Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Προσοχή από χίμαιρες

| Εκτύπωση | 06 Ιανουάριος 2019, 18:04 | Με τον Γιαννάκη Ομήρου

Η υποτιθέμενη ρήξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και η επένδυση σε αυτή την πεπλανημένη υπόθεση «βλάπτει σοβαρά» την εθνική στρατηγική

Όσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, για σύγκρουση του Τραμπ με την Τουρκία του Ερντογάν, προφανώς τώρα θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί την πλάνη τους. Όχι βέβαια από την λάθος εκτίμηση για τα όσα είχαν διαδραματιστεί στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας (S400, F35, Αμερικανός πάστορας, σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας) αλλά γιατί παραγνώρισαν ασυλλόγιστα το αδυσώπητο και διαχρονικό αξίωμα στις διεθνείς σχέσεις. Το αξίωμα των συμφερόντων. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο γεωστρατηγικό οικόπεδο και μια μεγάλη αγορά. Κανένας απρόβλεπτος Τραμπ δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτά τα μεγέθη.

Οι χιλιοπροδομένοι Κούρδοι πληρώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο αυτή την αμείλικτη αληθή αποτύπωση των αδίστακτων γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων.

Χωρίς αναστολές και ηθικούς δισταγμούς, ο Τραμπ τους εγκατέλειψε στη Συρία στο έλεος της πολεμικής μηχανής του Ερντογάν. Εννέα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία και τη θυσία χιλιάδων νεκρών του κουρδικού κινήματος κατά του ισλαμικού κράτους, οι ΗΠΑ αφήνουν απελπιστικά μόνους, τους Κούρδους μαχητές. Και Ρωσία, Ιράν και Τουρκία παραμένουν οι κερδισμένοι της εννιάχρονης αιματοχυσίας στη Συρία.

Το Δίδαγμα. Χίμαιρες, αυταπάτες και ευσεβοποθισμοί είναι ανεπίτρεπτοι στην εκτίμηση των γεωπολιτικών δεδομένων, συμφερόντων και ισορροπιών. Στην εξωτερική πολιτική το τίμημα είναι βαρύτατο όταν γίνονται αυτού του είδους οι επιπόλαιες εκτιμήσεις.

Η υποτιθέμενη ρήξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και το κυριότερο, η επένδυση σε αυτή την πεπλανημένη υπόθεση από την Κύπρο και Ελλάδα, «βλάπτει σοβαρά» την εθνική στρατηγική. Όσο γρηγορότερα κατανοήσουμε αυτή την αλήθεια, τόσο γρηγορότερα θα διαμορφώσουμε στρατηγικές, που θα στηρίζονται στην ψυχρή πραγματικότητα και όχι σε χίμαιρες.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Λ. ΟΜΗΡΟΥ
Τέως Προέδρος Βουλής των Αντιπροσώπων