Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Η επανάληψη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Ιάκωβο Αριστείδου

Δεν διαφωνώ με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των ενδοκυπριακών συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Τώρα, γιατί σταμάτησαν τότε, είναι άλλο θέμα, που πρέπει να απαντηθεί. Αλλά κι αν ξαναρχίσουν, να μην έχουν την ίδια κατάληξη; Είμαστε τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να έχουμε αποτελέσματα; Νομίζω όχι.

Εκτός αν αναμένουμε ότι η διεθνής θέση της Τουρκίας είναι τέτοια, που θα την αναγκάσει να κάμει στροφή και να δεχθεί τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένα επεμβατικά δικαιώματα, όπως η πλειοψηφία των Ε/Κ θα δεχόταν. Αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει τώρα να απασχολήσουν όλους και προπαντός την Κυβέρνηση και τα κόμματα.

Εκείνο που ανησυχεί είναι από τη μια η αδιαλλαξία της Τουρκίας κι από την άλλη η δική μας έλλειψη προετοιμασίας να δοκιμάσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Το θέμα που εγείρεται είναι τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Είχα άλλοτε αναλύσει σε σειρά άρθρων την έννοια της λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο (ΔΔΟ). Από την ανάλυση φαίνεται ότι υπάρχει μορφή λύσης που ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις μας. Το θέμα αυτό θα πρέπει πρώτα να περάσει από το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί πια να βαδίζουμε στο κενό. Μια τέτοια λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή κι από τους Τ/Κυπρίους.

Πώς τώρα θα πρέπει να εργαστούμε για την προώθησή της; Προφανώς ουδεμία άλλη Δύναμη (ΟΗΕ, Ε.Ε.) μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία την αποδοχή της. Αυτό απέδειξαν οι για πολλές δεκαετίες διαπραγματεύσεις. Πέραν της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που σκοπό θα έχουν την απόδειξη ότι το σχέδιο είναι ορθό και δίκαιο και θα είναι προς το συμφέρον όλων (Ε/Κ και Τ/Κ, Ε.Ε. και της ειρήνης στην περιοχή), θα πρέπει να εργαστούμε όλοι να βρούμε τρόπους να επηρεάσουμε την Τουρκία κι όσους μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ασφαλώς η εκάστοτε διεθνής πολιτική συγκυρία θα μπορούσε να βοηθήσει προς τούτο, κάτι που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε.

Νομίζω ότι θα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί εκείνη η παλιά Επιτροπή Στρατηγικών Μελετών από ειδικούς απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις για συνεχή μελέτη της κατάστασης και υποβολή εισηγήσεων περί του πρακτέου τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς το Εθνικό Συμβούλιο. Πέραν της ανάλυσης των τρεχόντων γεγονότων και των πιθανών επιπτώσεών τους στο Κυπριακό, η Επιτροπή θα πρέπει να προβαίνει σε εισηγήσεις για τη στάση μας σε σχέση με διάφορα θέματα σε μια προσπάθεια «σπασίματος» του αδιεξόδου.

Θα φέρω ένα παράδειγμα εν προκειμένω. Για καιρό τώρα, πέραν της εισβολής και κατοχής, προστέθηκε και επικρέμαται η τουρκική απειλή γύρω από τα θέματα της Κυπριακής ΑΟΖ. Εάν πράγματι οι προοπτικές για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι εκεί και το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι πραγματικό κι εάν η Τουρκία προβαίνει στις σχετικές ενέργειες κι απειλές όχι για σκοπούς τακτικής, αλλά διότι πράγματι την ενδιαφέρει το φυσικό μας αέριο, γιατί κι εμείς να μην το εκμεταλλευτούμε για την επίλυση του Κυπριακού;

Τούτο είναι ίσως ένα καλό ατού που έχουμε στα χέρια μας και χρειάζεται να μελετηθεί σε βάθος από την πιο πάνω Επιτροπή. Ασφαλώς οι Τ/κ θα ωφεληθούν, όπως όλοι οι Κύπριοι, από τα έσοδα από το φυσικό αέριο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Όμως κι η ίδια η Τουρκία θα ωφεληθεί. Η διάθεση του φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να γίνει μέσω Τουρκίας, πράγμα που θα είχε τεράστια οφέλη για την οικονομία της.

Ένα άλλο θέμα εξίσου σοβαρό, που θα πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή, είναι και η στάση των Τ/κ στο θέμα της ΔΔΟ και η «πίεση» που θα μπορούσαν να ασκήσουν προς την Τουρκία. Έχω πει κι άλλοτε πόση μεγάλη σημασία έχουν οι καλές σχέσεις και διαθέσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι αποτελούν μόνον το 18% του πληθυσμού και την τυχόν ανασφάλειά τους, προχώρησε στην εισβολή, υλοποιώντας έτσι τις επεκτατικές της βλέψεις.

Από πολλά περιστατικά συνάγεται ότι οι Τ/κ δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την κατάσταση αυτή. Είναι καιρός να αναλύσουμε πιο συστηματικά τις διαθέσεις των συμπατριωτών μας Τ/κ και να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας για την κατάστασή τους. Μπορεί να συνέβησαν διάφορες προστριβές μεταξύ μας. Εξωτερικοί παράγοντες επηρέασαν αρνητικά τις σχέσεις μας. Όμως η Κύπρος, η κοινή πατρίδα, μας ενώνει.

Η Κύπρος, που σύμφωνα με τον Αποικιακό Επιθεωρητή της Απογραφής Πληθυσμού και Γεωργίας του 1946 αποτελούσε χωρίς αμφιβολία μια ενιαία μονάδα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, δεν μπορούσε να μοιραστεί στα δύο με μιαν αυθαίρετη γραμμή χωρίς σοβαρότατες άμεσες απώλειες, καθώς και δυσμενείς επιπτώσεις πάνω στις δυνατότητες ανάπτυξης των δύο μερών.

Η κατάληψη κι ο έλεγχος ενός τόσο μεγάλου μέρους του κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα δημιούργησε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση για τους Ε/κ, αλλά και τους Τ/κ. Θέλω να πιστεύω ότι όσοι συνέπραξαν στη σύνταξη του λεγόμενου «Γλωσσαρίου» είχαν καλό σκοπό. Απλώς, υπερέβησαν τα όρια!

ΔΡ ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Πρώην Υπουργός,
πρώην Γενικός Διευθυντής Γραφείου Προγραμματισμού
www.iacovosaristidou.com