Σημερινή

Τετάρτη, 27/03/2019
RSS

Η ΑΤΗΚ να παραμείνει εύρωστος οργανισμός δημοσίου δικαίου

| Εκτύπωση | 05 Δεκέμβριος 2018, 12:00 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

Η Κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία καλούνται να πάρουν γενναίες αποφάσεις και, με πρώτιστο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, να ενδυναμώσουν την ΑΤΗΚ. Με τους άριστους και τίμιους στο τιμόνι και μοναδικά όπλα την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, μακριά από οποιεσδήποτε τοξικές εξαρτήσεις, η ΑΤΗΚ μπορεί να θαυματουργήσει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας το όραμά του για το νέο μοντέλο οικονομίας σε χαιρετισμό του στην 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, αναφέρθηκε σε 14 σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Η ΣΕΚ συμφωνεί, ως προς τη φιλοσοφία, με τις πλείστες μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες του Προέδρου με αιχμή το ΓεΣΥ και τον συγχαίρει για την αταλάντευτη στάση του για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως ομόφωνα έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης - κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ωστόσο, η ΣΕΚ έχει έντονες ενστάσεις όσον αφορά την πρόθεση του Προέδρου για αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ [CYTA]), με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή.

Θεωρούμε ότι η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ είναι λανθασμένη ενέργεια, η οποία αντιβαίνει των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της. Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι η ΑΤΗΚ θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια του κράτους και να εκσυγχρονισθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον οξύ ανταγωνισμό και τις προκλήσεις της νέας εποχής, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα. Η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με επικοινωνιακούς κολοσσούς είναι εφικτή και δεν προϋποθέτει διαφοροποίηση του νομικού καθεστώτος της ΑΤΗΚ. Οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να κάνει τον επιχειρηματία, ισχυριζόμενοι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτών οδηγεί σε υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Ουδέν αναληθέστερον.

Eίναι ηλίου φαεινότερον ότι κύριο μέλημά τους είναι το εύκολο κέρδος, αγνοώντας το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. Αυτό το θλιβερό σκηνικό το ζήσαμε τραυματικά με την ασυδοσία των τραπεζιτών που, χάριν των κερδοσκοπικών τους επιδιώξεων, συνέβαλαν καταλυτικά, χωρίς ίχνος αιδούς, στην καταστροφή της οικονομίας, εξαθλιώνοντας χιλιάδες νοικοκυριά. Το βιώσαμε πρόσφατα μετά το αιφνίδιο κλείσιμο της αερoπορικής εταιρείας COBALT, με αρνητικότατες επιπτώσεις για την κοινωνία. Αισθανόμαστε καθημερινά τον εφιάλτη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας εκεί που επικρατούν ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια.

Τούτη την ώρα που η οικονομία, ύστερα από επτά πέτρινα χρόνια, ξεφεύγει από την πορεία τής ανάκαμψης και εισέρχεται στη φάση της ανάπτυξης, η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με ειλικρίνεια σε κοινωνικό διάλογο, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του δημόσιου πλαισίου λειτουργίας της ΑΤΗΚ, ώστε ο οργανισμός να παραμείνει πανίσχυρος και κερδοφόρος. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ρόλος της αντιπολίτευσης και δη της μείζονος είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Αντί να καταριέται δογματικά τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές της Κυβέρνησης, ας πείσει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και όχι με πολιτικούς αφορισμούς για την ανάγκη στήριξης της ΑΤΗΚ ως κρατικού οργανισμού που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Αλίμονό μας, αν η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία ξεπουλήσει ή εκχωρήσει τον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα των τηλεπικοινωνιών στους ιδιώτες.

Η Κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία καλούνται να πάρουν γενναίες αποφάσεις και, με πρώτιστο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, να ενδυναμώσουν την ΑΤΗΚ. Με τους άριστους και τίμιους στο τιμόνι και μοναδικά όπλα την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, μακριά από οποιεσδήποτε τοξικές εξαρτήσεις, η ΑΤΗΚ μπορεί να θαυματουργήσει. Διαθέτει άριστες υποδομές και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα συνεχίσει να προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στον τόπο. Με τα κέρδη της, τα οποία εξακολουθούν να είναι σημαντικά, μπορεί να στηρίξει πολλαπλώς την κοινωνία για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το απέδειξε, άλλωστε, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν στη δύσκολη ώρα χρησιμοποιήθηκαν πόροι του προσωπικού της ΑΤΗΚ και άλλων ημικρατικών οργανισμών για να αποτραπούν δυσμενέστερες εξελίξεις για τον τόπο. Η κοινωνία των πολιτών, από την πλευρά της, καλείται να επαγρυπνεί στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να κρατηθούν αλώβητες η ΑΤΗΚ, αλλά και η ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσουν προς το μέλλον ισχυρές, αποδοτικές και εύρωστες, στηρίζοντας το κοινωνικό κράτος και το εθνικό συμφέρον.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Αρχισυντάκτης «Εργατικής Φωνής»