Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

Η κατάσταση του κόσμου σήμερα

| Εκτύπωση | 07 Οκτώβριος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Κάθε χρόνο στην αρχή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προσφωνεί τον Οργανισμό. Ο κ. Antonio Gutteres έδωσε τη φετινή του προσφώνηση στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα είναι μια περίληψη της κατάστασης του κόσμου, πολύ χρήσιμη για οποιονδήποτε.

Οι διαπιστώσεις του κ. Antonio Gutteres είναι γενικά ορθές. Αποκαλεί την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμον, ως μια «trust deficit disorder» («μια διαταραχή ελλείμματος εμπιστοσύνης»). Πράγματι, αν κοιτάξουμε και τις εθνικές μας κοινωνίες, θα δούμε ότι υπάρχει και μεταξύ των μελών τους ένα παντελές έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Οι παραδοσιακές αξίες έχουν ξεχασθεί. Όπως συμβαίνει στις εθνικές κοινότητες, αυτό συμβαίνει και μεταξύ των Κρατών. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των Κρατών συνεχίζονται απρόσκοπτοι. Μπορεί κατά τα 73 χρόνια που έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος να αποφύγαμε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατάσταση, όμως, καθίσταται καθημερινά ακόμη πιο επικίνδυνη.

Η διαμάχη στη Συρία συνεχίζεται, το Ιράν με τη Ρωσία υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ εναντίον των Δυτικών Δυνάμεων και των Αραβικών Δυνάμεων του Κόλπου. Το θέμα της αποπυρηνικοποίησης δεν φαίνεται να προοδεύει με την αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας παραμένει στάσιμη προς το παρόν. Το ενθαρρυντικό είναι η προσέγγιση μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας.

Τα συμφέροντα των Δυνάμεων διατηρούν τον κ. Ερντογάν στην εξουσία προς το παρόν, ενώ ο νέος ψυχρός πόλεμος αναγκάζει το ΝΑΤΟ να θωπεύει παλιές κομμουνιστικές χώρες ή μέρος κομμουνιστικών χωρών των Βαλκανίων, όπως η ΠΓΔΜ και η Αλβανία. Ο νέος ψυχρός πόλεμος, επίσης, καθώς και η υπεροψία του και ο δονκιχωτισμός του κάνουν τον κ. Ερντογάν να πιστεύει ότι η χώρα του είναι υπερδύναμη.

Η κλιματολογική αλλαγή και η αντιμετώπισή της είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο.

Για τους σκοπούς της βιώσιμης ανάπτυξης, η καταπολέμηση της φτώχιας και η εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών στον Πλανήτη είναι κάτι που προσπαθούμε πάντα. Το ίδιο και η ισότητα των φύλων. Εκείνο που θα ’θελα να επαναλάβω είναι η διαπίστωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με το έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διεθνή πολιτική και να το μεταφέρω στις εθνικές κοινωνίες, όπου η κατάσταση είναι χειρότερη. Εκείνα που συμβαίνουν π.χ. σήμερα στη χώρα μας είναι πρωτοφανή. Πόλεμος μεταξύ διαφόρων στρωμάτων της κοινωνίας, εγκληματικότητα, απαγωγές ανηλίκων, κατάσταση ανεξέλεγκτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι εθνικές κοινωνίες οδηγούν στη διεθνή αναρχία και αντίστροφα.

Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο σημείο που βλέπουμε εμείς στη μικρή μας χώρα, που συνεχώς ταλαιπωρείται από τα συμφέροντα των Δυνάμεων και ουδέποτε βρίσκουμε δικαίωση. Όταν δε έρχεται κάποιος και σου λέει καθαρά ότι εγώ θα κάμω αυτό που θέλω και δεν με ενδιαφέρει στην ουσία αν έχω δίκαιο ή όχι, τι μπορείς να κάμεις; Πώς θα απαντήσεις στο σύστημα για να βρεις το δίκαιό σου;

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και
Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των
Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA) -
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ