Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Άρση του εμπάργκο ή της αδικίας;

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Του Κυριάκου Γρ. Σαββίδη

Η απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου να άρει την πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να παγώσει την πώληση των F35 προς την Τουρκία, αν και δεν είναι ευκαταφρόνητη, εντούτοις δεν είναι ικανοποιητική! Δεν είναι ριζοσπαστική ως προς τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, τη στιγμή που η κατοχή συνεχίζεται και το λεγόμενο ψευδοκράτος από μέρα σε μέρα εδραιώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού!

Τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας αλληλοσυγκρούονται στο ουσιώδες τους μέρος και εν πολλοίς παραμένουν ευχολόγια. Ξεκινήσαμε με την περιφρούρηση του Ενιαίου Κράτους με τον ΟΥ ΘΑΝΤ το 1965 και φθάσαμε -με την ανάξια ηγεσία μας- στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δηλαδή στην πλατφόρμα της ισοπέδωσης των πάντων με τη χρήση πλίνθων και κεράμων ατάκτως ερριμμένων για το κλείσιμο του χάσκοντος χάους του Κυπριακού, που άλλους ευχαριστεί και άλλους δυσανασχετεί ή ανησυχεί η ύπαρξή του, ανάλογα, βέβαια, με τα συμφέροντά τους!

Οι κομπασμοί του Προέδρου Αναστασιάδη και της περί αυτόν ευγλώττου συνοδοιπορίας ότι μόνον η παρούσα Κυβέρνηση εξανάγκασε τον Ερντογάν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητεί θέμα κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων μόνο θυμηδία προκαλεί για τους ειδήμονες της τουρκικής νοοτροπίας. Η Τουρκία δεν ήλθε για να φύγει, αλλά για να… φυγαδεύσει άλλους που είναι ριζωμένοι εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και που με τον διαρκή αγώνα και τις θυσίες τους θεμελίωσαν τη ζωή τους, θυσίες από τις οποίες εκπορεύεται ζωή όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Η αμερικάνικη πολιτική επί του Κυπριακού υπήρξε λανθασμένη και ιδιαίτερα καταστροφική επί Κίσινγκερ. Περί τούτου δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Υπάρχει, αντίθετα, υπεύθυνη ομολογία από τον εκπρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όταν επισκεπτόταν επίσημα την ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ έγινε σε βάρος της Κύπρου με συνενοχή της Αμερικής .

Η θέση του Γερμανού Κλαούζεβιτζ, «ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής δι’ άλλων μέσων», φαίνεται να είναι επαληθεύσιμη και στην περίπτωσή μας. Η Τουρκία δεν πρόκειται να σοβαρευτεί και να λογικευτεί, αν δεν νιώσει ότι η παρουσία της στην Κύπρο είναι επισφαλής! Μόνο με την παρουσία μιας ελληνικής μεραρχίας, πλήρως εξοπλισμένης και στα τρία όπλα, μπορεί να τρέψει εις φυγήν την Τουρκία.

Αν πράγματι η Αμερική συνειδητοποίησε την αδικία, οφείλει με τον 6ο αμερικανικό στόλο να θωρακίσει την κάθοδο ελληνικού στρατού στην Κύπρο, όπως έπραξε και επί Γεωργίου Παπαντρέου το 1964! Μόνον έτσι θα αρθεί η αδικία και θα αποφευχθεί η διχοτόμηση, η διπλή ένωση και θα αποκεφαλισθεί αποτελεσματικά και τελειωτικά η Λερναία Ύδρα της Διζωνικής, που μόνον ολοκληρωτική καταστροφή στο διάβα του χρόνου θα μας φέρει. Ας αφυπνισθούμε Ελλάς και Κύπρος από τον λήθαργο και ας συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με θυσίες θα κερδίσουμε την απελευθέρωσή μας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΡ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Δικηγόρος, φιλόλογος