Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Για εξήντα σεντ;

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:02 | Με τον Πέτρο Ασσιώτη

Μας θλίβει που για 60 σεντ διαφορά το λίτρο από τα καύσιμα με προδιαγραφές στις ελεύθερες περιοχές, καθημερινώς οι συμπατριώτες μας σχηματίζουν ουρές στα οδοφράγματα για φτηνά μεν, αλλά κακής ποιότητας καύσιμα, από τους Τούρκους. Σε σταθμούς χτισμένους παράνομα σε κλεμμένες περιουσίες δικές μας

Μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ήταν μέγα σφάλμα του Ελληνισμού της Κύπρου να συναινέσει στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 23 Απρίλιου 2003. Βέβαια, το θέμα ήταν προσυμφωνημένο στις διαπραγματεύσεις από παλαιότερα, απλώς ωρίμασε ο χρόνος με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες ημέρες πριν, στις 16 Απριλίου, στη Στοά του Αττάλου, από τον τότε Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Με το άνοιγμά τους στην ουσία εξελίχθηκαν σε συνοριακά σημεία, με παρουσίαση ταυτότητας ή διαβατηρίου για να μεταβείς στην κατεχόμενη γη μας. Ταυτόχρονα εξοικείωσαν μια μερίδα του κόσμου με την κατοχή.

Η εξοικείωση με την κατοχή διαγράφει από τη μνήμη ότι αυτό που λέγεται νεκρή ζώνη είναι η γραμμή αντιπαράταξης της Εθνικής Φρουράς με τον Αττίλα. Και αν οι Τούρκοι σταμάτησαν να πυροβολούν και να σκοτώνουν όποιον πηγαίνει να μαζέψει σαλιγκάρια, και αν έγιναν σύνορα τα οδοφράγματα, απλώς ο Αττίλας είναι πάντα σε επιθετική διάταξη.

Μας θλίβει που για 60 σεντ διαφορά το λίτρο από τα καύσιμα με προδιαγραφές στις ελεύθερες περιοχές, καθημερινώς οι συμπατριώτες μας σχηματίζουν ουρές στα οδοφράγματα για φτηνά μεν, αλλά κακής ποιότητας καύσιμα, από τους Τούρκους. Σε σταθμούς χτισμένους παράνομα σε κλεμμένες περιουσίες δικές μας.

Βέβαια, όσα γλιτώσουν τώρα, με τα 60 σεντ, θα τα πληρώσουν στους μηχανικούς αργότερα, λόγω των εκτός προδιαγραφών καυσίμων. Ήδη έχουν εμφανιστεί σε συνεργεία τα πρώτα κρούσματα βλαβών από εκτός προδιαγραφών καύσιμα.

Αν ρωτήσεις όλους αυτούς γιατί βοηθούν οικονομικά τον εχθρό τους, θα σου βρούνε χίλιες δυο δικαιολογίες στην προσπάθειά τους, ίσως, να πείσουν και τον εαυτό τους ότι δεν κάνουν κακό στον τόπο τους. Πέραν των καθημερινών ημερών, δεν σεβάστηκαν ούτε την 11η Αυγούστου, μέρα που σκότωσε ο Αττίλας τον Ισαάκ Ισαάκ, ούτε ακόμα την 14ην και 15ην Αυγούστου, μέρες της δεύτερης παράνομης εισβολής. Ειδικά εκείνες τις μέρες, ακόμα μεγαλύτερες ουρές αυτοκινήτων στα οδοφράγματα για τα 60 σεντ.

Βέβαια και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε νοιάζεται αν χάνει εισοδήματα από δασμούς από τις πωλήσεις καυσίμων στα κατεχόμενα ή αν αυτό εξευτελίζει τους πολίτες της στους Τούρκους. Δεν σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση, μειώνοντας έστω και προσωρινά τις τιμές των καυσίμων από τη μείωση των υπέρογκων δασμών που επιβάλλει σε αυτά; Κάτι πήγε να κάνει για να σταματήσει το φαινόμενο αρχικά η Υπηρεσία Τελωνείων, αλλά τους είπαν να κάτσουν φρόνιμα. Φαίνεται πως η εξοικείωση με την κατοχή θα προχωρήσει ακόμα ένα σκαλοπάτι πάρα πέρα, είτε με την ευλογία είτε με την αδράνειά της.

Εσύ, συμπατριώτη, που πας για φτηνά καύσιμα στον εχθρό της χώρας σου, έχεις ακούσει κανέναν Ισραηλινό να περάσει στην αντίπερα όχθη για να αγοράσει φτηνά πράγματα από τους Παλαιστινίους που τους έχει για εχθρό του; Άσχετα αν εκεί ο καταπατητής είναι ο Ισραηλινός.

Εσύ, συμπατριώτη, που για 60 σεντ το βρίσκεις σωστό να βοηθάς οικονομικά τον Τούρκο που κατέχει σχεδόν τη μισή μας πατρίδα και εποφθαλμιά την υπόλοιπη;

Εσύ, συμπατριώτη, που πας για φτηνά καύσιμα, ξέρεις πως στο τέλος της ημέρας χάνεις κάθε ίχνος αξιοπρέπειας στα μάτια του Τούρκου; Το δε βράδυ, που μετρά την είσπραξη, γελά εις βάρος όλων μας; Ξέρεις ότι γι’ αυτά τα γέρημα τα 60 σεντ μάς καταγράφουν οι υπηρεσίες των ξένων πρεσβειών όλους σαν αναξιοπρεπή λαό; Και υπολογίζουν πως οποιαδήποτε λύση τουρκικών προδιαγραφών μάς σερβίρουν, θα την δεχτούμε, λόγω του ότι χάνουμε για 60 σεντ την αξιοπρέπειά μας;

Τελικά, συμπατριώτη, μόνον 60 σεντ αξίζει η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, οι γείτονές σου και ο τόπος σου;

ΠΕΤΡΟΣ ΑΣΣΙΩΤΗΣ
Πρόεδρος Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας