Σημερινή

Κυριακή, 17/02/2019
RSS

Τα βήματα που οδηγούν σε καινοτόμο επιτυχία

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Με τον Νίκο Σύκα

Η καινοτομία αναγνωρίζεται ως πηγή δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος - ανοίγει νέες αγορές, καθοδηγεί την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση και υποκινεί τους εργαζομένους, αιχμαλωτίζει την προσοχή των πελατών. Ο δυναμισμός μιας οικονομίας είναι ο συνδυασμός των εδραιωμένων δυνάμεων και δυνατοτήτων πίσω από την καινοτομία: η δύναμη που υποκινεί την αλλαγή, το ταλέντο για την υλοποίησή της και η δεκτικότητα σε νέα πράγματα, καθώς και οι διευκολυντικοί θεσμοί που τα καθιστούν δυνατά.

Πώς όμως ριζώνει κανείς την καινοτομία βαθιά σε έναν οργανισμό, ούτως ώστε η δημιουργικότητα να καταστεί μέρος του DNA του; Τα κυριότερα βήματα που οδηγούν στη βελτίωση της απόδοσης της καινοτομίας συνοψίζονται πιο κάτω:

1. Η διατύπωση των σωστών ερωτημάτων. Να κάνετε μια διαφορετική και ενδεχομένως καλύτερη ερώτηση. Ή, όπως ο Αϊνστάιν λέγεται πως είπε, «αν είχα μια ώρα να σώσω τον κόσμο, θα περνούσα 59 λεπτά προσδιορίζοντας το πρόβλημα και ένα λεπτό για να βρω τη λύση». Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες ξοδεύουν 60 λεπτά να λύνουν προβλήματα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

2. Η αποτελεσματική διαφοροποίηση. Να καθορίσετε τι κάνει την εταιρεία σας μοναδική και να εστιάσετε εκεί. Με άλλα λόγια, «καινοτομείτε εκεί που διαφοροποιείστε».

3. Η βάση ικανοτήτων και το σύστημα διαχείρισης ικανοτήτων της εταιρείας.

4. Το σύστημα χρηματοδότησης.

5. Τα κίνητρα και η επικοινωνία.

6. Η οργανωσιακή κουλτούρα: η προθυμία ανάληψης κινδύνων και η προθυμία για καινοτομία ή αλλαγή.

7. Η προσαρμογή στις ανάγκες των πελατών.

8. Η ταχύτητα (ο χρόνος μέχρι την αγορά) και το κόστος (μπορούν να αναπτυχθούν νέα προϊόντα με χαμηλότερο κόστος);

9. Η δημιουργική ποικιλομορφία. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι οι υψηλότερης αξίας λύσεις συνήθως δεν προέρχονται από ανθρώπους κομμένους και ραμμένους από το ίδιο ύφασμα, αλλά μάλλον όταν οι άνθρωποι διαφορετικής ειδικότητας συγκεντρώνουν αποκλίνουσες απόψεις.

10. Η συνεργασία τμημάτων/μονάδων. Κατάργηση φραγμών μέσα στον οργανισμό, διαλειτουργική επικοινωνία, διαλειτουργική εργασία.

11. Η ευλύγιστη οργανωσιακή δομή, η ελαστικότητα.

12. Η συστηματική μέθοδος διάγνωσης προβλημάτων και αναγνώρισης ευκαιριών.

13. Οι μέθοδοι ενίσχυσης της παραγωγής ιδεών.

14. Ο συγχρονισμός, ο αντίκτυπος. Καινοτομία που δεν έχει απήχηση δεν είναι καν καινοτομία.

15. Διαφορετικές εταιρείες, κατηγορίες προϊόντων και επιχειρηματικές στρατηγικές χρειάζονται διαφορετικές τεχνικές διαχείρισης της καινοτομίας.

Τα πιο πάνω εργαλεία ισχύουν για κάθε επιχείρηση. Αλλαγή πρόκειται να συμβεί, είτε μας αρέσει είτε όχι. Με την αξιοποίηση της καινοτομίας αποτελεσματικά, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η αλλαγή είναι ευεργετική.

Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, να παρέχουμε περισσότερα και καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες με λιγότερο κόστος. Θα πρέπει να καινοτομήσουμε ακόμη πιο γρήγορα και πιο συχνά. Όσο πιο πολύ καινοτομούμε, και όσο πιο αποτελεσματικά καινοτομούμε, τόσο μεγαλύτερη αξία δημιουργούμε.

Η καινοτομία δεν είναι προνόμιο γιγάντων. Υπάρχουν πολλές μικρές χώρες, οι οποίες έχουν αναπτύξει την άυλη καινοτομία: το Ισραήλ, η Ταϊβάν, η Κορέα. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι μια ευκαιρία ακόμη και για μικρές χώρες, διότι δεν πρέπει να είσαι οικονομικός γίγαντας για να είσαι καινοτόμος. Αυτό που χρειάζεται είναι ιδέες, χρειάζονται οι κατάλληλες δομές.

ΝΙΚΟΣ Γ. ΣΥΚΑΣ
Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας