Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και οι επιπτώσεις

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Όπως είναι γνωστό, η σημερινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι σε κακά χάλια και η τουρκική λίρα έχει φθάσει σε υποτίμηση πέραν του 40% απέναντι του δολαρίου.

Η κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας προεκλήθη επίσης από τη διαμάχη μεταξύ του κυρίου Ερντογάν και του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος, ως αντίποινα απέναντι στην Τουρκία που κατακρατεί τον Αμερικανό Πάστορα Brunson, επέβαλε δασμούς σε εισαγωγές χάλυβος και αλουμινίου από την Τουρκία. Αυτό γονάτισε ακόμη περισσότερο την τουρκική οικονομία.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία επηρέασε λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Αργεντινή, όπου επενδυτές αποσύρουν τα λεφτά τους από αυτές τις χώρες.

Οπωσδήποτε θα επηρεάσει την τουρκική πολιτική στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία, όμως, έχει πάντοτε μια σταθερή πολιτική εναντίον των Κούρδων.

Με άλλα λόγια, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, ο κύριος Ερντογάν, παρόλους τους «παλληκαρισμούς» του, θα αναγκαστεί, αν θέλει να επιζήσει, «να βάλει νερό στο κρασί του» και να έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση με αυτές τις δύο Μεγάλες Δυνάμεις. Μέχρι τώρα προσπαθούσε και προσπαθεί να παίξει τη μία υπερδύναμη εναντίον της άλλης. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να το συνεχίσει επί μακρόν. Αν θέλει να επιζήσει, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πολιτικές αυτών των δύο χωρών και να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως να είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην ακμή της.

Από την άλλη μεριά, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκμεταλλευτεί τις αντιπαλότητες σε διάφορα θέματα μεταξύ του κυρίου Τραμπ και της Ένωσης.

Από την πλευρά τους, όμως, ο Κύπριος και ο Ελλαδίτης θα διερωτηθούν ποια θα είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία απέναντι στα γεγονότα στις χώρες μας.

Πιστεύω ότι, προς το παρόν, ο κύριος Ερντογάν θα είναι λιγότερο διαλλακτικός στα θέματα του κυπριακού ζητήματος και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, απ’ ό,τι θα είναι απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως να πιστεύει ότι το κυπριακό «πακέτο» και το ελλαδικό «πακέτο» μπορεί, και όπως είναι η σημερινή κατάσταση της Τουρκίας, να τα διαχειριστεί σύμφωνα με την πολιτική του και τουλάχιστον με όχι πολλές υποχωρήσεις ή και υποχωρήσεις, που θα δικαιολογούσε η σημερινή άσχημη κατάσταση της χώρας του.

Από την άλλη μεριά και οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι γείτονές του έχουν «μπουχτίσει» με τον εξτρεμισμό του κυρίου Ερντογάν και τον Δον-Κιχωτισμό του σε ορισμένα θέματα και κάποιος μπορεί να σκεφτεί πόσο ακόμα αυτή η διακυβέρνηση θα συνεχιστεί στην Τουρκία. Η κατάσταση στη χώρα είναι άθλια και οικονομικά και κοινωνικά και βέβαια αυτό αντανακλάται και στα κατεχόμενα. Είμαστε στην αρχή των αντιδράσεων και βέβαια πρέπει να αναμένει κάποιος να δει τι θα απογίνουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.