθορά και τις δυσκολίες που είχε ο λαός της Βραζιλίας κάτω από το προηγούμενο σοσιαλιστικό καθεστώς. Είναι φυσικό, μετά από 13 χρόνια, ο λαός να θέλει μιαν αλλαγή και με ενθουσιασμό υποδέχθηκε αυτήν την αλλαγή στο πρόσωπο του Bolsonaro. Από την άλλη μεριά, βέβαια, η πολιτική του νέου καθεστώτος δεν πρέπει να φτάσει στο άλλο άκρο, αλλά σε μια μέση κατάσταση, που θα βοηθά την πρόοδο της χώρας και, βέβαια, δεν πρέπει να μιμηθεί το προηγούμενο καθεστώς. Ο νέος Πρόεδρος, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα μεταβεί και θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos στις 22-25 Ιανουαρίου 2019, όπου η οικονομική και πολιτική Elite του κόσμου είναι παρούσα. Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της μεγάλης αυτής χώρας, που είναι η Βραζιλία.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ