Σημερινή

Δευτέρα, 17/06/2019
RSS

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Η ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Trump έφερε ορισμένες αμφιβολίες επίσης σε ορισμένα θέματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο κ. Τrump είναι υπέρμαχος του δόγματος «America First» και αυτό σε ορισμένους τομείς οδηγεί στην πίστη μερικών για μια πολιτική απομονωτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ένας από τους τομείς που επηρεάζεται είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ. Όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο για να αντιμετωπίσει την «απειλή» που παρουσίαζε η Σοβιετική Ένωση και οι σύμμαχοί της που συνασπίσθηκαν αργότερα στη Συμφωνία της Βαρσοβίας. Ακολούθησε ο ψυχρός πόλεμος και το ΝΑΤΟ είχε τη χρησιμότητά του. Μετά την πτώση όμως του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989 και την επακολουθήσασα διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και των κουμμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, για μια εποχή θεωρήθηκε από πολλούς ότι η σημασία του ΝΑΤΟ είχε σμικρυνθεί και για άλλους ότι ακόμα δεν ήταν απαραίτητο. Η μετέπειτα εμφάνιση όμως του κ. Πούτιν και της πολιτικής του για αποκατάσταση της δύναμης της Ρωσίας, πράγμα το οποίο μέχρι τώρα δείχνει να πέτυχε, οδήγησε μερικούς στο να αλλάξουν τη γνώμη τους σχετικά με το ΝΑΤΟ και την ανάγκη διατήρησής του όπως προηγουμένως.

Οι ΗΠΑ είναι βέβαια η χώρα που στηρίζει το ΝΑΤΟ και εξοδεύει τα περισσότερα για την ύπαρξή του. Στην καλοκαιρινή του επίσκεψη στην Ευρώπη ο κ. Trump έκανε δηλώσεις «απαξιωτικές» για το ΝΑΤΟ και τη σημασία του. Επίσης συναντήθηκε με τον κ. Πούτιν στο Ελσίνκι και από πολλά αμερικάνικα γεράκια εκφράσθηκε η γνώμη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν πολύ «υποχωρητικός» απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του.

Πολλοί Ευρωπαίοι λάτρεις του ΝΑΤΟ και βέβαια της αμερικανικής εισφοράς σ’ αυτό, διαμαρτυρήθηκαν και διαμαρτύρονται για τη στάση του κ. Trump απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην συμμαχία (βλ. Amy Pope, “Switching on the Trump filter”, The World Today, Αύγουστος και Σεπτέμβριος 2018, σελ. 30-31).

Υπήρξε επίσης το θέμα της κατάληψης της Κριμαίας από τη Ρωσία, η διαμάχη με την Ουκρανία, ο πόλεμος της Συρίας κ.λπ. Κυρίως όμως η υποπτευόμενη ανάμειξη του κ. Πούτιν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η φημολογούμενη υποστήριξη προς το κ. Trump εναντίον της Hillary Clinton. Όλα αυτά και πολλά άλλα συνηγορούν, για τους θιασώτες του ΝΑΤΟ, στη διατήρηση της διαμάχης με τη Ρωσία και επίσης στη διατήρηση ενός ισχυρού ΝΑΤΟ.

Μέλη του Κογκρέσου, και από τα δυο μεγάλα κόμματα, όπως είναι γνωστό, καθώς και μέλη προσκείμενα προς την Κυβέρνηση δεν συμφωνούν με τις ιδέες του κ. Trump σχετικά με το ΝΑΤΟ. Από την άλλη μεριά ο κ. Trump είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έχει σαν πολιτική του την υποστήριξη των αμερικανικών συμφερόντων όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται. Και εκείνο που φαίνεται να αντιλαμβάνεται είναι ότι οι Ευρωπαίοι και οι σύμμαχοί του πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στο ταμείο της συμμαχίας απ’ ό,τι προσφέρουν μέχρι σήμερα. Δείγμα αυτού είναι και οι δασμοί που επέβαλε στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβος που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και το μέλλον θα μας δείξει την εξέλιξή της.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ