Σημερινή

Τετάρτη, 27/03/2019
RSS

Η συναίνεση του Ν. Παπαδόπουλου σε οικονομικά μέτρα

| Εκτύπωση | 05 Δεκέμβριος 2018, 12:00 | Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν αποσύρθηκε και δεν εγκατέλειψε την πολιτική αρένα στα χέρια της κυβερνητικής πλευράς και του κυβερνητικού κόμματος. Αντίθετα, θεώρησε ότι είναι εφικτό να προωθήσει διάφορα μέτρα του δικού του προεκλογικού προγράμματος μέσα από συναινετικές αποφάσεις, με αντάλλαγμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2019

Αν «η πολιτική είναι η τέχνη επιδίωξης του εφικτού», τότε μπορούμε να αποφανθούμε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος παράγει εξαιρετική πολιτική αυτήν την περίοδο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος «απέτυχε» να πείσει τον Κύπριο ψηφοφόρο να του αναθέσει την εντολή για προεδρική θητεία το 2018. Έτσι, δεν μπορεί να εφαρμόσει τη δική του πολιτική και την πολιτική τού ΔΗΚΟ στο εθνικό θέμα και στην εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν αποσύρθηκε και δεν εγκατέλειψε την πολιτική αρένα στα χέρια της κυβερνητικής πλευράς και του κυβερνητικού κόμματος. Αντίθετα, θεώρησε ότι είναι εφικτό να προωθήσει διάφορα μέτρα του δικού του προεκλογικού προγράμματος μέσα από συναινετικές αποφάσεις, με αντάλλαγμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2019. Έτσι φρόντισε να έχει συνεννοήσεις με τον ΠτΔ και τον ΔΗΣΥ, που τους χωρίζει χάος στο εθνικό θέμα, και να καταλήξει με αυτούς σε μερικά, μικρά, έστω, μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης και των δυσπραγούντων συμπολιτών μας.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι και μερικοί που έχουν ως κύριο μέλημά τους την υπόσκαψή του, αντί να δουν τα θετικά αυτής της συναινετικής προσπάθειας, άρχισαν να πιπιλίζουν τη συνεργασία δήθεν του Νικόλα με τον Αβέρωφ και την πολιτική επαναπροσέγγισή τους για μοίρασμα της εξουσίας. Τα ίδια έλεγαν και στο παρελθόν, όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος σήκωνε το βάρος της στήριξης διαφόρων κυβερνητικών μέτρων και νομοσχεδίων, που όλοι αναγνώρισαν ότι ήταν αναγκαία η έγκρισή τους για το συμφέρον της Κύπρου και της οικονομίας της.

Κάποιοι είχαν την πολυτέλεια να λαϊκίζουν, επειδή γνώριζαν ότι η ψήφος τους δεν θα διαφοροποιούσε το αποτέλεσμα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όμως, κατανοούσε ότι η ψήφος του ΔΗΚΟ ήταν σημαντική ή για την στήριξη μιας επιβαλλόμενης οικονομικής πολιτικής για το καλό της Κύπρου και του λαού ή για την υπόσκαψη αυτής της πολιτικής με την καταψήφισή της. Και, όπως αποδείχτηκε, το ΔΗΚΟ χρησιμοποιούσε ορθά και συναινετικά τη δύναμη της ψήφου των βουλευτών του και όχι λαϊκίστικα και καταστροφικά.

Και, όμως, πολλοί τον κατηγορούσαν, ότι έκαμνε συμφωνίες με τον Αβέρωφ. Είναι και αυτό κατανοητό, επειδή τα κόμματα έχουν δώσει στον λαό την εντύπωση ότι πίσω από κάθε ενέργειά τους βρίσκεται η διαπλοκή. Όμως, ο Νικόλας και το ΔΗΚΟ απέδειξαν ότι «πολιτική είναι τέχνη του εφικτού», ενεργώντας με τον ορθό τρόπο για το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της.

Φυσικά, εμείς που τον ψηφίσαμε για την ορθή πολιτική του στο εθνικό θέμα, επικροτούμε τη συναινετική πολιτική του στον οικονομικό τομέα και στη συνεργασία του και τη στήριξη οικονομικών μέτρων για το καλό του λαού, έστω κι αν αυτά τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η Κυβέρνηση. Και δεν θεωρούμε ότι έτσι ο Νικόλας συνεργάζεται με τον Αβέρωφ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι η πολιτική του στο εθνικό θέμα είναι ορθή, και στην οικονομία και την ανάπτυξη είναι υπεύθυνη και συναινετική. Δεν διστάζει να αναλάβει το βάρος και το πολιτικό κόστος μιας ορθής πολιτικής. Για τούτο έχει κερδίσει την εκτίμηση όσων βλέπουν τις εξελίξεις με ανοικτό πνεύμα και όχι με παρωπίδες ή με άλλα κίνητρα.