Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Η πτώση του Συνεργατισμού και το αξιακό μας σύστημα

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:05 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΣΠΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΝ ΕΜΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΗΜΕΤΕΡΩΝ

Η επάνοδος στην καθημερινή ρουτίνα, μετά τη θερινή ραστώνη, μας βρήκε και πάλι ενώπιον ανεπιθύμητου πολιτικού τοπίου, το οποίο διανθίζεται με τα όσα ανεπιθύμητα συμβαίνουν στον χώρο της Παιδείας και τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Παράλληλα, βλέπουμε δειλά - δειλά να ξεπροβάλλουν στον φθινοπωρινό ορίζοντα οι πολέμιοι του Γενικού Συστήματος Υγείας, τα πυρά των οποίων θα πυκνώνουν, ενόσω αδειάζει η χρονική κλεψύδρα υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το Συνεργατικό Κίνημα, ιστορίας ενός και πλέον αιώνα, κατέρρευσε υπό το ασήκωτο βάρος των ανομιών των εκάστοτε αξιωματούχων του, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων ενεργούσαν ως υποτακτικοί κομματικών παραγόντων. Τα ισχυρά Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ελέγχονταν έμμεσα από τα κόμματα που τα χρησιμοποιούσαν για εξυπηρέτηση ημετέρων.

Ο ισχυρισμός που ακούσθηκε πρόσφατα στην ερευνητική επιτροπή για εξέταση του συνεργατικού σκανδάλου, ότι για την κατάρρευση φταίει ο κοινωνικός ρόλος του Συνεργατισμού, μόνον σαν κακόγουστο ανέκδοτο ηχεί. Αναμφίβολα, τα πρωταρχικά πραγματικά αίτια της κατάρρευσης είναι:

1. Η διαχρονική ελλιπής εποπτεία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων εκ μέρους της ανώτατης συνεργατικής Αρχής.

2. Η διαχρονική αμαρτωλή σχέση των κομμάτων και του πολιτικο-οικονομικού συστήματος με την ηγεσία του Συνεργατισμού.

Αυτή η κατάσταση βόλευε όλους, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα σαθρό πλαίσιο λειτουργίας με συμπτώματα διαφθοράς και διαπλοκής με προδιαγεγραμμένη πορεία. Τραγικό αποτέλεσμα, η ιστορική πορεία κοινωνικής προσφοράς στον τόπο ενός και πλέον αιώνα, να φθάσει μοιραία στο τέλος της.

Το τραγικό τέλος

Την περασμένη εβδομάδα, η σύγχρονη πορεία της Κύπρου, που ήταν ταυτισμένη με το όραμα «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ», ολοκλήρωσε οδυνηρά τον κύκλο της.

Αναντίλεκτα, το τελευταίο καρφί που μπήκε τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, στο φέρετρο του Συνεργατισμού, δεν σηματοδοτεί απλώς την κηδεία ενός τραπεζικού ιδρύματος, αλλά αποτελεί προσβολή στις ακατάλυτες αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Δυστυχώς, στις μέρες μας αυτές οι αρχές καταπατώνται βάναυσα, κυρίως από αυτούς που ετάχθησαν να τις φυλάττουν, να τις καλλιεργούν και να τις προάγουν προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κομματικούς και πολιτειακούς άρχοντες, οι οποίοι στον βωμό της ημετεροκρατίας και της κομματοκρατίας συνέβαλαν καθοριστικά στην τραπεζική κατάρρευση και στην οικονομική χρεοκοπία του τόπου, που αναπόφευκτα έσυρε εκατοντάδες νοικοκυριά στη φτωχοποίηση και χιλιάδες νέους και νέες στην ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο.

Είναι βέβαιον, ότι τα σκάνδαλα δεν έχουν τελειωμό στη χώρα της «Μπανανίας», που μόνον κατ’ επίφασιν ονομάζεται ευρωπαϊκή. Το μαχαίρι της τιμωρίας των ενόχων της οικονομικής τραγωδίας ουδέποτε έχει αγγίξει το κόκκαλο. Επτά χρόνια από τη δημοσιονομική - τραπεζική κατάρρευση οι ένοχοι και συνένοχοι όχι μόνον κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξοργίζουν τους πολίτες με την προκλητική στάση τους.

Οι καιροί ου μενετοί. Το κράτος χρήζει επειγόντως ριζικής μεταρρύθμισης ή, καλύτερα, επανίδρυσης. Eπειγόντως, τίθεται επί τάπητος η ανάγκη εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής και εδραίωσης συνθηκών αξιοκρατίας, ισοπολιτείας και χρηστής διοίκησης, αξιοποιώντας τους άριστους στις θέσεις κλειδιά της δημόσιας ζωής. Πιστεύουμε βαθύτατα πως ήλθε ή ώρα συγκροτημένης αντίδρασης ενάντια στη φαυλοκρατία και στον εκφυλισμό του κοινωνικοοικονομικού μας πολιτισμού, που με τόσο κόπο και αιματηρές θυσίες δημιούργησαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Τώρα είναι ή ώρα αναστήλωσης του αξιακού μας συστήματος, που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο, στο οποίο θα πρυτανεύσουν ξανά οι αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και γενικότερα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτή θα είναι και η καλύτερη μνημόνευση των πρωτεργατών του συνεργατικού κινήματος και των μετέπειτα άξιων συνεχιστών τους.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
in.el.politsmou@gmail.com
Δημοσιογράφος