Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Κίνδυνος αποικιοποίησης Ανατολικής Μεσογείου και Αιγαίου

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:05 | Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ ΠΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΔΑΥΛΙΣΟΥΝ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Την ώρα που το γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο, με υπόκρουση τις πολεμικές ιαχές της Τουρκίας, με την ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ και αντιΝΟΤΑΜ από Αθήνα και Άγκυρα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η Κύπρος μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά κρέμεται από μια κλωστή, με κίνδυνο να μετατραπεί ξανά, άθελά της ή παρασυρόμενη, σε θέατρο πολέμου, προκειμένου οι ισχυροί να την «θυσιάσουν» εκ νέου για τα δικά τους συμφέροντα. Γεωπολιτικά, οικονομικά και Θεός οίδεν τι πολεμικά παίγνια ετοιμάζουν στη γειτονιά μας.

Ακούγοντας τις αντιπαραθέσεις, τα πολιτικά καμώματα και τις διασταυρούμενες κατηγορίες από τα αντίπαλα κομματικά στρατόπεδα σε Κύπρο και Ελλάδα, έρχονται στον νουν οι συγκλονιστικοί στίχοι του Μεγάλου μας Κύπριου ποιητή, Μιχάλη Πασιαρδή, που έγραψε το 1974 λίγο μετά την τραγωδία της Κύπρου:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μας πουλήσατε.
Το ’χετε ξανακάνει χρόνια πριν σ' άλλους αιώνες,
όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες.
Κι όμως ζήσαμε. Κι αντέξαμε σκλαβιές και κούρσα,
τα φέραμε δεξιά με την αναβροχιά και την ακρίδα.

Είμαστε Έλληνες. Δεν καρτερούμε τίποτα,
τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους
το αίμα πότισε τη γη
κι αλυσοδέσανε βαριά τον Πενταδάκτυλο.

Είμαστε Έλληνες. Δεν καρτερούμε τίποτα,
απ’ την Αθήνα τίποτα. Είμαστε Έλληνες
Έλληνες του πικρού καιρού
και της Απελπισίας.

Στην καρδιά του πελάγου
στον σταυρό του ορίζοντα
κραυγή κι οιμωγή η πατρίδα μου.

Αγρυπνούμε σ’ αυτήν τη γωνιά, στ’ άκρο πέλαγο
στη μικρή μας πατρίδα επάνω. Η φωνή μας - αιώνες
παλιοί που δεν χάθηκαν. Τα όνειρά μας - αιώνες
που θα ’ρθουν.

Αγρυπνούμε σ’ αυτήν τη γωνιά και μαχόμαστε.

Η ελπίδα ακονιέται στην πίστη».

Τα κοιτάσματα και οι ενδοΝΑΤΟϊκοί ανταγωνισμοί

Σίγουρα η ελπίδα ακονιέται στην πίστη… Μέχρι πότε, όμως, θα αγρυπνούμε και θα μαχόμαστε, όταν οι ηγέτες τραβούν ο ένας προς την Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση; Nα διαγκωνίζονται ποιος είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλο, χωρίς να τολμούν να γυρίσουν να δουν τον «σάκο» που κουβαλούν πίσω τους με άτακτες υποχωρήσεις. Με βήματα που από θαρραλέα έγιναν ολισθηρά και επικίνδυνα; Με οσφυοκαμψίες και δουλικές υποκλίσεις και τρέχα γύρευε σε ξένες πρεσβείες;

Πώς να πιστέψουμε τα μεγαλόστομα «δεν θα απεμπολήσομεν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα …» (όταν ο Έλληνας ΥΠΑΜ, Π. Καμμένος, διαμοίραζε προς τέρψιν των πολέμαρχων Αμερικανών, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έδινε -ως να ήταν δικά του φιλέτα- γην ελληνικήν για να φιλοξενούνται και άλλες στρατιωτικές Βάσεις στο έδαφος της αποκαμωμένης από τα εθνοκτόνα μνημόνια Ελλάδας; «Λάρισα θέλετε; Πάρτε. Αλεξανδρούπολη ζητάτε; Δική σας και αυτή. Σούδα και άλλα νησιά, βραχονησίδες και βάλε, δικά σας και αυτά…». Και από κάτω ο Ύπατος των σύγχρονων Πραιτωριανών Τζέφρι Πάιατ (πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) να χαμογελά ικανοποιημένος. Δεν θα χρειαστεί στην «Ψωροκώσταινα» ένα δεύτερο Μαϊντάν, όπως έγινε στην Ουκρανία, με πληρωμένους και κατ’ επάγγελμα διαδηλωτές και διοριζόμενους από την κάθε αθυρόστομη Νούλαντ, πρωθυπουργούς.

Άλλωστε, η Ελλάδα από τα μνημόνια και εντεύθεν έγινε ντε φάκτο προτεκτοράτο των «πιστωτών» και τα δίνει όλα, προκειμένου να είναι αρεστοί και καλοδεχούμενοι οι αριστεροί ηγέτες της στην ελίτ του Ιμπεριαλισμού.

Όπως και η Κύπρος, κατά εκεί οδεύει. Τα παραμύθια που λένε σε Αθήνα και Λευκωσία, πως βγαίνουμε στις αγορές και έρχονται ξένοι επενδυτές, δεν δίνουν ψωμί να φάνε οι νηστικοί. Δεν παρηγορούν τους ανέργους.

Ψεύτικες ελπίδες και νανούρισμα των πειναλέων και οι μεγαλεπήβολες γεωτρήσεις - εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, που εδώ και 17 χρόνια ακούμε μόνο πανηγυρισμούς και δεν λένε να ξεκινήσουν. Γιατί άραγε;

Είναι τόσο βαθιά τα κοιτάσματα ή μήπως είναι πολύ πιο βαθιές οι ενδοΝΑΤΟϊκές ίντριγκες και οι ανταγωνισμοί για την αποικιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου με τη σφραγίδα της Αστερόεσσας;

Η Τουρκία απειλεί θεούς και δαίμονες, λέγοντας πως «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ τής ανήκουν. Η Ελλάδα απαντά με την πρόθεση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο, ενώ εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο η διαφορά Ελλάδας - Τουρκίας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας τους. Δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, με στρατηγική θέση στη Βορειοτλαντική αυτή Συμμαχία και δεν έχουν λύσει τα προβλήματά τους, γιατί, όπως αποδεικνύεται, οι στρατηγικοί τους εταίροι τούς προτιμούν διχασμένους και ετοιμοπόλεμους για να εδραιώνουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο άσχετος Αλέξης Τσίπρας

Το ερώτημα πόσο γνωρίζει στις λεπτομέρειές του το κυπριακό πρόβλημα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μου το απάντησε, πριν από λίγο καιρό, φίλος δημοσιογράφος, συντοπίτης του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Ελάχιστα και επιδερμικά. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να απορούσε μόλις ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα και να δήλωνε εκείνο το αμίμητο: «δεν σοβαρολογείς», όταν του αναφέρθηκε πως οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο αποτελούν το 80% του πληθυσμού;

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη της 3ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, η οποία διεξήχθη στην Αθήνα, δήλωνε με στόμφο:

«Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων» .

Ωραία όλα αυτά. Ελέγχει, μήπως, τους υπουργούς του, τι κάνει ποιος και πώς με τις ενέργειες ή μυστικές διαβουλεύσεις του με τρίτες χώρες και ότι ενδέχεται να εμπλέξει τη χώρα σε περιπέτειες; Και καλά, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος, που ακόμα αιμορραγεί από τη διαίρεση του νησιού με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ποιοι και γιατί θέλουν να την εμπλέξουν; Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει γνώσιν, άραγε, τι γίνεται στα παρασκήνια και ποια μηνύματα δίνουμε προς τον καραδοκούντα αιμοβόρο Τούρκο κατακτητή με όλες αυτές τις πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, ενόψει μάλιστα και της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών;

Η Κύπρος βρίσκεται ξανά στη διελκυστίνδα ξένων δυνάμεων, οι οποίες είναι ηλίου φαεινότερον πως επιδιώκουν να υποδαυλίσουν κρίσεις και εκρηκτικές καταστάσεις, προκειμένου να επωφεληθούν από μία σύρραξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Ο Ισραήλ «φλερτάρει» με την Κύπρο έχοντας κατά νουν τα δικά του γεωστρατηγικά συμφέροντα. Ως ο ταραχοποιός «σερίφης» των ΗΠΑ στην περιοχή, φαίνεται να υποδαυλίζει και να ενθαρρύνει την κόντρα Τουρκίας - Ελλάδας.

Έτοιμος, ασφαλώς, όταν σημάνει κόκκινο ο συναγερμός, θα αποχωρήσει, όπως κάνει συνήθως, αφήνοντας τους άλλους να σκοτωθούν και να προετοιμαστεί το έδαφος για την πλήρη αποικιοποίηση Αιγαίου - Κύπρου - Ανατολικής Μεσογείου από το ΝΑΤΟ. Και η Τουρκία είναι ασφαλώς στο στόχαστρό τους, προωθώντας, ωστόσο, τα δικά της επεκτατικά σχέδια. Τις πλείστες φορές, σε διπλό ταμπλό. Με το ένα πόδι στην Ανατολή και με το άλλο στη Δύση. Πολλά και διάφορα τα ύπουλα σενάρια σε βάρος των λαών της περιοχής.

Πού, όμως, θα παιχθεί το θέατρο πολέμου; Ποιοι θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα και τον φόρο αίματος, όταν τα επί χάρτου σενάρια πολέμου του ΝΑΤΟ αρχίσουν να εκτελούνται επί σκηνής;

Οι ηγέτες μας, ας ξυπνήσουν επιτέλους και να πάψουν να παραπλανούν τον λαό με πανηγυρικά αφηγήματα. Να κάτσουν κάτω όλοι μαζί και να βρουν την κοινή συνισταμένη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μακριά από στημένες παγίδες των ξένων που επιβουλεύονται τον τόπο μας.

Οι καβγάδες για την ΔΔΟ, και αν θα είναι χαλαρή ή συγκεντρωτική, είναι η «φόλα» που έριξαν οι ξένοι για νέο γύρο διχασμού. Λαός διχασμένος, πάντα νικημένος.
Το ζητούμενο είναι η όποια λύση να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Ε/κ και Τ/κ και κανενός τρίτου. Γιατί, μετά δεν θα υπάρχει χώρος μέσα στα ερείπια να τσακώνονται για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.