Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Μπροστά στο τσιμέντωμα της διχοτόμησης

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:00 | Με τον Γιώργο Κάρουλλα

Ακόμα ένας εκκλησιασμός στην κατεχόμενη πατρίδα μας ολοκληρώθηκε και γεμάτοι βιώματα ξεκινούμε τον δρόμο της επιστροφής, διασχίζοντας κοινότητες στις οποίες, άναυδοι, παρατηρούμε και καταγράφουμε το ραγδαίο τσιμέντωμα της κατοχής πάνω στις πατρογονικές μας εστίες, στις κατεχόμενες περιουσίες μας.

Ακόμα μια πολυκατοικία ανεγείρεται στο Τρίκωμο, εντείνεται η επέκταση της οργανωμένων παραλιών, δύο γερανοί εκτελούν εργασίες στο Μπογάζι, παραθεριστικές κατοικίες ανεγείρονται στον Άγιο Σέργιο, νέες οικοπεδοποιήσεις και κατοικίες παρατηρούνται στους Στύλλους, στον Γαϊδουρά και στην υπόλοιπη Μεσαορία και, τέλος, καθώς αφήνουμε την κατεχόμενη γη μας, στην Αμμόχωστο δεκαπενταώροφες πολυκατοικίες διαδέχονται η μια την άλλη. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής.

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να ελπίζουμε για μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό και εδαφικά ακέραιο κράτος, χωρίς κηδεμονίες και στρατούς κατοχής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, καταστρώνουμε και υλοποιούμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα, το οποίο επιδιώκουμε να καταστεί ευλογία και να δράσει ως ώσμωση ειρήνης στην έκρυθμη Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλά και με τις συμμαχίες που αναπτύσσουμε, ενδυναμώνουμε τον γεωστρατηγικό μας ρόλο, δημιουργώντας συνθήκες ενεργειακής και γεωπολιτικής ασφάλειας στην περιοχή.

Παράλληλα, η ρευστότητα, η αστάθεια και η συνεχής ροή δεδομένων στο γεωπολιτικό σκηνικό, αλλά και οι «στρατηγικοί πύραυλοι» κατά της τουρκικής οικονομίας, όπως και η συμφωνία για συνδιαχείριση της Κασπίας θάλασσας, σε συνδυασμό με την ανυπομονησία των ΗΠΑ για δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, θέτουν το Κυπριακό σε σφαίρα εξελίξεων. Το Κυπριακό επιβεβαιώνει καθημερινά τον διεθνή χαρακτήρα του, ενώ τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν το πλαίσιο για νέες γεωπολιτικές περιφέρειες, στη βάση των κριτηρίων των ενδιαφερόμενων μερών. Είμαστε μια μικρή σταγόνα στη Μεσόγειο, αυτό είναι γεγονός.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά, γινόμαστε ακόμη πιο σημαντικοί και καθοριστικοί στις ευρύτερες εξελίξεις, στη βάση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και της διαμόρφωσης ενεργειακών διαδρόμων.

Όλα τα πιο πάνω μάς επιτρέπουν να προβαίνουμε σε μια ψύχραιμη διάγνωση των παραμέτρων του Κυπριακού, με ρεαλισμό. Σε αυτήν την προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, μακριά από συναισθηματισμούς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα έσχατα όρια της διεκδίκησής μας, με επιμονή στον δρόμο της επανένωσης. Αγωνιζόμαστε για ένα συμβιβασμό, που αναγκαστικά θα είναι οδυνηρός, αλλά και τροχοπέδη στη διχοτόμηση που καθημερινά τσιμεντώνεται στην πατρίδα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το κλειδί για μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση είναι η ενότητα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων αλλά και κοινωνίας. Να καταφέρουμε να έχουμε μια κοινή φωνή, που θα μας επιτρέπει να διεκδικούμε και να θωρακίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην όποια διαδικασία διαφαίνεται στον ορίζοντα του φθινοπώρου.

Με σύνεση, να αξιολογήσουμε τη γεωπολιτική ρευστότητα για τα δικά μας συμφέροντα και να παραμερίσουμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τα αόριστα ευχολόγια, αλλά με ενότητα και με ρεαλισμό να συνεργαστούμε για αποτροπή της διχοτόμησης και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος με σταθερότητα και ασφάλεια.

Σαράντα τέσσερα χρόνια είναι πολλά. Ένας-ένας οι εκτοπισμένοι φεύγουν από τη ζωή, χωρίς να έχουν εκπληρώσει τον πόθο της επιστροφής. Εμείς οι νεότεροι ζούμε και δημιουργούμε μακριά από τις πατρογονικές μας εστίες, χωρίς βιώματα από τα χώματα που γεννηθήκαμε. Αναλογιζόμενοι αυτές τις διαπιστώσεις, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τη μάχη της επιστροφής. Σε αυτήν την προσπάθεια, ας αποτελέσει η Αμμόχωστος πρότυπο μοντέλο συνύπαρξης και κοινής δημιουργίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ας επενδύσουμε με ορθολογισμό, ρεαλισμό και πραγματισμό, σε ένα πλαίσιο λύσης που θα την χαρακτηρίζει η ειρήνη, η ευμάρεια και η ασφάλεια. Αυτό αξίζει στην πατρίδα μας, σ' εμάς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΛΛΑΣ
Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου