Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

Πρωταγωνιστές για λάθος λόγους

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:03 | Με τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη

ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΠΙΘΑΝΕΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Ενώ στον διεθνή Τύπο το όνομα της Κύπρου συνεχίζει να πρωταγωνιστεί για όλους τους λάθος λόγους, στον εγχώριο Τύπο οι ειδήσεις που αναφέρονται σε εμπλοκή της χώρας μας σε υποθέσεις «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» κρύβονται στα μονόστηλα των εφημερίδων και κυρίως αποφεύγεται η οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση επί του θέματος.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι ΗΠΑ φαίνεται να βάζουν πίεση στη Λευκωσία, για να αποκαταστήσει την εικόνα της ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού κέντρου μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες. Χωρίς υπερβολή, η Κύπρος φαίνεται να βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη μέγγενη των ταραγμένων διμερών σχέσεων και στην αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, ειδικά μετά τις πληροφορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Μόλις πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Ρώσο ολιγάρχη με κυπριακό διαβατήριο, Όλεγκ Ντεριπάσκα, που συνδέεται με τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, εταιρεία που ανήκει στον Μάναφορτ και στη σύζυγό του έλαβε το 2010 από τον Ρώσο ολιγάρχη δάνειο ύψους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, όπως έγραψε η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, ο Ρώσος υποστήριξε οικονομικά τον Μάναφορτ με αντάλλαγμα την προώθηση των ουκρανικών συμφερόντων, από το 2005.

Το όνομα Ντεριπάσκα, όπως και του μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου, Βίκτορ Βέξελμπεργκ, είναι στη «μαύρη λίστα» που διαμόρφωσε το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για την εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές και στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα 210 επιφανών Ρώσων, μεταξύ των οποίων και του Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τον διεθνή Τύπο συνεχίζουν όμως να απασχολούν και άλλες περιπτώσεις Ρώσων «ολιγαρχών» που συνδέονται με την Κύπρο. Μπορεί τα ονόματά τους να μην μπήκαν ακόμη στην αμερικανική «μαύρη λίστα», η οποία κατά διαστήματα επικαιροποιείται, έχουν όμως δημιουργήσει υποψίες και ερωτηματικά, στα οποία εμπλέκεται η χώρα μας. Mία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Αλεξάντερ Σιούκιν, το όνομα του οποίου απασχόλησε διαδοχικά δημοσιεύματα στον διεθνή και κυπριακό Τύπο, σε σχέση με υπόθεση μεταβίβασης τεράστιων ποσών από τη Ρωσία προς το Ηνωμένο Βασίλειο με ενδιάμεσο σταθμό offshore εταιρείες στην Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι οι Αρχές διαβεβαιώνουν πως λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν πιθανές ύποπτες επιχειρηματικές συναλλαγές και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εντούτοις στο εξωτερικό η Κύπρος συνεχίζει να προσδιορίζεται ως «πλυντήριο» σε διάφορα δημοσιεύματα και αναφορές. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί παρά να τίθεται το ερώτημα αν έχουν γίνει μάθημα τα παθήματα του οδυνηρού, πολύ πρόσφατου παρελθόντος και πόσο ζημιώνει την Κύπρο να συντηρείται η εικόνα ενός «πλυντηρίου βρόμικου χρήματος».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Οικονομολόγος