Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Οι προκλήσεις για την Ε.Ε. το 2019

| Εκτύπωση | 13 Ιανουάριος 2019, 18:00 | Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

BREXIT, ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

Το 2019 σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες προκλήσεις, εν μέσω μάλιστα μιας εκλογικής διαδικασίας και πλήρωσης κορυφαίων θέσεων, που θα οριοθετήσουν το μέλλον της για την επόμενη πενταετία. Το πλέον σημαντικό ζήτημα, το οποίο καλείται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει, είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ, παράλληλα, σημαντικό ορόσημο για το 2019 αποτελούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Οι εξελίξεις για το Brexit αναμένεται να είναι ραγδαίες, ειδικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου να ψηφίσει ή να καταψηφίσει τη Συμφωνία των όρων αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμφωνήθηκε μεταξύ της βρετανικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου. Σε περίπτωση καταψήφισης της Συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, τότε η όλη διαδικασία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, αφού, σε τέτοια περίπτωση, παραμένουν ανοιχτά πολλά σενάρια, όπως, για παράδειγμα, της εξόδου χωρίς συμφωνία ή ακόμη και της πραγματοποίησης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά το σημαντικό ορόσημο των Ευρωεκλογών και της πλήρωσης σημαντικών θέσεων στην ηγετική πυραμίδα της Ένωσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτά θα πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της ευρύτερες συζήτησης που αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την άνοδο εθνικιστικών κινημάτων αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στις πολιτικές που ακολουθεί η Ένωση, μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και ευρωπαϊκού νότου. Πρωτίστως, σημαντικές αυτές καθαυτές είναι οι διαδικασίες για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί το μόνο δημοκρατικά εκλελεγμένο από τον λαό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτίμηση είναι ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα κερδίσουν τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα, ως διαφαίνεται, μια άνοδος ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, που ενδεχομένως να επηρεάζει κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου την ψήφιση νομοθεσιών.

Τονίζεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πλέον έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί για πρώτη φόρα να πληρώσει εντός του ίδιου έτους, πέραν των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μείζονα ζητήματα την κατάληξη σε μια ηγετική πυραμίδα που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά και της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης, την ίδια στιγμή που υπάρχουν χώρες-κλειδιά που αντιμετωπίζουν έντονη εσωτερική αντιπολίτευση σε σχέση με τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση. Σε όλες τις περιπτώσεις, στόχος όλων στην Ένωση παραμένει η αναβάθμισή της, μέσα από τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής που να αφουγκράζεται καλύτερα τις κοινωνίες των πολιτών της Ένωσης.

ΔΡ ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law - International Law and Human Rights (Kent),
Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας